torsdag 24 maj 2018

OSG Baden-Baden vann särspeletPå söndag inleds Norway Chess i Stavanger och det lär bli årets starkaste turnering. Tre av de tio deltagarna var i elden i dag: Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave och Vishy Anand satt på de tre främsta borden hos OSG Baden-Baden i Bundesliga-särspelet mot SG Solingen. Nu var det inte på dessa bord som Baden-Baden vann matchen; Caruana förlorade mot Anish Giri. Caruana försvarade sig med Ryskt och det höll inte.

På bord 6 fanns det för ett ögonblick mer att hämta för Solingen:

Michael Adams, Baden-Baden – Borki Predojevic, Solingen 
Svart drar

Adams har spelat feldraget c2-c3 och öppnat för 37...Dxf3 med goda vinstchanser för svart. I stället följde 37...Td7 och det rann ut i remi.

OSG Baden-Baden – SG Solingen 4,5–3,5
Fabiano Caruana – Anish Giri 0-1
Maxime Vachier-Lagrave – Markus Ragger remi
Vishy Anand – Loek van Wely remi
Peter Svidler – Jaan Smeets 1-0
Radoslaw Wojtaszek – Erwin L'Ami remi
Michael Adams – Borki Predojevic remi
Etienne Bacrot – Mads Andersen remi
Rustam Kasimdzjanov – Predrag Nikolic 1-0

Partierna genomspelbara

* * * * *

Ärtor, punsch och schack

Från vänster: Krister Lagerborg, Lars Falk, Sture Almqvist, Peter Korning, Börje Jansson, Helge Wademark och Bengt Hammar. Foto: Sture Olsson

STURE OLSSON:
Det är inte bara Svenska Akademien som i dag har samlats kring ärtsoppa och punsch. Stämningen runt borden var alldeles säkert betydligt mer otvungen än i Börshuset i Gamla Stan när ett lag från Seniorschack Stockholm gästade SS Seniorerna i Uppsala för vänskapsmatch och trivsamt umgänge avslutat med just ärtor och fläsk, het punsch samt pannkakor med sylt och vispgrädde i Brf Kungsängsliljans förträffliga restaurang ett stenkast från Fyrisån.

Matchresultat? Det vill vi uppsaliensare helst dra en tystnadens slöja över, men vi gläder oss över samvaron med goda vänner och över ett tänkt revanschmöte, kanske redan i höst.