onsdag 9 maj 2018

TePe/Sigemanturneringen – rond 5

Prisutdelning och delat förstapris till Nils Grandelius. Från vänster: Nils, Joel Eklund (TePe) och Johan Sigeman (Sigeman & Co). Foto: LG

När Nils Grandelius hade spelat remi mot Alexander Morozevitj i sista ronden fanns chansen till ett odelat förstapris för Nils, men för att den önskedrömmen skulle gå i uppfyllelse krävdes att Linus Johansson klarade remi mot Vidit Gujrathi. Som det partiet utvecklades var det inte någon orimlig förhoppning. Linus bästa chans att ta hand om initiativet dök upp i tidsnöden:

Vidit Gujrathi – Linus Johansson 
Svart drar

Efter 36...b4! eventuellt följt av c6-c5 gör löparen god nytta på c8, där den garderar a6-bonden. Det kunde ha blivit svårt för vit att ta sig an svarts förbundna fribönder. I stället följde 36...Le6? 37.e5 f5 38.Txc6 Db3 39.Txa6 och det gick utför för Linus, som förlorade så småningom. Hela partiet.

Rond 5
Vidit Gujrathi – Linus Johansson 1-0 
Benjamin Gledura – Aryan Tari remi 
Nils Grandelius – Alexander Morozevitj remi

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

Slutställningen:
Nils Grandelius och Vidit Gujrathi 3,5; Aryan Tari 3; Benjamin Gledura och Alexander Morozevitj 2; Linus Johansson 1 poäng.

Yasser Seirawan tog hand om direktsändningen med förväntad bravur, och dessutom har han under dagarna i Malmö varit sysselsatt med att korrekturläsa översättningen till engelska av min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie”. Det han inte hann med får han slutföra hemma i Hilversum. Bättre korrekturläsare kan jag inte få. Förhoppningsvis ligger ”When Bent met Boris and the last dance with Lizzie” klar om ett par månader.