lördag 20 oktober 2018

Isle of Man – rond 1

Mateusz Kolosowski och Levon Aronien satt på toppbordet men inte länge. Foto: Chess.com/Maria Emelianova

Många av dem som spelade i Europacupen har dragit vidare till en öppen turnering på Isle of Man, däribland Pia Cramling. Hennes man Juan Bellon är också med, medan deras dotter Anna deltar i ungdoms-VM i Halkidiki.

Den förste att vinna på toppborden var Levon Aronian, den högst rankade spelaren i turneringen. Hans motståndare, en polsk IM, gick tidigt fel.

Levon Aronien – Mateusz Kolosowski
Svart drar

21...b5?
Det talas om befrielsedragen b6-b5 och d6-d5 i treraderssystemet, men här faller det av taktiska skäl.
22.e5!
Och svart är i praktiken förlorad. Kolosowski är hänvisad till konstgjord andning. 22...dxe5 faller på 23.Dxd8 Txd8 24.Txd8+ Lf8 25.Lb4.
22...b4 23.Lxb4 dxe5 24.Dxd8 Dxb4 25.Dd2 Db8 26.c5



Vit har kvalitet och c-bonden. Svart har just ingenting att komma med.
26...e4 27.Dd6 Da7 28.c6 Sd5 29.Sxd5 exd5 30.Dxd5 e3 31.fxe3 Lh6 32.Kh1 Lxe3 33.Tc2 Lf5 34.Te2 Le6 35.Df3 Lb6



36.Txe6
Det enklaste. Det andra tornet kan sikta in sig på d7.
36...uppg.

Det är första gången Aronian är med på Isle of Man. Han planerade att delta i fjor men då kom annat viktigare emellan: hans bröllop.

Bland många intressanta möten såg vi den 12-årige indiern Raunak Sadhwani i kamp mot sin idol Vishy Anand. I stället för att satsa på dambyte och ett något bättre slutspel satsade Sadhwani på angrepp. Anand kontrade och vann.

Flera av de högt rankade fick nöja sig med remier mot betydligt lägre rankade spelare, som till exempel Anish Giri, Vladimir Kramnik, Wesley So, Hikaru Nakamura, Radoslaw Wojtaszek, Richard Rapport – och Pia Cramling. Skämtaren Giri på Twitter: ”Solid start is important.” Inna Agrest förlorade mot GM Abhimanyu Puranik.

Resultat och partier.

* * * * *

Ungdoms-VM i Halkidiki – rond 1

Första ronden ska starta men först måste coacher och föräldrar lämna spellokalen. Foto: Anastasia Karlovitj

Grannen Stellan har dragit i väg till Halkidiki där han coachar svenska spelare i ungdoms-VM: Milton Pantzar O18 (öppen klass under 18), Baldur Teodor Petersson O18, Ludvig Carlsson O16, Gustav Törngren O14, Arvin Rasti O14, Hugo Wernberg O14, Victor Muntean O14, Anna Cramling Bellon G16 (flickklassen under 16) och Margo Zaritovskaya G14.

Sex av de nio figurerade i dagens direktsändning. Fem av dem mötte betydligt högre rankade spelare – alla sex förlorade. Därutöver förlorade Milton Pantzar, medan Arvin Rasti och Gustav Törngren noterade remier mot lägre rankade. Hu. Härifrån kan det bara bli bättre.

I Batumi-OS ställde Iran upp med ett ungt lag med juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloo på förstabordet. Ingen av dem ställer upp i ungdoms-VM. Man anar ekonomiska problem. De tre iranier som är på plats i Halkidiki lär inte ha något med medaljstrider att göra. Kinas trupp är inte större än Sveriges, och inte heller någon av kineserna lär blanda sig i tätstriderna. En av kineserna utmärkte sig i alla fall i första ronden med ett snyggt slutdrag:

Alexandru Talmaci - Minh Thang Tran
Svart drar

Talmaci satt nog och hoppades på remischackar. Då kom 53...Df1+! och det var bara att sträcka fram näven och ge upp.

Imorgon väntar dubbelrond och då blir det nya tag.

Resultat och partier.


I samband med Fides presidentval framstod Arkadij Dvorkovitj och Georgios Makropoulos som dödsfiender. Vid invigningen av ungdoms-VM på den senares hemmaplan satt de sida vid sida och log. Foto: Anastasia Karlovitj

* * * * *

Esbjergs IM-turnering

Från vänster: Björn Ahlander (pris för flest drag i turneringen, trots att han bara spelade åtta partier), Mikkel Antonsen (1-2:a), Hilmir Freyr Heimisson (3:a), Dmitrij Kollars (1-2:a), Jesper Lahn Rasmussen och Lars Wilton.

Lars Wilton hörde av sig till mig med ett nödrop förra lördagen: han var i trängande behov av en icke-dansk IM till IM-turneringen i Esbjerg, och jag publicerade en efterlysning här på bloggen. I sista minuten fick han napp på annat håll: tyske GM Dimitrij Kollars var beredd att rycka in i all hast. Lars har berättat om dramatiken på sin turneringsblogg, ”Under några timmar hängde turneringen på en mycket skör tråd. Folk var på väg från Sverige, Köpenhamn och Odense, sensorbrädena var på plats och så vidare – det kunde ha slutat mycket, mycket tragiskt!”

