måndag 30 juli 2018

Biel – rond 8

Sjachrijar Mamedjarov i fortsatt enpoängsledning. Foto: Lennart Ootes

I efteranalysen verkade Magnus Carlsen ganska nedstämd. Motståndaren Peter Svidler å sin sida förklarade att han trots de vita pjäserna kämpade för utjämning redan efter tolv drag. Carlsen ryckte åt sig initiativet och menade att han försummade en chans att krama ut mer ur ställningen i det här läget:

Peter Svidler – Magnus Carlsen 
Svart drar

27...Dxb2
Carlsen och Svidler var överens om att 27...Td8 hade gett bättre chanser, och deras analys går att finna genom att klicka fram rätt läge i tidslinjen.
28.d6 Td8 29.d7 Dc2


Carlsen hade planerat att fortsätta med 30...Dc6, men det satte Svidler stopp för. Och då fanns inte mycket kvar att kämpa om.
30.Td6 Dc5 31.Dd1 Df5 32.Td5 De4 33.Td4 Dc6 34.Td6 De4 35.Td4 Dc6 36.Td6 De4 remi

När det gäller objektivitet i efteranalysen har många amatörer mycket att lära av David Navara. Han försöker aldrig försköna sina planer och eller genomförandet av dem. Vi fick veta att han helt enkelt satte bort sin f5-bonde mot Nico Georgiadis, som i sin tur kunde vara besviken över att han inte fick ut mer än remi av sin vinstställning. Navara tog stora risker och det är något som han är van vid, ”Jag bryr mig inte om att jag kanske förlorar.” Idag blev det remier över hela linjen.

Imorgon har Sjachrijar Mamedjarov vit mot Carlsen, och världsmästaren måste vinna för att komma ifatt inför sista ronden.

Rond 8
Peter Svidler – Magnus Carlsen remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Sjachrijar Mamedjarov remi 
David Navara – Nico Georgiadis remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter åtta ronder:
Sjachrijar Mamedjarov 6; Magnus Carlsen 5; Peter Svidler 4,5; Maxime Vachier-Lagrave 4; David Navara 3,5; Nico Georgiadis 1 poäng.

Rond 9 (tisdag kl. 14)
David Navara – Peter Svidler 
Nico Georgiadis – Maxime Vachier-Lagrave 
Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen

* * * * *

METZ. I Metz, Frankrike, arrangerar man inte en öppen sommarturnering utan ett antal tiomannaturneringar efter elotal. Det är nio ronder som avverkas på fem dagar. Den här gången lockade det 149 spelare från 14 nationer. Anil Surender var rankad åtta i grupp D och slutade åtta. Resultatservice.

BIEL. I rond 7 i Master Tournament spelade Andreas Persson remi mot en schweizare. Indiern Suri Vaibhav är i ensam ledning. Resultatservice.