lördag 21 april 2018

Veteranernas lag-EM – rond 8

Sveriges förstalag mot Finlands förstalag med bord 4, Peter Carlsten mot Vesa Meskanen, närmast kameran. Det blev fyra remier efter hård kamp. Foto: walbrzych2018.eu

Här är vår kampsång under de två sista ronderna, som alltså spelas i en gruvanläggning. Vi hamnade i en stor hall där turneringsledarens försök att tala till oss i en högtalaranläggning föll på att hans engelska studsade ett antal gånger mot väggar golv och tak. Effekten var snudd på komisk. Han kunde lika gärna ha stått i en gruvgång under jord och försökt göra sig hörd. Han gav upp och eventuell viktig information föll bort.

Det mest intressanta ur svensk synvinkel inför morgondagens slutrond är att förstalaget ligger på bronsplats efter Ryssland och Tyskland, men det krävs förmodligen seger mot Sveriges andralag för att säkra bronset. Främste konkurrenten om tredjeplatsen är Finlands förstalag – som möter Finlands andralag. Det är inte någon kul lottning. För egen del hade jag mycket hellre mött Finlands förstalag med chans att spela ett parti mot Heikki Westerinen. Vi tänker under alla förhållanden inte lägga oss i det inbördes mötet mot vårt förstalag.

Resultatservice
Partier genomspelbara


Sveriges andralag (jag, Helge Wademark, Ulf Lundgren och Christer Nilsson) mot Ryssland i rond 7. Foto: walbrzych2018.eu

* * * * *

Gasjimov Memorial i Shamkir – rond 3

Veselin Topalov missade ett och annat. Foto: shamkirchess.com

MATTI SVENN:
15 partier och 15 remier efter tre ronder i Gasjimov Memorial i Shamkir, Azerbajdzjan. Det verkar således som om det har spelats ointressanta och tråkiga partier till Vugar Gasjimovs minne. Är det verkligen så man ska tolka det hela? Ska man som recensent kritisera spelarna för att de spelar remier eller inte kämpar tillräckligt?

Idag är det som kommentator lätt, tack vare datormotorerna, att ha ryggen fri i sina kommentarer. Långt innan det digitala hade slagit igenom hade jag och Ingemar Johansson en principdiskussion om ”rätten” att kommentera schackspelares partier. Om jag minns rätt (det är ju över 30 år sedan) så kom vi överens om att alltid försöka ha tävlingsmomentet framför ögonen så fort vi kommenterade ett parti. I den vevan funderade vi även över vår egen roll. Finns det någon som kontrollerar oss recensenter? Var är publiken som kontrollerar mina analyser och påståenden? Ja, så var ni?

Idag klämmer jag till som recensent med att Veselin Topalov inte missade

Ding Liren – Veselin Topalov 
Svart drar

42...Sg4 (han offrade i stället pjäs i partiet med 42...Sxf2, men efter 43.Kxf2 Se4+ 44.Ke2 c3+ 45.Ke1 Db1 46.Lg2! Dc2 47.Lxe4+ dxe4 48.Kf1 redde vit ut stormen) men däremot 43.f3

analys

43...Db8!, till exempel 44.fxg4 (eller 44.fxe4 Dxg3+ 45.Lg2 Df2+ 46.Kh1 De1+) 44...Dxg3+ 45.Lg2 Df2+ 46.Kh2 Dxh4+ 47.Kg1 Df2+ 7.Kh2 hxg4 och vit är försvarslös.

Rond 3
Anish Giri – Tejmur Radjabov remi 
Ding Liren – Veselin Topalov remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin remi 
David Navara – Radoslaw Wojtaszek remi 
Rauf Mamedov – Magnus Carlsen remi

Rond 4 (söndag klockan 13)
Tejmur Radjabov – Magnus Carlsen 
Radoslaw Wojtaszek – Rauf Mamedov 
Sergej Karjakin – David Navara 
Veselin Topalov – Sjachrijar Mamedjarov 
Anish Giri – Ding Liren

Genomspelbara partier

* * * * *

Kvibergspelen

Alexander Ström-Engdahl inför mötet med Daniel Ronneland i rond 6. Det blev remi. Foto: Max Wahlund

MAX WAHLUND:
Efter två dagar och sex ronder är Bengt Lindberg i delad ledning med Erik Blomqvist i Kvibergspelen i Göteborg. Lindberg var så nära, så nära att vinna den senaste GP-tävlingen i Norrköping – kanske är det dags nu istället.

Den enda halva Lindberg tappat var i första ronden mot junioren Arvin Rasti från Örgryte. Rasti fyller 13 i år och är en i den långa raden av begåvade juniorer som ständigt fyller på i nya vågor i svenskt schack. Själv fann jag mig i första ronden sittande mitt emot en kortvuxen herre och sådana är ju alltid svårbedömda – men med 1700 i rankning och 1400 i snabbschack kunde väl Alexander Ström-Engdahl ändå inte vara så farlig, tänkte jag. För säkerhets skull körde jag mitt vanliga psykologiska trick när jag möter knattar och sade artigt: ”Jag har tur som får möta dig nu, om nåt år kommer du säkert att vinna enkelt mot mig.” Alexander blev tyst en stund och svarade sakligt: ”Det kanske jag kommer.”

Inga trick hjälpte – vinsten kom mycket snabbare än så. Min 11-årige motståndare vände partiet när jag slarvade, spelade säkert i slutspelet och tog hem hela poängen. Det var inte heller någon tillfällighet utan Alexander fortsatte spela bra med remier i långpartierna mot Leo Crevatin och Daniel Ronneland och har nu 4/6 och ligger på 21:a plats av 125 spelare, tre platser efter Arvin Rasti. Ström-Engdahl och Rasti – två namn att lägga på minnet.

Tyvärr har direktsändningarna inte riktigt fungerat under lördagen, men vi hoppas att det klaffar bättre i morgon. Rond sju börjar klockan 9 och Blomqvist–Lindberg är mötet på bord 1.

Resultatservice