onsdag 24 oktober 2018

Isle of Man – rond 5

Abhijeet Gupta i superman-keps besegrade Santosh Vidit. Foto: John Saunders

Kommentatorn Anna Rudolf upprepade några gånger hur ledsen hon var när Santosh Vidit kom allt sämre mot Abhijeet Gupta. Anledningen till hennes sympatier för Vidit: idag fyller han 24 år. När Anish Giri var i studion efter sin beskedliga remi mot kompisen Erwin l'Ami så kommenterade han Guptas huvudbonad: ”Det krävs psykologiska förberedelser för att möta Guptas keps.” Nåväl, Gupta kunde naturligtvis inte överlämna en födelsedagspresent i spellokalen; han vann och därigenom gick han upp i delad ledning med Wang Hao, Arkadij Naiditsch och Jeffery Xiong.

Liksom många andra kände sig Peter Leko trött efter Europacupen, men eftersom han sällan får inbjudningar till de större evenemangen nuförtiden kunde han inte gärna tacka nej till Isle of Man. Han var ordentligt trött när turneringen drog i gång, och efter att ha slarvat bort en bra ställning mot Daniel Gormally till remi i rond 4 beslöt han sig för att ta ut en bye i dagens rond. När han var på väg till sekretariatet för att meddela detta träffade han Vladimir Kramnik och nämnde sitt beslut. Kramnik berättade att han och Vishy Anand också hade valt att ta ut en fridag. Europacupen har krävt sin tribut.

Bland de sist kämpande i spellokalen idag fanns Sergej Karjakin och Sam Sevian. De satt med ett springarslutspel av det speciella slag där många vet att det är remi, men betydligt färre kan säkra remin i praktiskt spel.

Sergej Karjakin – Sam Sevian
Svart drar

Efter att ha skyfflat runt kungen utan mankemang i tjugo drag var det trettio kvar till femtiodragsregeln skulle träda i kraft och ordna remin. Då var olyckan framme …
81...Kf6?
Nalimovs slutspelsbas ger 81...Ke8 som enda remidraget. Ju längre bort från hörnet desto bättre.
82.Sce4+!
Och Karjakin finner det enda vinstdraget. Nalimov förklarar matt i 14.
82...Kf7 83.Kd7!
Återigen enda vinstdraget.
83...Kf8 84.Sd6



Svarts kung är obevekligt på väg in i hörnet.
84...Kg7 85.Ke6 Kg6 86.Sde4 Kg7 87.Ke7



87...Kg8
Alternativet 87...Kg6 88.Kf8 Kh7 89.Kf7 Kh6 90.Kf6 Kh7 91.Sf5 länkar till partifortsättningen.
88.Kf6 Kh7 89.Sf5 Kg8 90.Ke7 g3 91.Sf6+ Kh8 92.Kf8



92...uppg.
Till exempel 92...g2 93.Sh6 g1S 94.Sf7 matt.

Så länge jag har minnesceller i behåll kommer jag att förknippa det här slutspelet med när jag vann mot Anton Fridh för 39 år sedan, då hans bonde hade kommit ett steg för lång fram för att det skulle vara teoretisk vinst – se här.

Blandad pott ur svensk synvinkel: Inna Agrest besegrade IM John Paul Wallace, medan Pia Cramling kom tillbaka efter sin bye och spelade remi mot Vignir Vatnar Stefansson. Juan Bellon förlorade mot Lara Janzelj.


Lara Janzelj vann mot Juan Bellon. Foto: John Saunders

Resultat och partier.

* * * * *

Ungdoms-VM i Halkidiki – rond 6

Ryskan Polina Sjuvalova har 6 av 6 i gruppen G18. Foto: Anastasia Karlovitj 

Milton Pantzar vann sitt tredje parti i följd i gruppen O18. Han satt med ett glänsande löparpar mot Fjodor Polyakov från Lettland. Efter avveckling fann Polyakov för gott att ge upp i den här ställningen:

Fjodor Polyakov – Milton Pantzar 
Slutställningen med vit vid draget

Det var inte resultatet av ett längre slutspel T+L mot T där den svagare parten råkar snubbla. Här är partiet.

Närmast väntar en fridag. I rond 7 på fredag får Milton sitt hittills tuffaste motstånd: Mihajlo Radovanovic, en IM från Serbien. En härlig utmaning.

Bara två spelare har full pott så här långt: Jose Gabriel Cardoso, Colombia (O14) och Polina Sjuvalova, Ryssland (G18).

Svenska spelarnas resultat.
Resultat och partier.

* * * * *

Bistro Stella Limhamn Chess Event 

Bengt Kvisth har tagit initiativet till en snabbschacksturnering som arrangeras lördagen den 1 december på restaurang Bistro Stellas festvåning, Linnégatan 25, Limhamn. Det är en restaurang som åtnjuter rekommendationer från såväl Guide Michelin som Munskänkarna. Startfältet går inte av för hackor:

GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK
GM Sune Berg Hansen, Lunds ASK
GM Jonny Hector, Limhamns SK
GM Stellan Brynell, Limhamns SK
GM Nils Grandelius, Premium Chess Club
GM Daniel Semcesen, Helsingborgs ASK
IM Jonathan Westerberg, Stockholms SS

Det börjar klockan 13 med avbrott för lunch 15.15. Turneringen beräknas vara avslutad 19.30. Turneringen är eloregistrerad med Anil Surender som domare, och det blir direktsändning. Betänketiden är 15 minuter plus 5 sekunder/drag.

Arrangör: Bistro Stella