tisdag 3 juli 2018

SM i Ronneby – rond 4

Hans Tikkanen leder efter fyra ronder. Foto: Lars O A Hedlund

Fyra ronder avverkade i Sverigemästarklassen och Hans Tikkanen leder på 3,5 poäng, en halva före Jonny Hector och Nils Grandelius. Denna trio var också dagens tre vinnare. Jag ser dem sitta uppe på scenen, men ni som kollar på direktsändningen hemmavid har ett bättre begrepp om vad som händer i deras partier. Det är priset jag måste betala för att jag vill koncentrera mig på mina egna partier i veteranklassen 65+. Ett annat pris: jag missade åttondelsfinalen. Förhoppningsvis blir kvartsfinalen - mot England? - klockan 20.

Helge Wademark undrar om jag kunde tänkas ägna min egen insats lite utrymme här på bloggen. Käre doktor, jag är inte nödbedd. Det kändes bra att kunna pressa Juan Bellon, turneringens ende stormästare och trolige slutsegrare, i dagens parti. Jag är mycket nöjd med mina 3,5 poäng på de fyra ronderna, och nu blir det ett tredje parti på förstabordet. Jag saknar dock Jonny Hectors frimodiga attityd när han hamnar på förstabordet i öppna turneringar: ”Hemma igen”.

Efter första natten blev det en flytt från ett mediokert hotell i Karlshamn till jämförelsevis en lyxtillvaro på Ronneby Brunn Hotell. Om jag åker på en och annan smocka i fortsättningen så kan jag inte skylla på hotellet, bara på min egen otillräcklighet.

De två första ronderna kunde man höra strandskators vackra men malplacerade drillar i spellokalen. Jag är fjärran från en inteckning i ornitologi-titeln, jag litar på att Ulf Lundgren vet vad han talar om när det gäller att identifiera fåglarna i fråga. Nu tycks de lyckligtvis ha sökt sig en annan scen för sina konserter. Det är sådana uppvisningar som jag mycket hellre upplever i naturen än i en annars perfekt spellokal.

Sverigemästarklassen rond 4
Axel Smith – Tiger Hillarp Persson remi 
Jonathan Westerberg – Nils Grandelius 0-1 
Erik Blomqvist – Pia Cramling remi 
Hans Tikkanen – Jung Min Seo 1-0 
Oskar von Bahr – Jonny Hector 0-1

Partierna genomspelbara
Direktsändningen med Stellan Brynell som kommentator
Resultatservice

Sverigemästarklassen rond 5 (onsdag klockan 15)
Nils Grandelius – Axel Smith 
Tiger Hillarp Persson – Erik Blomqvist 
Jung Min Seo – Jonathan Westerberg 
Pia Cramling – Oskar von Bahr 
Jonny Hector – Hans Tikkanen