söndag 19 november 2017

Palma de Mallorca – rond 4

Levon Aronian, Li Chao och Boris Gelfand analyserar vid poolen. Foto: Javier Ochoas Twitter

I rond 4 bröts remilunken på allvar. Av de nio partierna var det bara tre som slutade med delad poäng. Levon Aronian svingade sig upp till odelad förstaplatsen efter att ha besegrat den annars solide Anish Giri i en miniatyr.

Levon Aronian – Anish Giri 
Svart drar

24...Lf6??
Det draget borde ha förberetts med 24...Dd6 för att ge kungen flyktfältet e7.
25.Lh6+ Ke8 26.Tg8+ Kd727.d6! uppg.

En bra dag för Sjachrijar Mamedjarov och Alexander Grisjtjuk, som alltså inte är med i Palma de Mallorca, men som med dagens resultat ligger bäst till för de två GP-platserna i kandidatturneringen.

Ställningen efter 4 ronder:
1. Levon Aronian 3; 2-7. Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura, Ding Liren, Peter Svidler, Pentala Harikrishna, Dmitrij Jakovenko 2,5; 8-12. Anish Giri, Tejmur Radjabov, Jevgenij Tomasjevskij, Richard Rapport, Alexander Rjazantsev 2; 13-16. Li Chao, Pavel Eljanov, Paco Vallejo, Ernesto Inarkijev 1,5; 17-18. Boris Gelfand, Jon Ludvig Hammer 1 poäng.

Aktuell GP-ställning (de två främsta till kandidatturneringen):
1. Sjachrijar Mamedjarov 340; 2. Alexander Grisjtjuk 336,4; 3. Maxim Vachier-Lagrave 303,1; 4. Tejmur Radjabov 271,4.

Resultatservice
Partierna genomspelbara

* * * * *

TARVISIO. Aryan Tari ligger för dagen bra till för att klara något som landsmannen Magnus Carlsen inte lyckades med: att bli juniorvärldsmästare. Efter sex ronder i JVM är Tari i ensam ledning på 5,5 poäng efter att ha besegrat ryssen Kirill Aleksejenko. Imorgon möter Tari världens yngste stormästare, amerikanen Awonder Liang.

Efter vinst mot en österrikisk IM har Felix Tuomainen tre vinster och tre förluster. I flickklassen har Anna Cramling nått sina 3 poäng med en vinst, fyra remier och en förlust. Både Erik och Anna har gjort bra eloklipp så här långt. I flickklassen leder Zjansaya Abdumalik från Kazakstan på 5,5 poäng.

Resultatservice och partier öppen klass

* * * * *

BUGIBBA. Det finns ett trettiotal svenska spelare bland deltagarna i Malta Open, så det lär bli många svenskmöten i den här turneringen. I rond 1 blev de tre av det slaget, fyra om man räknar in Pål Magnussens möte med Roland Ekström, som har både svenskt och schweiziskt pass.

Simen Agdestein tjänstgör som schacklärare på det norska toppidrottsgymnasiet och han är i Bugibba tillsammans med några av sina elever, däribland Milton Pantzar och Isak Storme.

Malta Open är nu tillbaka där det hela startade 2011: på Hotel Topaz i Bugibba. Det kan vara läge att påminna om att det var grannen Stellan som tog hem förstapriset i premiären. Den här gången är han rankad på sjunde plats. Närmast före sig har han Björn Ahlander och Pontus Sjödahl. Alla tre vann programenligt i rond 1.

Resultat rond 1
Lottning rond 2