måndag 30 juli 2018

VM-matchen i London

Efter fjolårets London Chess Classic: Magnus Carlsen blev sammanlagd vinnare av GCT 2017 och Malcolm Pein var prisutdelare. Foto: Lennart Ootes

Det finns flera oklarheter kring den planerade VM-matchen i London i november. I kommentatorsalen på Konventum berättade Malcolm Pein, stationerad i London med schackbutik på Baker Street, att han besökt den tilltänkta spelplatsen, en teater i centrala London. Han försäkrade att det skulle bli en utmärkt spellokal.

När Pein ombads att kommentera Nigel Shorts betänkligheter kring VM-matchen, så förklarade Pein att ”Nigel vet ingenting”. Men han kom inte med någon vederläggning av det som Nigel hade framfört dagen innan. Tvärtom kunde han bekräfta att Magnus Carlsen inte har signerat matchkontraktet. Det berodde enligt Pein på att Carlsen var missnöjd med något från den föregående VM-matchen i New York. Pein var ändå optimistisk när det gäller VM-matchens genomförande i London, men Shorts oro kring evenemanget verkar inte ogrundad.

* * * * *


Miguoel Admiraal, Nederländerna, med förstapriset i Andorra Open. Foto: open.escacsandorra.com

ANDORRA. Miguoel Admiraal dök upp i direktsändningen i Andorra Open först i rond 4, och det med ett hej vilt parti mot Alexander Shabalov. Admiraal höll på att sjabbla bort vinsten till remi, men det ordnade sig till slut. Dagen därpå visade Admiraal något som förutom vilda satsningar kännetecknar en publikfavorit: en originell spelöppningsbehandling: 1.d4 f5 2.Sh3!?. Han fick åter upp en vinstställning, men där försvann en halva i hastigheten:

Miguoel Admiraal – Maxime Lagarde 
Svart drar

Vinsten vinkade med 47.Txh3, till exempel 47...Ke4 48.Ta3 d3 49.h4 Ke3 50.h5 Te1 51.Ta1 Ke2 52.h6 och svarts klumpiga dubbelbonde kan inte mäta sig med h-bonden, eller 47...Te1 48.Td3 Te2 49.h4 Ke4 50.Ta3 med samma resultat. I stället följde 47.Tf2? Te1+ 48.Tf1 Te2 49.Tf2? Te1+ remi.

Admiraal kämpade på och till slut blev det en förstaplats på 7,5 poäng med en GM-inteckning som bonus. Axel Smith fick ihop 6,5 poäng och prickade ganska exakt förväntat resultat med hänsyn till elotalet. Slutresultat och partier.

PARDUBICE. Medan Andreas Persson kämpade mot Magnus Carlsens pappa Henrik i Biel, hade Theodor Kenneskog Susan Polgars son Tom på sin lott i Pardubice. Det var i näst sista ronden. Det partiet slutade remi, och sedan blev det ännu en remi i slutronden. Theodor blev bäst i svensklägret i grupp A på 4,5 poäng. Sergei Movsesian segrade på 7,5 poäng. I grupp B håvade Edvin Trost in hela 88 elopoäng. Slutresultat och partier. Svenska spelarnas resultat.

SITGES. Gadir Guseinov stod i en klass för sig i Sitges Open. Han segrade med en poängs marginal till förföljarna. I svensktrion gjorde särskilt Torbjörn Glimbrant fint ifrån sig med summa 5,5 poäng. Anders Larsson och Michael Mattsson slutade på 5 respektive 3 poäng. Slutresultat och partier.

BIEL. Efter förlust mot Henrik Carlsen i Master Tournament kunde Andreas Persson glädjas åt en vinst mot en schweizare dagen därpå. Resultatservice.