Kollars skulle möta Björn Ahlander i rond 1 och det partiet förblev ospelat. Det var ett komprimerat program och det fanns inte tid för deras möte. Turneringsledningen och båda spelarna var överens om att det skulle noteras som remi i turneringstabellen och att partiet med denna lösning självfallet inte skulle elo-beräknas. I rond 2 förlorade Kollars mot Mikkel Antonsen, men sedan kom stormästaren i gång med full kraft: 6,5 poäng på resterande sju ronder. Antonsen landade också på 7 poäng så det blev ett delat förstapris. Tom Rydström och Ahlander slutade på plats 5 respektive 6.

Jens Ove Fries Nielsen kunde signera ännu ett konstverk:

Tom Rydström – Jens Ove Fries Nielsen 
Svart drar

15...Lc3!! 16.Dd3
Eller 16.bxc3 bxc3 17.De1 Da3 18.Sd3 Dxa2+ med matt.
16...c4 17.Lb6 0-1
Efter 17...Dxb6 har ju vits dam ingen glädje av det evakuerade fältet e3.

* * * * *

Lördagspromenad genom Malmö

Löven singlar ner i den vackra allén längs Kungsgatan i mitt Malmö. Det innebär att det är dags för höstsäsongen i allsvenskan. Resultaten från premiärrondens duster presenteras här.

Genom de allt glesare trädkronorna ser jag en helikopter hovra. Just det, det är ju match mot Hammarby. Betyder helikoptern i skyn att det är en ”högriskmatch”? Jag möter ett gäng med MFF-halsdukar. Matchen är tydligen slut. Jag frågar hur det gick och får det glada svaret: ”2–1 till iff-iff”. Det ska mycket mer till numera för att jag ska göra ett glädjeskutt, inte minst på grund av artrosen i vänster knä. Numera skulle jag inte ens kunna vara bänknötare i ett korplag. De gyllene dagarna som högerytter i Grönby IF är förbi. Tänker på en tidigare match mot Hammarby: när jag såg Nacka Skoglund på gamla Stadion krävdes det ingen helikopterövervakning.

Om tre veckor är det premiär för elitserien och superettan på Scandic Foresta i Lidingö. Någon tänkbar högriskmatch? Limhamn mot Wasa i rond 2? Securitasvakter i hotellobbyn?

Jag ser flera polispiketer vid Möllan. Men på restaurang Nyhavns uteservering sitter båda Hammarby- och MFF-fans i godan ro. Det ser inte särskilt riskfyllt ut, det liknar mer ett stillsamt umgänge efter en schackmatch.


Ljusblå efteranalys på Ölkaféet på Södra Skolgatan. Foto: LG

* * * * *

Min exgranne Peter Ekelund (Smedjegatan 1 i Malmö på 1970-talet) har skickat över ett missöde från Larsens minnesturnering i Aalborg:

Bengt Hammar – Peter Ekelund 
Svart drar

”Här vinner ju 29...Sxc3 på stört.” Peter spelade 29...Sb6 à tempo och det rann ut i remi.

Och apropå Danmark: det finns många danska besökare på denna blogg och ännu fler kan det bli efter Erik Jarlnæs smått lyriska presentation i oktober månads nyhetsbrev från Frederiksberg Skakforening. ”Jeg nyder at læse skakspalten 'Inte bara schack' på internettet. Jeg nyder den så meget at jeg læser den hver dag, uanset hvor jeg er henne i verden!!”

Hela inlägget finns att läsa i nyhetsbrevet på sidan 10.

* * * * *

NICLAS HEDIN:
Jag hörde nyligen en historia som jag tyvärr inte kan bekräfta om den är sann men den är för bra för att inte återges och för mig råder ingen tvekan att den är fullt trovärdig. Jag har en kompis som bor i Tyskland och han berättade att polisen i Berlin fick in samtal från oroliga grannar i ett flerbostadshus om en vildsint och aggressiv man som gick bärsärkar gång i sin lägenhet och skrek upprepade gånger ”Jag skall döda dig din djävel!” Polisen ryckte ut i full styrka för att avvärja vad man trodde var ett pågående mord. Det visade sig dock att personen i fråga ”bara” spelade schack på nätet.

Det är tveklöst så att internet lockar fram både det bästa och sämsta i oss människor. Jag minns ett parti jag spelade på nätet, där chatten blippade till efter ett par drag med följande inlägg från min motståndare: ”While I play this game I am fucking your mother.” Vad svarar man på sånt? Nej, tacka vet jag riktig schack som spelas öga mot öga med riktiga människor. Intresset för att spela turneringar verkar öka och jag läser ofta att de slår deltagarrekord. Svenska GP tävlingar som spelas över en helg är ett populärt fenomen som bekräftar detta. Kanske är det en reaktion på den anonyma tillvaron på nätet? Vi vill synas och bli bekräftade av våra medmänniskor. Att vinna blir roligare och i förlustens misär kan vi få tröst hos förstående likasinnade, som på ett rörande sätt beskrivs av Jonathan Rowson i hans underbara bok The Seven Deadly Chess Sins:
This was at crucial stage of the British Championship when a draw would have guaranteed my final GM norm. The coffee and pancakes I shared with my opponent after the game didn´t fully make up for the pain of defeat, but together with my opponents chess wisdom. I felt though life wasn´t really so bad.