tisdag 17 juli 2018

Bergamo Open

Stenmuren i Citta Alta. Foto: Peter Korning

PETER KORNING:
På den tiden jag arbetade, det vill säga före pensionen, föll det sig så att jag besökte den italienska staden Bergamo en hel del, i tjänsten. Arbetet medgav tillräckligt mycket tid över att utforska staden, och platsen har sedan dess en speciell plats i mitt hjärta.

För några veckor sedan läste jag om Hikaru Nakamuras insatser för schack i Sydafrika. I tillägg till en del spel av uppvisningskaraktär, har han erbjudit ett par unga spelare sitt ekonomiska stöd för en liten Europaturné. De två, Mlahleki Vusimuzi och Mazibuko Khanya, ledsagas av stormästaren Kenny Solomon på sin turné. I artikeln jag läste, framgick att deras nästa stopp var just Bergamo. Schack och Bergamo lät som en fin kombination, så jag anmälde mig och fick som ende svensk försöka representera våra färger. Det gick nu inget vidare, men jag var artig och trevlig efter bästa förmåga.

Bergamo är på sätt och vis två städer, den gamla delen Citta Alta och den nyare delen Citta Bassa. Det tog en stund att lista ut att Alta inte betyder gammal, som i Gamla Stan. Det har med höjden att göra. Den gamla delen ligger på ett litet berg, nämligen. Därunder ligger den nedre delen, Bassa. Citta Alta är omgiven av en hög stenmur, byggd under 1500-talets andra hälft. Alla gator är belagda med kullersten, förmodligen från samma tidsperiod. På den tiden var det inte så vanligt med rullväskeförsedda besökare.

Står man ut med Ryanairs senaste påhitt – man måste betala extra för handbagaget om man vill ha det i kabinen – tar man sig rätt smidigt till Bergamo. Är man ute i god tid brukar det vara ganska billigt också.

Herr Grahns blog heter ju ”Inte bara schack”. Tur det, för jag föredrar att minimera de schackliga kommentarerna till en liten matematisk gåta: Vid ett tillfälle i den sexrondiga turneringen hade jag en vinstprocent på intressanta 12,5 %. När då?

Turneringen var välorganiserad, med namnskyltar vid varje bord och assistenter som fyllde på med protokoll. Rekommenderas varmt för den som orkar med dubbelronder!

Jag samtalade en del med de sydafrikanska ungdomarna. De noterade att motståndet är hårdare i Europa och frestelserna utanför schacket fler. ”Corsika was very nice, but not so good for chess. Too much to do.”

Maten är god anledning till ett besök i Italien. Tyvärr har det blivit väldigt dyrt för oss svenskar, på grund av vår sjunkande valuta. Det fick mig att ångra mitt inte så genomtänkta beslut att rösta nej i EMU-omröstningen 2003. (Man kan inte ha en valuta vars namn inte kan uttalas på svenska. Jorå, det kan man visst!) I dag insåg jag dock att om man söker sig till de mindre turistintensiva stråken kostar maten hälften så mycket som uppe i Citta Alta ...

Det kan inte bara vara medelhavsdieten som gör att italienarna i gemen ser så friska och starka ut. Under mina dagliga promenader till och från spellokalen, möttes jag av den ene efter den andre som trotsade den 30-gradiga värmen springandes, eller cyklandes på racercykel.

Man hankar sig fram på skolengelska och några inövade fraser på det lokala språket, men det hör till ovanligheterna att man kan föra någon djupare konversation på engelska. Jag har en teori om vad det beror på, i alla fall till en viss del. Allt är på italienska här. På tv talar alla, inklusive Tom Hanks och Bruce Willis, italienska. I schackbutiken är alla böcker antingen skrivna på italienska eller översatta till italienska. Det påminner mig i det avseendet lite om Sverige på 50- och 60-talet. Inte för att vi hade så många dubbade filmer, men alla världshittar kom i en svensk översättning. Gröna små äpplen, Under alla broar, Här bak i bilen och så vidare. Ibland blev översättningen bättre än originalet, men det hörde väl inte till vanligheterna direkt. Visst är Beppe Wolgers text Sakta vi gå genom stan snäppet bättre än Roy Turks Walking My Baby back Home?

Resultat och partier

* * * * *

Foto: vellmarer-schachtage

VELLMAR. Den serbiske stormästaren Misa Pap var rankad etta i Vellmar Open – och tog hem förstapriset. Anders Nilsson var rankad sjua – och slutade på sjunde plats. Resultat och partier.

ROSTOCK. Stellan Brynell representerar SSC Rostock 07 i det tyska seriesystemet, och han brukar ställa upp i Rostock Open. En av grannen Stellans klubbkamrater i Tyskland, polacken Marcin Szelag, vann turneringen för sjunde gången. Stellan kom på tredje plats. Resultat.

BUDAPEST. Alexander Hart deltog i FM-gruppen i juli månads First Saturday-turneringar. Han fick ihop 3,5 poäng på de nio ronderna. Resultat.

CANNES. Björn Ansner kom på 26:e plats bland 69 deltagare i en snabbschackturnering i Cannes. Maxime Lagarde segrade med 11 poäng på de tretton ronderna. Resultat.