onsdag 10 maj 2017

TePe/Sigematurneringen – rond 1

Nigel Short besegrade Erik Blomqvist. Foto: LG

Ibland är stormästarens drag ett resultat av djupsinniga överväganden och konkreta variantanalyser, men lika ofta baseras de på intuition med en tesked lättsinne. Som när Nigel Short hamnade i den här ställningen mot Erik Blomqvist.

Nigel Short – Erik Blomqvist 
Vit drarI kommentatorrummet berättade Nigel att hans tankar vimsade omkring och att han till slut fastnade för det som verkade vettigast. Han återgav beslutsgången: ”Fuck it, I’m gonna play Nf5.” Mer subtilt än så var det alltså inte.
30.Sf5!
Det handlar ju om det draget och om hur ett torn lämpligen tar sig in på tredje raden.
30...Ta3 31.Te3 Txb3 32.Texb3 Lxb3 33.Txb3 Tc1+ 34.Kh2 Df1 35.Dg4+ Kh836.Dg7+! uppg.
Här hade Nigel förväntat sig att höra applåder ifrån kommentatorrummet. En anledning till att det inte blev någon kan skyllas på vissa tekniska problem med dragöverföringen i det partiet. Det var först när Nigel berättade om sitt slutdrag som de närvarande fick veta att det draget hade utförts.

Med den vinsten klev Nigel åter över 2700-strecket, och då handlar det alltså om en spelare som numera hör hemma i veteranklassen. Gubbar kan.

För egen del brukar jag ha med mig två pennor när jag ska spela ett parti. Baadur Jobava hade ingen alls med sig till Spegelsalen. Turneringsdomaren Anil Surender fick göra sin första insats i första ronden. I kommentatorrummet växlade Stellan Brynells omdöme om vem som stod bäst av Jobava och Nils Grandelius under partiets gång, men remin var kanske hela tiden inom räckhåll.

Lägst rankade Harika Dronavalli var mycket nöjd med remin som svart mot högst rankade Pavel Eljanov, som för övrigt fyllde 34 idag. Det vankades inga presenter i det partiet.

Rond 1
Baadur Jobava – Nils Grandelius remi
Nigel Short – Erik Blomqvist 1-0 
Pavel Eljanov – Harika Dronavalli remi

Partierna genomspelbara

Rond 2 (torsdag kl 14)
Baadur Jobava – Nigel Short 
Erik Blomqvist – Pavel Eljanov 
Nils Grandelius – Harika Dronavalli