söndag 8 april 2018

Grenke Chess Classic – rond 8

Magnus Carlsen pressade Nikita Vitjugov utan att kunna bryta igenom. Foto: Georgios Souleidis

Fabiano Caruanas triumf i kandidatturneringen grundlades av en dubbelvinst mot Levon Aronian. Idag var det dags för ett returmöte dem emellan. Aronian försvarade sig åter med Spanskt, och den här gången blev det remi utan den stora dramatiken.

Nikita Vitjugov fick ägna sig åt ett heroiskt försvar mot Magnus Carlsen och det gjorde ryssen med framgång. Liksom övriga partier i ronden slutade det i remi. Peter Leko tyckte att det partiet var rondens största behållning. Det var det inte för min del. Mest intressant var i mitt tycke när Leko bjöd på berättelser från sin långa karriär.

Peter Leko växte upp under fattiga förhållanden och började spela schack professionellt redan som tioåring. Han blev tidigt en familjeförsörjare. Bobby Fischer bodde i Ungern 1993–1999, de sista två åren hemma hos Leko under en period. Fischer föredrog det framför hotellboende. Han fick nycklar och möjlighet att låsa om sig hemma hos Lekofamiljen. De analyserade partier och Peter berättade att Bobby ibland dåsade till, och när han vaknade kunde Bobby blixtsnabbt bedöma den då aktuella ställningen på ett helt igenom korrekt sätt. Peter behandlade Fischer med stor respekt, ställde sällan frågor till honom men lyssnade uppmärksamt när han hade något att berätta. De tillbringade en vecka tillsammans i Augsburg. Anledningen: där fanns en fin vegetarisk restaurang. År 1999 drog Fischer vidare till Japan och då bröts kontakten dem emellan.

Peter har aldrig skrivit något om tiden med Fischer, men förklarade att han ibland fick lust att göra det: ”När jag läser nåt lögnaktigt om Bobby, så väcker det ibland min lust att skriva om mitt umgänge med honom.”

Peter berättade också en kostlig historia om ett parti mot Garri Kasparov i Wijk aan Zee 2001. Garri fick sin lunch serverad direkt när han kom till restaurangen tjugo över tolv. Det fanns en uppgörelse mellan honom och köket att han skulle bli serverad direkt det klockslaget. När han och Leko skulle mötas i åttonde ronden, satt Peter och väntade på sin mat när Garri klev in och slog sig ner vid sitt stambord. De var ensamma i restaurangen, men det var inte läge för samtal eller vänlighetsfraser. Garri brukade komma till spellokalen fem minuter efter rondstart och då stod alla fotografer beredda. Peter berättade att han inte ville sitta där ensam när fotograferna hur som helst inte var intresserade av att ta några bilder på honom, så han lämnade bordet i väntan på att Garri skulle dyka upp och slå sig ner.

För att inte bli utsatt för Garris Najdorfanalyser efter 1.e4 spelade Peter i stället 1.c4 utan andra tankar än att han skulle undvika att stå sämre efter ett halvdussin drag. Han brukade inte spela 1.c4 och hade inte förberett något speciellt. Bordet där Garri skulle spela var placerat i mitten, men när Garri kom in och såg ett bräde där bonden stod på c4 trodde han först att han hade siktat in sig på fel bord. Garri började se sig omkring efter ett bräde med en bonde på e4. Snart gick det upp för honom att motståndaren faktiskt hade spelat 1.c4.

När Peter kom tillbaka till bordet fick han genast en fråga av Garri: ”What is this?” Peter: ”It's my move.” Garris svarsdrag 1...Sf6 kom efter 33 minuters betänketid. Det blev remi. Här är partiet.

En annan historia handlade om två av hans tränare som råkade i luven på varandra. Det gick så långt att polisen fick tillkallas. Den ene av dem var Andras Adorjan.

Det talades om turpennor och vidskepelse av det slaget. En av Peters tränare hade gett honom rådet att förutom turpennan alltid också ta med förlustpennan, för om motståndaren glömt att ta med en penna så skulle Peter vara beredd att låna ut sin förlustpenna. Peter Leko verkar vara fullproppad med goda råd. Om han tar sig samman och skriver en självbiografi så finns jag bland köparna.

Inför sista ronden leder som tidigare Fabiano Caruana en halv poäng före Magnus Carlsen och Nikita Vitjugov. I kommentatorstudion trodde man att Vitjugov skulle göra ett ordentligt vinstförsök mot Caruana i morgondagens slutrond.

Rond 8
Magnus Carlsen – Nikita Vitjugov remi 
Fabiano Caruana – Levon Aronian remi 
Matthias Blübaum – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Georg Meier – Hou Yifan remi 
Arkadij Naiditsch – Vishy Anand remi

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter åtta ronder:
Fabiano Caruana 5,5; Magnus Carlsen och Nikita Vitjugov 5; Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 4,5; Matthias Blübaum 4; Arkadij Naiditsch, Vishy Anand och Hou Yifan 3; Georg Meier 2,5 poäng.

Rond 9 (måndag klockan 15)
Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Hou Yifan – Arkadij Naiditsch 
Maxime Vachier-Lagrave – Georg Meier 
Levon Aronian – Matthias Blübaum 
Nikita Vitjugov – Fabiano Caruana

* * * * *

Yasser Seirawan till Malmö

Jen Shahade, Garri Kasparov och Yasser Seirawan i Saint Louis-studion under fjolårets Sinquefield Cup. Foto: GCT

På fredag bär det iväg till veteranernas lag-EM i Walbrzych, Polen. Att upprepa succén från Sibenik 2014 finns inte på kartan. Som självutnämnd hedersmedlem i Elo-leverantörernas förening harvar jag numera i elosystemets träskmarker, men det är ju fortfarande skoj att spela schack och det är naturligtvis det viktigaste. Och drömmen om att slå en stormästare – avdankad eller inte – finns kvar. Fjolårets kampremi mot GM Yrjö Rantanen tände en strimma hopp. Det ska mer till än förluster mot lågrankade spelare på franska Rivieran för att släcka det hoppet. Min statistik mot stormästare efter sekelskiftet: +0 =2 –0.

Skulle jag drabbas av poängmässigt elände i Polen, kan jag trösta mig med att en kär gammal vän dyker upp i Malmö en vecka senare. Jag fick ett mejl från Yasser Seirawan häromdan och han skrev: ”Jag ser särskilt fram emot att få träffa dig igen.” Det är absolut ömsesidigt. Senast Yasser besökte mig i Malmö var under några dagars uppladdning inför Haningeturneringen 1990. Då var det tennis och långpromenader och reflektioner om livet och sånt. Nu kommer han till Malmö för att vara kommentator i TePe/Sigemanturneringen den 4–8 maj tillsammans med min granne Stellan. Det blir skoj att följa turneringen och ännu roligare att träffa genomsympatiske Yasser. När han kom till Malmö första gången, för att vara med i Schacknytts jubileumsturnering 1979, var han nybliven juniorvärldsmästare. Nu platsar även han i veteranklassen.

Innan Yasser kommer till Malmö ska han tjänstgöra som kommentator vid USA-mästerskapet i Saint Louis den 18–30 april. Där finns Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Wesley So med bland de tolv deltagarna.

Vägen kan vara gropig och vindlande, men det finns alltid något att se fram emot bortom krönet. Håll tummarna för mig nästa vecka.

* * * * *

Det blev en mjukstart för Pia Cramling vid dam-EM i Vysoke Tatry med en solid remi mot Maria Kursova. Imorgon möter Pia en obetitlad rysk junior, Alexandra Maltsevskaja.
Resultatservice och partier genomspelbara.