lördag 28 juli 2018

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 9

Lars Schandorff fick draghjälp av Nigel Short i kommentatorsalen. Foto: Lars Grahn

När jag kom till Konventum vid middagstid hade jag förväntat mig att möta en kedja av hårdbarkade ryska livvakter runt presidentkandidaten Arkadij Dvorkovitj. Jag talar alltså om det kommande presidentvalet i Fide. Men det fanns inga hinder vid entrén; det visade sig att Dvorkovitj hade prioriterat ett möte i Sydafrika högre än ett möte med representanter för de nordiska schackförbunden i Helsingör. Han fanns vid Vladimir Putins sida i Johannesburg, och det betraktades uppenbarligen som viktigare än att övertyga nordborna på Konventum om sin förträfflighet. Men hans teammedlemmar Bachar Kouatly och Zhu Chen var på plats.

Jag hade rika möjligheter att få intervjuer med Zurab Azmajparasjvili och Georgios Makropoulos, men jag hade varken lust eller nödvändiga förberedelser.


Zurab Azmajparasjvili och Georgios Makropoulos och deras mobiler. Foto: Lars Grahn

När Nigel Short kom ner från utfrågningen språkades vi vid. På min fråga förklarade han att det engelska schackförbundet ännu inte har bestämt sig för var de ska lägga sin röst. Blir det på Short eller på Makropoulos med den engelske Fide-delegaten Malcolm Pein i sitt team? Nigel ryckte på axlarna. Jag glömde att fråga Nigel om hur det står till med hans olivträd i den grekiska hettan. Det är annars en del av ritualen när vi möts, att jag intresserar mig för hans olivlund.

Short gjorde ett inhopp i kommentatorsalen där det blev partianalyser sedan han besvarat Lars Schandorffs frågor om presidentvalet och andra Fide-angelägenheter. Short förklarade att en av de två ryska sponsorerna av VM-matchen i London inte får göra affärer i England, och det kan orsaka problem. Dessutom är det tydligen så att de båda kombattanterna, Magnus Carlsen och Fabiano Caruana, inte har signerat matchkontrakten ännu. Short menade att det kunde finnas anledning att vänta lite med att beställa biljetterna till London.

Dessutom spelades det minsann schack på Konventum, näst sista ronden. Utgången av turneringen är en helt öppen historia. Inför sista ronden är det en kvintett i topp på 7,5 poäng: Dmitrij Andrejkin, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Rasmus Svane och Vincent Keymer. Det finns en drös spelare på 7 poäng, däribland Nils Grandelius och glädjande nog även Linus Johansson och Christian Jepson. Alla tre är välkomna in i finrummet imorgon. Christian behövde slå en stormästare för att bli insläppt. Det gjorde han med besked:

Boris Chatalbashev – Christian Jepson 
Svart drar

25...Sf4!! 26.Txd2
Lika hopplöst är 26.gxf4 Lxf4 27.f3 Dxh4.
26...Txd4!


27.Dxf7+
Dags för desperation. Det går ju inte att slå tillbaka på d4 för 27...Se2 matt.
27...Kxf7 28.Txc7+ Ke8 29.Tc8+ Kd7 30.Txd4+ Kxc8 31.gxf4 Dxh4


och svart vann. Hela partiet.


Det kom ett stilla regn i Helsingör under dagens rond. Det hindrade inte Simen Agdestein från att gå ut i strumplästen mellan dragen i sitt parti mot Vincent Keymer (som slutade i remi). Foto: Lars Grahn


Nigel Short och hans finländske teammedlem Panu Laine. Foto: Lars Grahn

Turneringens webbplats
Resultatservice
Lottning rond 10
Partierna genomspelbara