torsdag 7 juni 2018

Norway Chess – rond 9

Fabiano Caruana, vinnare av Norway Chess för första gången. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen verkade inte upplagd för att ta några risker mot sin VM-sekundant Maxime Vachier-Lagrave i sista ronden; det blev dragupprepning och remi efter sjutton drag. Det var undanstökat på tjugo minuter. Det lämnade fältet fritt för USA-trion att komma ifatt världsmästaren och eventuellt passera honom i striden om turneringssegern.

Det som hände därnäst var att Vishy Anand svingade sig upp jämsides med Carlsen genom vinst mot Sergej Karjakin. Försvarsmästaren Karjakin gjorde ett helt misslyckat angreppsdrag i den här ställningen:

Sergej Karjakin – Vishy Anand
Vit drar

Karjakin kunde ha behållit jämvikten med 26.Td6 där 26...Dxc4 besvaras med 27.Txg6+ hxg6 28.Dxg6+ med remischackar. Men han satsade på en till synes skarpare fortsättning.
26.h4? Se5!


Karjakin hade förmodligen planerat att spela 27.Td8 med indirekt matthot, men det faller på 27...Dxd1+!! 28.Txd1 Sg4 med damfångst. Efter partidraget hotar alltså Sg4, och det finns inte någon hållbar parad.
27.Sf3 De4+
I efteranalysen menade Anand att 27...Sxc4 hade varit bättre. I partifortsättningen fick han nöja sig med ett klart fördelaktigt slutspel.
28.Ka2 Dxc4+ 29.Ka1 Sg4 30.Dc1 Dxc1+ 31.Txc1 Kg7


32.h5? Sf6 33.uppg.
Efter bortsättningen av h-bonden tappade Karjakin lusten. Detta var inte hans turnering.

Sedan följde remi mellan Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det innebar att även Nakamura gick upp jämsides med Carlsen.

I det återstående partiet mellan Fabiano Caruana och Wesley So pekade Anand i kommentatorrummet på en ställning där han bedömde att det var åttio procents chans att någon av de båda kombattanterna skulle vinna. Remi var mindre troligt. Tidsnöden – framför allt för Caruana – bidrog starkt till dramatiken. I Norway Chess får spelarna först efter drag 60 trettio sekunders tillägg efter varje drag, så innan dess finns det inga tidsmässiga livbojar.

När spelarna hade gjort sina 40 drag kastade So genast in drag 41, och där förvandlades en remiställning till förlust.

Fabiano Caruana – Wesley So 
Vit drar

Caruana kunde ha säkrat vinsten med till exempel 40.Lxb7 eller 40.Tf1, men det blev fel i hastigheten.
40.h3? Txh3+! 41.gxh3


Båda missade att svart kan offra springaren: 41...Td2! 42.hxg4 hxg4 med hotet Dh8+. Efter det nödvändiga 43.Dg2! säkrar svart remin med 43...Dh8+ 44.Kg1 Txg2+ 45.Kxg2 Dh3+ 46.Kf2 Df3+ 47.Kg1 Dg3+. Detta hade lett till att vi haft fem spelare på delad förstaplats och ett särspel imorgon. Men av någon anledning kastade alltså So in ett drag som försåg Caruana med förstapriset på 75 000 euro.
41...Td3? 42.Dg2 Tg3 43.hxg4 Txg2 44.Kxg2


Vits materiella övertag säkrar vinsten.
44...h4 45.Kf3 Dg3+ 46.Ke2 h3 47.Tg1 Dh4


48.e5
Caruana: ”Det var skönt att spela det draget, för nu kan 48...h2 49.Tgd1 Dxg4+ besvaras med 50.Lf3+.”
48...uppg.

Caruana önskade lämna återbud till Norway Chess efter ett väl hårt spelprogram, men arrangörerna ville inte acceptera det och hänvisade till kontraktet. Caruana fick masa sig till Stavanger där han förlorade i första ronden mot Carlsen. Det hör också till förhistorien att Caruana hade varit med i Norway Chess tre gånger tidigare och aldrig noterat över femtio vinstprocent i denna turnering. Nu vet vi det sagolika slutet.

Rond 9
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen remi 
Fabiano Caruana – Wesley So 1-0 
Sergej Karjakin – Vishy Anand 0-1 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura remi 
Sjachrijar Mamedjarov frirond

Partierna genomspelbara
Direktsändningen på turneringssajten

Slutställningen:
1) Fabiano Caruana 5; 2) Magnus Carlsen 4,5; 3) Hikaru Nakamura 4,5; 4) Vishy Anand 4,5; 5) Wesley So 4; 6) Levon Aronian 4; 7) Sjachrijar Mamedjarov 3,5; 8) Maxime Vachier-Lagrave 3; 9) Sergej Karjakin 3 poäng.

* * * * *

Det kom ett mejl från Ted Gemzell i morse med beskedet att mitt inlägg om ordförandevalet i Sveriges Schackförbund har haft verkan: han tillåts publicera sin programförklaring på schack.se. Sorgligt att det skulle behövas en "påstötning" härifrån för att få till den ändringen.

När det gäller det nuvarande förbundsstyrets inställning till denna blogg – att den inte är en tillgång för svenskt schack utan något som ska förtigas – har förmodligen stärkts. I andra vågskålen finns en mängd uppmuntrande mejl – hjärtligt tack alla! – där det visas tacksamhet för bloggen och respekt för mina snart femtio år som schackjournalist. Det är sådant som får mig att fortsätta med bloggandet ett tag till.

* * * * *

Efter Norway Chess kan vi rikta blicken mot andra arenor. Idag inleddes en schackfestival i Apeldoorn, Nederländerna. Den toppas av en GM-turnering där Tiger Hillarp Persson finns med bland de tio deltagarna. Tiger fick en flygande start mot Max Warmerdamhär är partiet.

Resultat och partier.

* * * * *

Lars-Åke Svensson deltar i en öppen turnering i Capo d'Orso, Italien. I rond 6 mötte han betydligt högre rankade italienaren Andrea Della Pietra, som la in ett påpassligt remianbud.

Lars-Åke Svensson – Andrea Della Pietra 
Svart drar

Efter att ha utfört 15...b5? upptäckte Della Pietra förmodligen genast att han just sjabblat bort en bonde. Men Lars-Åke nappade på anbudet. Efter 16.Sxd6 Dxd6 17.Td1 Dc7 18.Sxc5 hade han haft merbonde och en klart bättre ställning.

Resultat och partier.