onsdag 25 juli 2018

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 6

Johan Salomon och Nils Grandelius analyserar sitt remiparti. Foto: Lars Grahn

För någon som är skräckslagen inför möten med små energiknippen kändes Sune Berg Hansens spontana föreläsning i kommentatorsalen idag en smula upplyftande. Han hade besegrat en av Danmarks stora framtidshopp, 14-årige Jonas Bjerre, och kom med goda råd i möten med yngre juniorer. Till att börja med klargjorde Sune att han inte hade mött Jonas förut: ”Han är så ung att jag inte ens tränat honom.”

Sedan kom Sunes rekommendationer: ”Det gäller att möta dom så tidigt som möjligt och klå dom så mycket som möjligt, så att dom kommer ihåg det och har respekt för en när man är gammal och skröplig. Då är de fortfarande glada för en remi. Det var min plan och nu tror jag att han har rimlig respekt för mig. Det är en framtidsinvestering, ett viktigt parti.”

Sune påpekade att det är 33 års åldersskillnad och att han följaktligen haft några år på sig att manövrera runt. Sedan visade han partiet på ett utmärkt sätt. Kolla här! – Sune dyker upp i slutet av sändningen.

Ibland kan jag glädjas åt gamla meriter, som när Simen Agdestein idag kom fram och hälsade, och innan jag hunnit berömma honom för hans spel i Helsingör hade han prisat gamla Schacknytt. Den tidskriften, som jag startade 1970 och var redaktör för i tjugo år, hade under en följd av år fler prenumeranter än TfS. I stora drag kom två tredjedelar av läsekretsen från Sverige, en tredjedel från övriga Norden. Bent Larsen bidrog med runt hundra artiklar. Simen var en av många norska prenumeranter. Som framgår av bilden var han omslagspojke på Schacknytt nummer 10/1983.

För att återgå till Simens framfart i Xtracon Chess Cup: han delar ledningen med Jon Ludvig Hammer på maximala 6 poäng.

I Konferencesalen förlorade Linus Johansson mot Sebastien Maze, och imorgon blir det en annan limhamnare som får försöka rå på fransmannen: Jonny Hector, som då är den ende svenske spelaren i finrummet.

Turneringens webbplats
Resultatservice
Lottning rond 7
Partier genomspelbara

* * * * *

Biel – rond 4

Nico Georgiadis gratuleras till sin remi mot världsmästaren. Foto: Lennart Ootes

Enligt grannen Stellan ljuger rankningstalen inte, men lyckligtvis talar de inte heller hela sanningen. Det finns alltid möjligheter för överraskningar, det ligger i spelets natur. Efter tre nollor slog Nico Georgiadis till med en remi mot Magnus Carlsen.

Nico Georgiadis – Magnus Carlsen 
Vit drar

Efter 19.Txd4!? exd4 20.Lb5 hade vit löparparet och en fräck d-bonde. Oklart. Daniel Kings kommentarer till partiet.

Rond 4
Sjachrijar Mamedjarov – Peter Svidler remi 
Nico Georgiadis – Magnus Carlsen remi 
David Navara – Maxime Vachier-Lagrave remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter fyra ronder:
Magnus Carlsen och Sjachrijar Mamedjarov 3; Peter Svidler 2,5; David Navara 2; Maxime Vachier-Lagrave 1; Nico Georgiadis 0,5 poäng.

Rond 5 (torsdag kl. 14)
Peter Svidler – David Navara 
Maxime Vachier-Lagrave – Nico Georgiadis 
Magnus Carlsen – Sjachrijar Mamedjarov