tisdag 5 september 2017

Världscupen – omgång 1, särspel

Norrmannen Aryan Tari slog ut engelsmannen David Howell. Foto: Maria Emilianova

Tretton av de tjugotvå särspelen var avklarade efter två partier med betänketiden 25 minuter plus 10 sekunder/drag. Övriga fick fortsätta med två partier med 10 minuter plus 10 sekunder/drag. Här hände något uppseendeväckande i första partiet: vitspelarna Daniel Fridman, David Howell och Mladen Palac bjöd remi efter 16, 7 respektive 9 drag. Man behöver väl inte vara särskilt efterklok för att påstå att det var en dålig strategi. Svartspelarna Daniil Dubov, Aryan Tari respektive Jan Nepomnjasjtjij tackade ja och det blev i förlängningen de som gick vidare.

Det innebär alltså att Norge har två spelare i andra omgången och att publikfavoriten Jobava hänger med. Åtta spelare var klara efter andra akten medan Jobava fick avgöra i tredje akten där det vankades 5 minuter plus 3 sekunder/drag. Det blev inget harmageddonparti.

Vi är många som inte behärskar alla schackregler. Hur många vet att man inte får använda två händer vid promovering? Det är lika förbjudet som att utföra drag med ena näven och omställa schackuret med den andra. I fjärde särspelspartiet använde Viktor Erdes tvåhandsfattning när han skulle promovera en bonde vilket fick domaren att blanda sig i leken. Bassem Amin fick två minuter extra som kompensation för regelbrottet. Det hjälpte nu inte Amin. Partiet slutade remi och det var vad Erdes behövde för att vinna särspelet.


Baadur Jobava ger den besegrade Ivan Salgado en kram efter sex särspelspartier. Foto: chessnews.ru


Och sedan blev det en efteranalys. Foto: chessnews.ru

Med tanke på att det var tjugo ryska spelare från start är det kanske inte så konstigt att hälften av dem är invecklade i inbördes möten i andra omgången. Men schackvärldens blickar är nog främst riktade mot mötet mellan Magnus Carlsen och Aleksej Drejev.

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd

* * * * *

HERAKLION. Partiet mellan Björn Ahlander och GM Sergej Kasparov präglades av ömsesidig respekt och det slutade i remi. Efter fyra ronder har vi en tätgrupp med ett halvdussin spelare på 3,5 poäng, däribland Björn som möter GM Alexander Karpatchev imorgon. Resultat och partier.

* * * * *

Lundby Schacksällskap firade 40-jubileum 1954 och det kan man läsa om i TfS nummer 2/1954 på sidorna 88–89. I jubileumsfirandet ingick bland annat en turnering med spelare från Sverige, Danmark, Finland och Norge. Zandor Nilsson segrade närmast före Olaf Barda med Palle Ravn och Jorma Vesterinen på delad tredjeplats.

Kan det vara så väl ställt att det finns partibulletiner från denna jubileumsturnering? Bilder? Det är speciellt Palle Ravn som tilldrar sig mitt intresse.