söndag 6 maj 2018

TePe/Sigemanturneringen – rond 3

Nils Grandelius besegrade Linus Johansson och är i ensam ledning. Foto: LG

Det som händer i schackspelarkretsen kring TePe/Sigemanturneringen bortom Hipp är väl så intressant som det som utspelas i Spegelsalen. Idag lyssnade jag med stort intresse på Alexander Morozevitj över en kopp kaffe utanför hotellet. Han berättade öppenhjärtigt och med humor om schacklivet i Ryssland. Sedan blev det den sedvanliga promenaden med Yasser Seirawan och då handlar det om schackvärlden och livet i stort. Det är fina dagar i Malmö.

I rond 3 stod bland annat svenskmötet mellan Nils Grandelius och Linus Johansson på programmet.

Nils Grandelius – Linus Johansson 
Svart drar

Efter 20...Dc7? 21.Sxg7+ Lxg7 22.Dxg7 Tg8 23.Dxh7 var Nils på god väg mot vinsten. Som svar på 20...0-0 föreslog Yasser 21.Se5 i kommentatorrummet, och det var också ett drag som Nils hade i tankarna – tills han upptäckte 21...Sf5 22.Txf5 exf5 23.Sd7

analys

23...Lxd4! 24.Sxb6 Txe3 och svart har tagit över initiativet. Det fick Nils att börja fundera på det bättre alternativet 21.Sh4 som svar på rockaden. Hela partiet.

Nils är i topp och imorgon möter han tvåan Aryan Tari.

Rond 3
Nils Grandelius – Linus Johansson 1-0 
Aryan Tari – Alexander Morozevitj remi 
Benjamin Gledura – Vidit Gujrathi remi

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

Poängställningen efter tre ronder:
Nils Grandelius 2,5; Aryan Tari 2; Vidit Gujrathi och Alexander Morozevitj 1,5; Benjamin Gledura 1; Linus Johansson 0,5 poäng.

Rond 4 (måndag kl. 14)
Linus Johansson – Benjamin Gledura 
Aryan Tari – Nils Grandelius 
Alexander Morozevitj – Vidit Gujrathi

* * * * *

Stora Myntslaget

Från vänster: Simon Mårder, Rune Ljungberg, Mikael Helin, Rune Evertsson, Max Wahlund, Lennart Smith, Krister Lagerborg, Jesper Thiborg, Hans Johansson, Jonathan Bodemar, Per Brodén, Jacob Hagström.

MAX WAHLUND:
En av turneringskalenderns små pärlor för oss med mer måttlig rankning (högst 2100) är Pyramiden SK:s Stora Myntslag i Stockholm. Lennart Smith, Rune Ljungberg och några andra söderkisar har ordnat en bohemisk turnering man fortfarande kommer att snacka om när huvudstaden om några decennier blivit genomgentrifierad halvvägs till Norrköping.

Jag upptäckte turneringen för första gången för två år sedan. Då spelades den på en bakgård på Söder och prisbordet var minst sagt ovanligt. Som belöning för min tredjeplats fick jag då en fullständigt gigantisk fruktkorg, dignande av mango, bananer och kokosnötter. Min evige nemesis Mikael Helin kom steget efter mig, men eftersom han hade lite lägre rankning gick han i enlighet med tävlingens regler det året hem med en tusenlapp i enkronor istället.

I år hade tävlingen flyttat till Årsta, söder om söder. Fruktkorgarna hade utgått, men i gengäld bjöds alla deltagare på en saftig hemlagad köttgryta i en paus mellan ronderna. Enligt inbjudan skulle hela tävlingen (7 ronder snabbschack med 15 minuters betänketid per spelare och därtill matpaus) avverkas mellan klockan 12 och 15.30. Det kändes lite optimistiskt så undertecknad bokade tågbiljett tillbaka till Linköping klockan 18.45. Väl på plats fanns dock en ny prognos: nu skulle prisutdelningen istället äga rum klockan 19. Bohemiskt var ordet! Men hjärtat hos arrangörerna är stort och varmt och allt gick bra till slut.

Inför sista ronden låg undertecknad en halv poäng bakom ledande Krister Lagerborg. Jag vann mitt parti och behövde hjälp av Rune Evertsson:

Rune Evertsson – Krister Lagerborg 
Vit drar

Svart har offrat kvalitet för att få ner bonden till d2, men vit står förstås på knallvinst. Rune drog bästa draget:
1.d6 Ld7 2.Ld5 Lg4


Bäst här är det kanske inte helt uppenbara 3.Lc6. Men nästan allt vinner, även ett poänglöst drag som 3.Kg2 och till och med att sätta bort bonden med 3.d7 är bättre för vit. Det är däremot inte det ”logiska”
3.e6??
Problemet är att svartfältslöparen plötsligt har fått chansen att komma hem igen.
3...Lxd1
Svart har en ren merpjäs och de vita fribönderna är ofarliga. På 4.e7 följer 4...La4 och om 4.d7 så 4...Lf6.

Svart vann partiet och Lagerborg turneringen. Rankningpris till Rockadens thailändske junior Jonathan Bodemar.

Vi avslutade med ett gruppfoto i en vårvarm sluttning. Amatörschack när det är som bäst.

Resultatservice