tisdag 21 november 2017

Wasa SK lettiska klubblagsmästare

Wasa SK, från höger (toppbordet saknas på bilden): Grigor Grigorov, Tom Wedberg, Birger Wenzel och Pia Cramling. Foto: Ivan Kolesnikov 

I helgen genomfördes det lettiska klubblagsmästerskapet i Riga. Det samlade femton lag med sammanlagt 115 spelare från elva nationer. Det var sju ronder med enkelrond i fredags och dubbelronder lördag–måndag. Matcherna avgjordes över fem bord varav ett dambord.

Rubriken låter säkert märklig för den oinvigde men det finns en förklaring: Wasa SK adopterades av Rigas tekniska universitet och spelade under beteckningen RTU/Wasa. Mästarlaget bestod av Basem Amin, Grigor Grigorov, Tom Wedberg och Rauan Sagit med Pia Cramling på dambordet. Reserven Birger Wenzel ersatte Sagit i två av de sju matcherna. Wasa kunde ha ställt upp med ett lettiskt ess i laget, Alexei Shirov, men han var engagerad i det rumänska klubblagsmästerskapet.

Rigas tekniska universitet hade också ett eget lag i mästerskapet och det slutade på femte plats. Här en partiställning från en av det lagets matcher:

Igor Kovalenko, Termo-Eko – Aloyzas Kveinys, RTU 
Vit drar

45.axb6
Efter 45...Df3+ 46.Kh2 axb6 har svart ett vunnet damslutspel. Men varför inte slå tillbaka på b6 direkt? Kveinys fick svaret på den frågan i partifortsättningen.
45...axb6? 46.Df2+!


Därför.
46...Dxf2 47.e8D+ Kxe8 patt

Igor Kovalenko är Lettlands näst högst rankade spelare efter Shirov, medan Aloyzas Kveinys är Litauens högst rankade spelare.

Resultatservice och partier.

* * * * *

Helgen bjöd även på en dubbelrond i danska ligan med flera svenska spelare i elden: Jonny Hector och Christian Jepson, båda Nordkalotten, Tiger Hillarp Persson, Brønshøj, Daniel Semcesen, Skanderborg och Philip Lindgren, BMS. Efter de två ronderna leder Skanderborg närmast före Brønshøj och BMS. Resultatservice och partier.