onsdag 16 maj 2018

Nigel Short vill ta över

Foto: Lennart Ootes

Nigel Short är för tillfället engagerad i Calcutta Open. Han har inlett med tre vinster. Nu är det inte hans spel i Calcutta som har skapat rubriker i schackvärlden på sistone: det är hans beslut att kandidera i Fides presidentval i Batumi i oktober. Övriga kandidater är kringskurne Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov och vicepresidenten med den reella makten, Georgios Makropoulos.

Ett tag såg det ut som om ryska schackförbundet skulle vara beredda att offra Iljumsjinov, men senaste nytt är att man trots allt stödjer sin kalmuckiske vän. Vad gäller Iljumsjinov så är det möjligt att han har en utomjording på sitt presenterade team. Där finns en person vid namn Glen Stark. Det finns starka tvivel att en sådan person existerar i vårt universum. Än en gång förvandlas ett presidentval i Fide till en cirkusföreställning. För egen del ser jag hellre Nigel som cirkusdirektör än de två clownerna Kirsan och Makro. Jag kan ge några goda skäl varför Nigel inte passar som Fide-president, och ge ännu fler varför jag inte vill se de andra två på den posten.

Sveriges Schackförbunds valberedning har presenterat ett förslag på vem som ska ta över som förbundsordförande vid sommarens kongress i Ronneby. Jag leker med tanken på att ett nytt SSF-styre tycker att det är oerhört korkat att deras webbplats, schack.se, sedan några år tillbaka inte längre länkar hit i sina inlägg. Tydligen betraktas min blogg inte som en tillgång för svenskt schack utan som något som bör tigas ihjäl. Nu finns det trots allt många schackspelare som har den här bloggen som en fast ingrediens i sin näringsrika frukost. Tipsa gärna dina schackvänner om den möjligheten. Nuvarande SSF-styre gör det inte.

* * * * *

Som Lars Blomström påpekar finns det ännu en finess i hans parti mot Conny Holst i Deltalift Open som bör nämnas. Vi plockar fram en av diagramställningarna från lördagens inlägg:

Conny Holst – Lars Blomström 
Vit drar

I partiet följde 48.Ka1. Om svart efter 48.Ka3 spelar 48...Sb4?? med matthot på a2, så har vit det eleganta 49.Th8+ Kg7

analys

50.Tg8+! och vit vinner.