måndag 9 april 2018

Grenke Chess Classic – rond 9

Nikita Vitjugov förlorade toppmötet mot Fabiano Caruana. Foto: Georgios Souleidis

Liksom i kandidatturneringen nöjde sig Fabiano Caruana inte med att säkra turneringssegern med remi i sista ronden. I Baden-Baden stod det klart att han kunde säkra förstapriset med remi mot Nikita Vitjugov, men Caruana tyckte att kunde spela på vinst utan större risk. Caruana vann partiet och marginalen till tvåan Magnus Carlsen blev därigenom en hel poäng.

I en segerintervju berättade Caruana att han i Grenke Chess Classic fick glädje av en del förberedelser som inte kom till användning i Berlin. Här kan man väl ändå förvänta sig att han sparar de bästa prepparna till VM-matchen i november. Idag tog han fram något från den hemliga lagerhyllan:

Nikita Vitjugov – Fabiano Caruana
Ryskt
1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.d4 Sxe4 4.dxe5 d5 5.Sbd2I partiet mot Alexander Grisjtjuk i kandidatturneringen spelade Caruana 5...Sxd2 och vann så småningom. I stället för att invänta Vitjugovs förstärkning gentemot Grisjtjuks val kastade Caruana in sitt reservdrag 5...Dd7!?. I efteranalysen var kommentatorerna och Caruana överens om att det är ett typiskt ”datordrag”. Det ser konstigt ut men uppskattas av den konstgjorda intelligensen. Och det fungerade till belåtenhet. Vitjugov klarade inte av konstigheterna. Daniel King kommenterar partiet.

Efter Berlin, Karlsruhe och Baden-Baden väntar en veckas vila för Caruana innan han ger sig i kast med elva ronder i USA-mästerskapet i Saint Louis. VM-utmanaren kör hårt.

Rond 9
Vishy Anand – Magnus Carlsen remi 
Hou Yifan – Arkadij Naiditsch remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Georg Meier remi 
Levon Aronian – Matthias Blübaum remi 
Nikita Vitjugov – Fabiano Caruana 0-1

Partierna genomspelbara

Slutställningen:
Fabiano Caruana 6,5; Magnus Carlsen 5,5; Levon Aronian, Nikita Vitjugov och Maxime Vachier-Lagrave 5; Matthias Blübaum 4,5; Vishy Anand, Hou Yifan och Arkadij Naiditsch 3,5; Georg Meier 3 poäng.

* * * * *

Hou Yifan missade vinsten mot Fabiano Caruana. Foto: Georgios Souleidis

MATTI SVENN:
I rond 6 i Grenke Chess Classic missade Hou Yifan en vinstfortsättning mot Fabiano Caruana:

Fabiano Caruana - Hou Yifan 
Svart drar

Hou spelade 64…a5 och grillade sedan VM-utmanaren förgäves i 34 drag i hopp om att vinna.

I ställningen finns det en studieartad vinst för Hou: 64...Kd2! och efter 65.Lxa6

analys

det överraskande springaroffret 65… Sd3+!!, till exempel 66.cxd3 d4!


och svart gör ny dam på c1.

Om vit avböjer att ta springaren blir det ändå obehindrat dam på c1: 66.Kb1 Se1! 67.Lxb5 Sxc2 68.Kb2 d4!


69.Lxc4 (eller 69.cxd4 c3+ 70.Ka2 Sb4+) 69...dxc3+ 70.Kb1 Sd4.

* * * * *

I andra ronden vid damernas EM i Vysoke Tatry gick Pia Cramling vilse i komplikationerna mot Alexandra Maltsevskaja och förlorade. Resultatservice och partier genomspelbara.