tisdag 29 maj 2018

Norway Chess – rond 1

Magnus Carlsen, den ende vinnaren i rond 1. Foto: norwaychess.no

Magnus Carlsen gör sällan rivstarter, men idag inledde han Norway Chess med att manövrera ut Fabiano Caruana. Här en kritisk ställning:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Svart drar

Caruana spelade rätt snabbt 17...Sxe5, men Carlsen verkade rätt övertygad om att Caruana även övervägde kvalitetsoffret. I kommentatorstudion förklarade Carlsen att han hade svårt att analysera konsekvenserna av 17...Txe5!?. Han kom fram till att svart har kompensation för kvaliteten efter 18.dxe5 Sxe5 19.Dd4 Sc6 20.Dd2 d4. Carlsen menade att han tog över efter 25...Tc7?. Carlsens förklaring finns i slutet av detta videoklipp och här är hela partiet.

Övriga partier i rond 1 slutade remi.

För egen del växlade jag mellan direktsändningarna från turneringssajten och Chessbrah.TV. Det värmde när Yasser Seirawan 3 timmar och 53 minuter in i sändningen från Chessbrah berättade om besöket i Malmö och hur han har hjälpt mig med korrekturläsningen av ”When Bent Met Boris and the Last Dance With Lizzie”. Jag kunde inte önska mig en bättre korrekturläsare – och nu känns det som om marknadsföringen av den engelskspråkiga utgåvan har börjat. Det lär dröja ännu en månad eller två innan boken ligger klar.

Rond 1
Hikaru Nakamura – Ding Liren remi 
Vishy Anand – Levon Aronian remi 
Wesley So – Sergej Karjakin remi 
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1-0 
Sjachrijar Mamedjarov – Maxime Vachier-Lagrave remi

Partierna genomspelbara

Rond 2 (tisdag kl. 16.30)
Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Levon Aronian – Wesley So 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand