torsdag 3 maj 2018

TePe/Sigemanturneringen – invigningen

Nils Grandelius med sin sekundant Ellen Kakulidis. Foto: LG

Malmö rådhus är en byggnad med schacktraditioner. Det var i Rådhushallen som Bent Larsen drabbade samman med Boris Spasskij i en kandidatsemifinal sommaren 1968 – du har väl köpt min bok om den matchen? – och det är där som Malmö Open har arrangerats alltsedan 1970-talet. Det var under de gigantiska kristallkronorna i Knutssalen som damernas kandidatturnering arrangerades 1986, och det var där vi smörjde kråset i kväll i samband med invigningen av årets TePe/Sigemanturnering. Från de tal som hölls minns jag speciellt Jan Ståhlbergs besked att Malmö FF hade besegrat Djurgården. MFF:s påvra seriestart är annars något av det värsta som hänt staden sedan Kockums lades ner.

Jag ser verkligen fram emot fem ronder i Spegelsalen och jag gläds storligen åt att åter ha Yasser Seirawan på besök. Det blir mycket uppdatering oss emellan de kommande dagarna. Jag hoppas också på informativa inlägg här på bloggen från Nils Grandelius sekundant Ellen Kakulidis framöver.

Rond 1 (fredag kl. 14)
Linus Johansson – Alexander Morozevitj
Aryan Tari – Vidit Gujrathi
Nils Grandelius – Benjamin Gledura

* * * * *

Stockholm Chess Challenge – fjärde dagen

Efter sex ronder är Toms Kantans i ensam ledning. Foto: Lars O A Hedlund

Efter dagens dubbelrond är Toms Kantans i topp på 5 poäng. Erik Blomqvist ligger som sig bör bäst till av de svenska spelarna på 4 poäng.

Resultatservice
Partier genomspelbara