tisdag 25 september 2018

OS i Batumi – rond 2

Comeback i OS för Vishy Anand. Foto: batumi2018.fide.com

I öppen klass tog de fem svenska spelarna 4 poäng. Fem spelare? För att skapa lite inledande förvirring och sedan reda ut det, så har jag räknat in svenske medborgaren Michael Wiedenkeller. Och han spelar alltså för Luxemburg. Michael fick en rejäl utmaning idag. På andra sidan bordet satt en av schackvärldens hetaste spelare för tillfället, den iranske juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloo. Efter fjorton drag var Michael bonde under men han lyckades skapa motspel. Han återställde den materiella jämvikten och efter avveckling uppstod ett slutspel där Michaels bättre bondestruktur i viss mån uppvägdes av motståndarens löparpar. Det var Michael som gick ur en dragupprepning, men det slutade ändå med delad poäng. Partiet.

Dagens mest omtalade comeback: Vishy Anand spelade sitt första OS-parti sedan Turin 2006. Han vann mot Markus Ragger och Indien vann mot Österrike. Dagens mest omtalade resultat: USA fick nöja sig med en vinst och tre remier mot Georgiens tredjelag. VM-utmanaren Fabiano Caruana har anledning att vara tacksam för sin remi.

Sverige – Tunisien 3,5–0,5 
Nils Grandelius – Zoubaier Amdouni 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Amir Zaibi remi 
Erik Blomqvist – Mohamed Ali Boudriga 1-0 
Jonathan Westerberg – Ahmed Bouzidi 1-0

Det hela började med att Nils vann säkert.

Nils Grandelius – Zoubaier Amdouni 
Vit drar

Efter 22.Txe6! Lxe6 23.Ta6 Dxa6 24.Lxa6 var det lätt vinst.

Sedan krävdes bra flyt för att gå i land med en storseger. Tiger var illa ute men räddade en halva. Mohamed Ali tappade garden och Erik fick chansen att knocka honom. Jonathan hade ett tornslutspel där han bonde över hade vissa tekniska problem att lösa för att ordna vinsten, men motståndaren serverade honom ett klart vunnet bondeslutspel.


Sverige mot Georgiens andralag. Foto: batumi2018.fide.com

Sverige – Georgiens andralag 0,5–3,5 
Inna Agrest – Salome Melia remi 
Jessica Bengtsson – Inga Tjarchalasjvili 0-1 
Angelina Fransson – Sofio Gvetadze 0-1 
Margo Zarytovskaya – Miranda Mikadze 0-1

Det var dags för Margo att göra OS-debut och förmodligen kommer hon inte att möta en starkare motståndare än dagens under ronderna i Batumi. Margo hamnade i ett slutspel med två lätta pjäser på ömse sidor och tre bönder mot motståndarens fem. Trots bondeövervikten krävdes en del arbete från Mikadzes sida för att vinna.

Angelina hade en sund merbonde, men hon tappade tråden och förlorade partiet efter dråpliga svängningar. Jessica mötte övermäktigt motstånd.

Den enda som rankningsmässigt kunde mäta sig med motståndaren var Inna på toppbordet och hon pressade Salome Melia i ett damslutspel med merbonde. Men det gick inte att pressa fram vinsten så det slutade i remi.

Resultat öppen klass
Partierna öppen klass
Rond 3: Sverige-Egypten

Resultat damklassen
Partierna damklassen
Rond 3: Sverige-Irak

* * * * *

Georgisk OS-pytt 


Och var är amerikanarna? En dramatisk scen från rond 1. Foto: gamesmaven.io

*** Man kan tala om spelare ur världseliten som inte är med i Batumi, men också om nationer som uteblivit. Veselin Topalov saknas därför att Bulgarien, med förbundets kontroversielle ordförande Silvio Danailov, har uteslutits ur Fide. Bulgaren Ivan Cheparinov är bland dem som har bytt förbund och idag gjorde han OS-debut för Georgien. I sista stund kastade man om spelarna i laget. Baadur Jobava behåller platsen på förstabordet – efter succén i Baku 2016 – och Cheparinov finns på bord 3.

*** Susan Polgars initiativ delas det ut ett skönhetspris efter varje rond. Hon sitter i juryn tillsammans med Maja Tjiburdanidze och Sagar Shah. De bestämde att Davit Maghalasjvili skulle ha priset för sitt vackra partislut i rond 1:

Renato Frick, Liechtenstein – Davit Maghalasjvili, Georgien 2 
Svart drar

21...Lxh2!! 22.uppg.

Slutdraget ser kanske inte särskilt glänsande ut vid första ögonkastet. Det är den fortsatta vägen till målet som förtjänar ett pris. Maghalasjvili var lite besviken på att Frick gav upp, för han hade velat visa hela världen vad han hade på lut. Jag undrar om pristagaren verkligen hade mattbilden klar för sig när han högg in på h2. I bästa fall kunde fortsättningen ha blivit denna:
22.Kxh2 Sg3+!! 23.Kxg3 f4+ 24.Kg4



24...Tf5!!
Kan det möjligen vara så - hädiska tanke - att Maghalasjvili hade planerat fortsättningen 24...Tf6 25.Lh4 Tg6+ 26.Kh3 Tg3+ och missat att han efter 27.Kh2 Dxh4+ 28.Kg1 måste ta ut remin med till exempel tornoffret på g2? I så fall kunde han i och för sig ha tänkt om i diagramställningen ...
25.Lh4
Enda draget som inte leder till omedelbar matt.
25...Th5 26.De1



26...Sc2!
Det är först när springaren blandar sig i leken som verket fullbordas. 25...Tf8?? 26.axb4 Tff5 27.Se4 duger inte.
27.Df2 Se3+ 28.Kh3 Sf5 29.Kh2



29...Sxh4 30.Kg1 Sf5 31.Db6 Th1+ 32.Kf2 Dh4+ 33.g3 Dxg3 matt

Något säger mig att Frick inte hade sett bråkdelen av detta när han gav upp. Det är förmodligen ett av dessa fall där den lågrankade spelaren ger upp när hen ser stormästaren offra med säker hand och förutsätter att stormästaren vet vad han gör. Frågan är kanske om man kan ge skönhetspriset till ett i hög grad ofullbordat verk.