fredag 29 juni 2018

Dags för SM i Ronneby

Nils Grandelius är topprankad i Sverigemästarklassen. Foto: Lars O A Hedlund

Dags att plocka fram resväskan: Ronneby nästa. SM-veckan startade idag med weekendturneringar och imorgon börjar det på allvar med kampen om SM-titlarna.

Sverigemästarklassen rond 1 (lördag klockan 15)
Hans Tikkanen – Axel Smith 
Jonny Hector – Pia Cramling 
Jonathan Westerberg – Oskar von Bahr 
Jung Min Seo – Tiger Hillarp Persson 
Nils Grandelius – Erik Blomqvist

Man kan redan nu börja spekulera om remiprocenten på tisdag i denna och andra grupper. Det är avspark i åttondelsfinalen Sverige–Schweiz klockan 16 den dagen. Förhoppningsvis blir det sedan en sen kvartsfinal fredag eller lördag. Semifinalerna är post-Ronneby.

Jag och alla andra SM-deltagare kan väl tycka att det är lite bekymmersamt att det inte funnits tid för schackliga förberedelser mellan fotbollsmatcherna. Det ska hur som helst bli skoj att sätta sig vid brädet igen.

Resultatservice

* * * * *

CESKE BUDEJOVICE. Torbjörn Glimbrant låg på delad andraplats inför dagens slutrond, men efter en förlust mot ukrainaren Artem Omelja halkade Torbjörn ner till nionde plats. Omelja delade förstaplatsen med tjecken Alexey Kislinsky, som hade bäst särskiljning av de båda. Resultat och partier.

MONTCADA. Iyer Akash och Sharma Himanshu, båda från Indien, delar förstaplatsen efter fem ronder på 4,5 poäng. Ralf Åkesson har 3 poäng och i nästa rond möter han liksom i tidigare ronder en indier. Resultat och partier.

* * * * *

Och efter fotbolls-VM intar jag min åskådarplats vid Xtracon Chess Open i Helsingør. Jag har inte koll på deltagarrekordet där, men misstänker att dagsnoteringen 356 deltagare bäddar för ett nytt rekord. Och det finns plats för fler.