måndag 16 april 2018

Veteranernas lag-EM – rond 3

Dagen efter och olika nyanser av grått. Foto: LG

Jag halade upp ridån vid hotellfönstret och noterade att den stora simhallens grå metallfasad matchade den grå skyn. Ett stilla regn stämde på något vis överens med min sinnesstämning efter gårdagens prövningar. Jag öppnade fönstret och med en död insekt på fönsterblecket som enda åhörare mumlade jag fram: ”I hold the world but as the world, a stage where every man must play a part, and mine a sad one.” Jag såg att det stackars lilla krypet nickade instämmande, men det kan ha varit vinden som orsakade den rörelsen.

Men bort tungsinne – en ny dag och nya utmaningar. En hoppfull tanke: det finns kanske paraplyer i receptionen till utlåning. Jag ägnar mig gärna åt tankar i det mindre formatet inför tuffare uppgifter framåt dagen.

Nog är det märkligt och lite irriterande att arrangörsnationen Polen inte har ett enda lag i gruppen 65+. Nu tvingas nio av de femton lagen till oombedd frirond. Det är bara sex lag som får spela nio ronder. Bu. Imorgon är det Sverige III som tvingas till vila.

Ryssland leder som väntat och imorgon möter ryssarna Skottland, som vann med 3–1 mot Sveriges förstalag. En ställning från den matchen:

Alan Scrimgour, Skottland – Nils-Åke Malmdin, Sverige 
Svart drar

Efter 26...Tc6 skyddar vit sin guldlöpare med 27.Lc4 och det ser kärvt ut för svart. Det blev i stället en död i skönhet.
26...Txf6 27.De8+! uppg.
Det gyllene löparparet ordnar mattsättningen.

Bent Sørensen tog en stormästarskalp; vinst mot Heikki Westerinen. Jag önskar jag kunde säga att jag vet hur det känns.

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

SHARJAH. Irans högst rankade spelare, 17-årige Parham Maghsoodloo, har 6 poäng efter sex ronder i Sharjah Masters. Han är ensam om den prestationen. Nils Grandelius står kvar på 4 poäng efter förlust mot IM Oliver Dimakiling från Filippinerna.
Resultatservice
Partier genomspelbara

VYSOKE TATRY. I damernas EM har Pia Cramling 5 poäng efter åtta ronder efter dagens remi mot Olga Badelka. Valentina Gunina leder på 7 poäng.
Resultatservice
Partier genomspelbara.