torsdag 28 juni 2018

Magnus Carlsen i Europacupen

Magnus Carlsen laddar för VM-matchen. Foto: Lennart Ootes, GCT

Enligt norska Aftenposten lutar det åt att Magnus Carlsen ställer upp för norska klubblaget Vålerenga i Europacupen i Halkidiki den 11–19 oktober. Det är också troligt att Nils Grandelius är med i det laget. Det skulle ju vara en skön syn med Magnus och Nils sida vid sida i samma lag. Efter Europacupen är det bara tre veckor till VM-matchen startar i London.

Senast Carlsen var med i Europacupen var för tio år sen i just Halkidiki. Då var det deltagarrekord med 85 lag. De grekiska arrangörerna har nu förhoppningar om att det rekordet ska slås. Carlsen kan fungera som en magnet.

Det är ännu oklart om Carlsen ställer upp i Batumi-OS.

* * * * *

CESKE BUDEJOVICE. Det blev remier på de fyra toppborden i näst sista ronden, däribland i mötet mellan ukrainaren Michail Belous och Torbjörn Glimbrant. Efter dagens åttadragsremi leder Alexey Kislinsky på 6 poäng, en halva före bland andra Torbjörn. I sista ronden har Torbjörn vit mot ukrainaren Artem Omelja. På toppbordet möts turneringens två stormästare, Petr Velicka mot Kislinsky. Resultat och partier.

MONTCADA. I fjärde ronden förlorade Ralf Åkesson mot B Vignesh. Imorgon väntar en femte spelare från Indien på Ralf, som fjärmat sig alltmer från direktsändningen. P Iniyan – från Indien – är ensam om fyra raka vinster. Montcada ligger alltså inte i Indien utan i Spanien. En partiställning från dagens skörd:

P Iniyan – Daniel Garcia Ramos 
Vit drar

27.Sf5! Dg8
Eller 27...Se5 28.Dxf6+ Kg8 29.Sh6+ Kf8 30.Dxe5 med matt på gång.
28.Te8 uppg.
Resultat och partier.