söndag 24 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris – dag 5

Hikaru Nakamura segrade i Paris. Foto: Lennart Ootes, GCT

Bortsättningar hör blixtpartier till, men på det hela taget brukar man kunna skilja på kvalitén i turneringar med världseliten jämfört med fria blixthajspartier på kaféer. Men i enskilda partier är det inte sällan omöjligt att särskilja de båda kategorierna. Olycksalige Fabiano Caruana stod för dagens bortsättning i Paris:

Vishy Anand – Fabiano Caruana 
Svart drar

Efter 51...Kd7?? 52.Sxc5+ var det bara att ge upp.

Jag har sett kommentarer som går ut på att om VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Caruana liksom föregående VM-match går till särspel med kort betänketid så är Caruana chanslös. Nu tror jag inte att man ska dra för stora växlar på Caruanas dåliga spel i Leuven och Paris. Efter en välbehövlig semester och goda förberedelser kan han säkert ge Carlsen en hård match även om den går till särspel.

I Paris ledde Wesley So efter första, andra och tredje dagen, och efter fjärde dagen var Sergej Karjakin i topp. Men efter femte och sista dagen hade de förpassats till tredje respektive andra plats av slutlige vinnaren Hikaru Nakamura. Det har annars varit lite tunnsått med förstaplatser för Nakamura på sistone. Sista dagen stod So för övrigt för ett ovanligt blixtresultat: efter en vinst radade han upp åtta remier.


Wesley So lyckades inte upprepa triumfen från Leuven. Foto: Lennart Ootes, GCT

Slutställningen
Hikaru Nakamura 23; Sergej Karjakin 21,5; Wesley So 21; Levon Aronian 20; Maxime Vachier-Lagrave 19,5; Vishy Anand 17; Alexander Grisjtjuk 16; Sjachrijar Mamedjarov 15,5; Fabiano Caruana 13,5; Vladimir Kramnik 13 poäng.

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *


De tre främsta i IM-turneringen i Bremen: Miroslaw Grabarczyk (tvåa), Oleksii Molchanov (etta) och Björn Ahlander (trea). Foto: werder.de/schach

BREMEN. Remier på toppborden i sista ronden cementerade ställningen i toppen: Oleksii Molchanov vann närmast före Miroslaw Grabarczyk och Björn Ahlander. Resultat och partier.

TEPLICE. Till slut var det sex spelare på 7 poäng i Teplice Open, där ryssen Jevgenij Romanov hade bäst särskiljning och utropades till turneringsvinnare. Oskar von Bahr vann i sista ronden och samlade ihop 6 poäng. Hans prestationsrankning var en aning bättre än hans elotal; ett okej genrep inför SM i Ronneby. Resultat och partier.

HERSONISSOS. David Bit-Narva fullbordade en lyckad turnering med vinst mot greken Georgios Kadianis. Med sina 7 poäng slutade David på en utmärkt femte plats i Hersonissos Open.

Georgios Kadianis – David Bit-Narva 
Vit drar

Ett av dessa tornslutspel där torn och två bönder (på f- och h-linjen, eller som här på a- och c-linjen) mot torn inte vinner vid korrekt spel. Men då måste man ha läst på ordentligt. Nalimovs slutspelsbas anger två remidrag: 54.Ka2 och 54.Ka3. Kadianis spelade 54.Kc2? och David hittade rätt hela vägen hem. Hela partiet.

Theo Hommeles, en veteranspelare och IM från Nederländerna, vann turneringen på 7,5 poäng. Resultat och partier.

ORTISEI. En anmärkningsvärd slutrond i ad Gredine Open: inte en enda remi på de tio toppborden och svartspelarna vann sju av de partierna. Bland svartvinnarna fanns ledarduon Ivan Saric och Rameshbabu Praggnanandhaa. Saric hade bäst särskiljning men Praggu kunde ju glädjas åt stormästartiteln. Håkan Hansson spelade remi i sista ronden och fick ihop 2,5 poäng. Resultat och partier.

OSLO. Tiger Hillarp Persson fick nöja sig med en remi i dagens dubbelrond i Oslo SS International. Det var en sur remi:

Tiger Hillarp Persson – Aleksandr Ostrovskiy 
Vit drar

Här leder 32.Dc4! till tornvinst. Tiger spelade 32.Dg5+ med bibehållen fördel. I partifortsättningen missade han fler vinstvägar. Hela partiet. Det påverkade nog spelet i kvällsronden ...

Efter fem ronder är det ett halvdussin spelare i topp på 4 poäng. Resultat och partier.