tisdag 14 november 2017

Veteran-VM i Acqui Terme – rond 7

Nisse Renman och Bengt Hammar på strandpromenad i Savona. Foto: Sören Svensson

Sören Svensson berättar något om bilden ovan:
Igår var det vilodag och några av oss tog tåget till Savona, en liten kuststad vid Medelhavet. Mest för att få en strandpromenad och höra vågorna klucka. Nisse trodde inte på uppgiften att vattentemperaturen upplevdes som 20 grader utan ville själv förvissa sig om att det påståendet från oss andra var riktigt. Att ta sig vatten över huvudet är kanske inte korrekt i detta fall men när Nisse böjde sig ner kom vågen. Dyblöta skor blev resultatet som Bengt studerar på bilden.
En olycka kommer sällan ensam och efter de blöta skorna förlorade Nisse Renman för tredje ronden i följd. Han glömde tydligen schackuret när det var läge att göra det 40:e draget. Den andre fyrapoängaren i svensklägret, Rolf Bergström, förlorade också. För dagens enda svenska segrar stod den numera oövervinnlige Peter Korning och Per-Olof Gromark.

I dagens partiställning handlar det om den borttappade gaffeln.

Francisco Trois – Alexander Lisenko 
Vit drar

Det är gaffeln på e7 som finns på önskelistan. Det tillåter 27.Dxd4!!, till exempel 27...Lxd4 28.Txd4 Sxd4 (andra drag är sämre, det hotar bland annat dubblering på e-linjen) 29.Se7+ Kh8 30.Sxf5 Sxf5 31.Lc1 med merbonde och klar fördel. Men Trois hittade inte rätt i besticklådan.
27.De3?? Txd1 28.Txd1 Dh5


Med avgörande dubbelhot mot d1 och h6.
29.Te1 Dxh6 30.Sf6+


30...Kh8 31.uppg.

Partier genomspelbara
Resultatservice
Svenskarnas resultat

* * * * *

Felix Tuomainen har fått en tuff start i junior-VM. Foto: Lars O A Hedlund

Felix Tuomainen har verkligen fått en tuff start vid junior-VM i Tarvisio. Efter att ha förlorat mot en högrankad IM fick han möta en ännu högre rankad stormästare, tredjerankade Rasmus Svane (elo 2587). Det blev ännu en förlust och nu kommer motståndet att bli något mänskligare. Resultatservice och partier.