tisdag 24 april 2018

Gasjimov Memorial i Shamkir – rond 5

Magnus Carlsen berättar om sitt parti för Ljubomir Ljubojevic i kommentatorrummet. Foto: schamkirchess.com

Efter tre ronder med idel remier har Veselin Topalov lyckats vända dåliga ställningar mot Sjachrijar Mamedjarov och David Navara till två vinster. I rond 5 kunde även Magnus Carlsen bryta remiförbannelsen:

Magnus Carlsen – Radoslaw Wojtaszek 
Vit drar

Carlsen spelade 17.g4 och det var han kritisk till i efteranalysen: ”Uppriktigt sagt så slappnade jag av, för jag trodde att en sån ställning skulle vinna av sig själv. Intuitivt visste jag att 17.Sd5 vinner, men jag orkade inte analysera det i botten. Jag trodde att det inte behövdes, att det skulle finnas en prosaisk vinstväg. Det är naturligtvis en dum inställning.” Men Carlsen fick hjälp på traven av motståndaren. Partiet är utmärkt kommenterat av Daniel King.

Rond 5
Ding Liren – Tejmur Radjabov remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Anish Giri remi 
David Navara – Veselin Topalov 0-1 
Rauf Mamedov – Sergej Karjakin remi 
Magnus Carlsen – Radoslaw Wojtaszek 1-0

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter fem ronder:
Veselin Topalov 3,5; Magnus Carlsen 3; Tejmur Radjabov, Ding Liren, Anish Giri, Rauf Mamedov och Sergej Karjakin 2,5; Sjachrijar Mamedjarov, David Navara och Radoslaw Wojtaszek 2 poäng.

Rond 6 (onsdag klockan 13)
Tejmur Radjabov – Radoslaw Wojtaszek 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Veselin Topalov – Rauf Mamedov 
Anish Giri – David Navara 
Ding Liren – Sjachrijar Mamedjarov

* * * * *

Det var veteranernas lag-EM

Djupa analyser vid middagsbordet på Hotel Aqua Zdroj – jag, Helge Wademark och Bengt Hammar. Foto: Ulf Lundgren

Vårt hotell var beläget i utkanten av Walbrzych och första upptäcktsresan till stadens centrala delar var nedslående. Vi tog bussen in och det visade sig att det enda som var söndagsöppet var kyrkan. Det är möjligt att högmässan hade börjat när vi klev av bussen, för gator och torg var nästan folktomma. Inte ett enda kafé var öppet. Vi drog omkring ett tag i den övergivna staden innan vi satte oss på bussen tillbaka till hotellet.

Men Gunnar Hedin hade rekognoscerat i ett annat väderstreck och visste råd. När man kom upp till huvudgatan skulle man inte ta av till höger utan till vänster, och efter en halvtimmes promenad kom man till oasen, den stora parken, alla kaféerna. Vi intog Café Bohemia och det blev mitt dagliga mål efter frukosten, ett utmärkt ställe för uppladdning.

Nästa internationella veteranmästerskap är lag-VM i Radebeul, Tyskland, den 7–15 juli. Det lutar åt två svenska lag i 65+ och ett i 50+. En svårighet i mobiliseringen – kontakta Sven-Olof Andersson (soa.andersson@telia.com) – är att detta mästerskap överlappar SM i Ronneby under två dagar, såvida man inte som Felix Nordström nöjer sig med att spela med i en inledande weekendturnering i Ronneby. Något av det roligaste jag vet är att vara med i de internationella veteranmästerskapen, men rondstart i Radebeul klockan 9.30 är i mitt tycke oseriöst. Det blir nog Ronneby för min del, och sedan ser jag med stor lust fram emot att bli åskådare i Helsingör. Jag värdesätter det sociala lika högt som själva schackspelandet, och det tycker jag att alla glada amatörer borde göra.