torsdag 30 november 2017

London Chess Classic

Uppvisningsschack (parschack) i London dagen före allvaret. Garri Kasparov på ena sidan brädet, Magnus Carlsen på andra. Foto: John Saunders

Det har varit lite stiltje i världselitens krets, och då räknar jag in GP-turneringen i Palma de Mallorca. Det evenemanget orsakade få ovationer. Men nu kan det bli skoj igen för imorgon startar London Chess Classic med Magnus Carlsen som primus motor. Det är sista turneringen i 2017 Grand Master Tour där Carlsen leder närmast före Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian. Det är också de tre högst rankade spelarna i GCT-serien.

Carlsen fyller 27 år idag och på sin födelsedag kunde han avslöja att VM-matchen nästa år kommer att spelas i just London. Den presenten var säkert uppskattad.

Det har för övrigt framkommit kritik att det wild card som Vladimir Kramnik fick av arrangörerna av kandidatturneringen i Berlin i stället borde ha gått till MVL, som vara nära att kvalificera sig på olika grunder.

Startfältet i London
Magnus Carlsen 2837
Levon Aronian 2805
Maxime Vachier-Lagrave 2789
Wesley So 2788
Vishy Anand 2782
Hikaru Nakamura 2781
Fabiano Caruana 2799
Sergej Karjakin 2760
Jan Nepomnjasjtjij 2726
Michael Adams 2715

Rond 1 (fredag kl. 15)
Jan Nepomnjasjtjij – Levon Aronian 
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Michael Adams – Sergej Karjakin 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave

Det ingår även en öppen turnering i London Chess Classic och den startar på lördag. Där framträder bland andra Nils Grandelius och Jonny Hector. Festen kan börja.