lördag 14 juli 2018

Veteranernas lag-VM – rond 8

Rysstrio och en representant från Sverige Norra: Naum Rasjkovskij, Jevgenij Svesjnikov, Peter Olsson och Jurij Balasjov.

Det blev tvärstopp för Sveriges förstalag i gruppen 65+. Frankrike vann med 3,5–0,5 – och det var bud på 4–0. Där försvann medaljdrömmarna.

Christophe Bernard – Nils-Åke Malmdin 
Vit drar

Bernard måste ha försökt analysera konsekvenserna av 56.Kb6 följt av slag på b7. Datorn visar att det vinner för vit, men fransmannen tog det säkra före det osäkra: 56.Tg7 Le4 57.Kd4 Lc6 58.Ke3 Lh1 59.Tc7 Lc6 60.Tc8 Kg4 61.Kd4 remi.

Sverige 1 – Frankrike 0,5–3,5
Nisse Renman – Anatoly Vaisser 0-1 
Magnus Wahlbom – Mehrshad Sharif 0-1 
Bengt Hammar – Jean-Luce Seret 0-1 
Nils-Åke Malmdin – Christophe Bernard remi

Ryssland vann mot Tysklands förstalag och säkrade med det guldet med slutronden kvar. Sveriges andralag vann mot de tyska kantbönderna, Randbauern, med 2,5–1,5.

Sveriges båda lag i gruppen 50+ mötte lag som hade högre rankade spelare på alla bord. Med tanke på det är Söders 2,5–1,5 mot danska SK 1968 och Norras 2–2 mot Temasek Knights från Singapore fina resultat. I den gruppen leder England med förre VM-kandidaten Jon Speelman på förstabordet.

Bästa svenska individuella poängplockning så här långt: Conny Holst på Sverige Söders förstabord har tagit 6 poäng.


En svenskkvartett i Radebeul: Ronny Kirppo, Urban Eriksson, Nisse Renman och Conny Holst.

Partier genomspelbara
grupp 50+
grupp 65+
Resultatservice
grupp 50+
grupp 65+

* * * * *

Benasque Open

Anna Cramling Bellon valde bort Ronneby för Benasque. Foto: Sophie Triay

Det är inte ofta svenska kvinnliga spelare besegrar spelare med elo omkring 2500, och då räknar jag in Pia Cramling. Glädjande då att det hände i andra ronden i Benasque Open. Anna Cramling Bellon vann mot en spansk IM, Renier Castellanos, som ståtar med elo 2498.

Anna valde bort junior-SM i Ronneby till förmån för turneringen i Spanien. Hon tappade mot slutet, men har under alla förhållanden något att glädjas åt. Det har även svenskt schack. Trist att Pia och Anna inte ska vara med i damlaget i Batumi-OS. Det borde ha haft högsta prioritet när laget togs ut. 

Vad gäller Renier Castellanos så noterade han i övrigt sex vinster och tre remier. Ungerske stormästaren Peter Prohaszka inkasserade förstapriset.

Resultat och partier

* * * * *

Dubbelrond i Strasbourg Open 

MAX WAHLUND:
En poäng av två från dagens dubbelrond gör att de blågula vinstchanserna i Strasbourg gått samma väg som de i Rysslands-VM. Partierna var heller inget att skriva hem om så jag gör inte det. Sista ronden i morgon. Resultatservice