tisdag 26 juni 2018

Rysk seger i OSS International

Carsten Høi bekräftade på något vis sin stormästarvärdighet genom att åter klara GM-normen. Foto: Lars O A Hedlund

I Oslo SS International bullade Carsten Høi upp det ena kungsangreppet efter det andra. Den 61-årige dansken blev ung på nytt. I näst sista ronden var det Tiger Hillarp Persson som utsattes för Høis offensivlusta. De är för övrigt klubbkamrater i Brønshøj Skakforening.

Carsten Høi – Tiger Hillarp Persson 
Vit drar

35.Txb4! Le8
Efter 35...axb4 36.Dxe6+ hänger löparen på c6.
36.Tb1 Lxh5 37.Dxh5 De7 38.Te1


Vit har två lätta pjäser för torn, och svarts tunga pjäser samarbetar dåligt. Svart är förlorad.
38...e5 39.dxe5 fxe5


40.Txe5
En av flera vinstvägar. Tornet på b7 är en sorglig syn.
40...Txf2+
Kungen får flyktfältet f8, men det är lika hopplöst som allt annat.
41.Kxf2 Dxe5 42.Dg6+ Kf8 43.h7 Dg7 44.Df5+ Ke7 45.c6 Tb8 46.Dd7+ Kf8 47.Dxg7+ Kxg7 48.Sxc7


48...uppg.

Inför slutronden ledde Andrej Deviakin en halv poäng före Carsten, som hade fått sitt lystmäte av dramatik och kom överens om remi med Aleksandr Ostrovskiy efter tolv drag. Det fick Deviakin att bjuda Tor Fredrik Kaasen remi efter sitt artonde drag, och även det anbudet antogs. Det blev en fridfull eftermiddag på toppborden. Förstapriset till Deviakin och andrapriset till Høi.

I sista ronden fick Tiger Hillarp Persson möta en av många lovande norska juniorer, 17-årige Sigurd Kjelsbol Huse. Det blev en kampremi. Resultat och partier.

* * * * *

MONTCADA. Ralf Åkesson har valt bort SM till förmån för en öppen turnering i Spanien, Montcada i stället för Ronneby. I första ronden blev det remi mot Sharma Isha, en flickjunior från Indien. Det vimlar av indiska spelare i turneringen: det är 41 spelare från Indien mot exempelvis 31 från Spanien. Ralf är ende nordbo i sällskapet. Och i andra ronden får han möta – en indier. Resultat och partier.

CESKE BUDEJOVICE. Torbjörn Glimbrant kopplar gärna av med en sommarturnering i Tjeckien, och som elfterankad i Ceske Budejovice Open kan han förväntas ha något att säga till om i tätstriden. Efter fem ronder ligger han en halva efter ledarkvartetten. Resultat och partier.