lördag 29 december 2018

Blixt-VM – dag 1

Vladislav Atjemijev och Magnus Carlsen skakar hand efter deras remi i rond 12. De delar ledningen i blixt-VM efter första dagens spel. Foto: Lennart Ootes 

Magnus Carlsen är en durkdriven blixthaj men det krävs också flyt för att vinna ett blixt-VM. Han kan inte klaga på utdelningen första dagen med tolv ronder av tjugoen avklarade. I andra ronden låg han risigt till mot Sergej Grigoriants. Kommentatorn Peter Leko berättade före partiet att han och Grigoriants bor i den ungerska staden Szeged och att det är Lekos sparringpartner i blixt hemmavid. Leko var övertygad om att Grigoriants skulle bli en hård nöt att knäcka för Carlsen och den profetian slog in.

Sergej Grigoriants – Magnus Carlsen 
Svart drar

Grigoriants trodde nog att saken var klar, och när Carlsen drog 68...Kh1! hade ryssen tre sekunder på klockan. Med en sekund kvar fullföljde ryssen det med tanke på klockan bästa draget: 69.Dxe3! patt. Leko var övertygad om att Grigoriants hade förlorat på tid om han hade gett sig in på att promovera bonden. Det hör till saken att Nalimov deklarerar remi även efter 69.b8D. Ibland måste man trots allt vara praktisk.

Med 4 poäng efter fem ronder ställde Carlsen upp på en intervju och fick frågan om han siktade på förstaplatsen. Den reporter som gör intervjuer mellan ronderna håller inte tillnärmelsevis samma klass som kommentatorerna Leko och Jevgenij Mirosjnitjenko. De flesta får frågor om vad de tycker om Sankt Petersburg och organisationen. Det går mest ut på att hylla arrangörerna. Under snabbschacks-VM fick Carlsen frågan om han kunde några ryska ord. Svaret var ja men han behövde inte avslöja vilka ord det var tal om. Förmodligen lika bra det. Alexander Grisjtjuk fick frågan om han hade någon plan för turneringen. Han förklarade godmodigt att den enda planen som skulle vara fullt möjlig att genomföra är om man bestämmer sig för att komma sist …

I partiet mot Dmitrij Andrejkin i nionde ronden var Carlsen åter illa ute. Den ryske mästaren tappade tråden med sex sju sekunder kvar av betänketiden.

Dmitrij Andrejkin – Magnus Carlsen 
Vit drar

Efter 73.f8D Txf8 74.Kxf8 är det fritt fram för h-bonden. I stället följde 73.h5? Ke6 74.f8D Txf8 75.Kxf8 Kf6 76.h6 Kg6 remi.

Men annars var det mest övertygande vinster för Carlsen som obesegrad noterade sju vinster och fem remier. I tolfte ronden kunde den unge ryssen Vladislav Artjemijev var tacksam för remin mot världsmästaren. Dessa båda delar ledningen på 9,5 poäng. Pontus Carlsson har 5,5 poäng.

I damklassen visade Pia Cramling att hon är en eminent blixtspelare. Leko var imponerad av hennes slutspelsteknik med sekunder på uret. En snygg avveckling i rond 5:

Keti Tsatsalasjvili – Pia Cramling 
Svart drar

27...Sxe3+! 28.fxe3 Tc2+ 29.Kh1 Sxf3 30.Lg2 Se5 31.Lxb7 Tc5 32.Lxa6 Txa5 33.Lf1 Txa3 34.Te1 h5 35.Lg2 Sc4



och svart vann. Vits bönder föll som käglor en efter en.

Pia samlade ihop 6,5 poäng på de nio ronderna och ligger en poäng efter ledarduon Kateryna Lagno och Sarasadat Khademalsharieh. I damklassen återstår åtta ronder.

Resultatservice
Öppen klass
Damklassen


Kateryna Lagno fyllde 29 år i torsdags och uppvaktades strax före första ronden den dagen. Foto: Lennart Ootes

* * * * *

Rilton Cup – rond 3

Patrik Lyrberg ligger bäst till av de svenska spelarna i Rilton Cup med 2,5 poäng.
Foto: Lars O A Hedlund 

När Tiger Hillarp Persson hade förlorat toppmötet mot Tamir Nabaty fanns det fortfarande en chans att få med en svensk spelare i tätgruppen: Patrik Lyrberg hade en fördelaktig ställning mot spanske stormästaren Jaimie Santos.

Patrik Lyrberg – Jaimie Santos 
Vit drar

49.h6!
Det hotar g5-g6 med en hägrande promovering.
49...Lxg5! 50.Lxg5 Kg4 51.Lf6 remi
Vit har visserligen ”rätt” kantbonde, men h7-bonden vägrar att lämna plats. Man kan tänka sig följande ställning:

där vit har kört fast. Svart räddar sig med möjligheten till patt.

Efter tre ronder är det fem spelare i topp på 3 poäng. Miguel Santos tog sig dit genom att besegra Awonder Liang, som missade vinstvägen i tidsnöden:

Awonder Liang – Miguel Santos 
Vit drar

Efter 37.Sf6? Df8! framtvingade svart dambyte och drog sedan fördel av merbonden och löparparet. Vit hade vinsten inom räckhåll med 37.De5+ Kf7 38.Sf6! Dd8 39.Sd5 Df8

analys

Det finns en långsam vinst med 40.Sxe7 Dxe7 41.Dg7+ Ke8 42.Dxg6+, och en snabbare med 40.Sc7! Dh6 41.Dd5+ Kf8 42.Dxd7.

Det finns sexton norska spelare på plats i turneringen och högst rankad av dem är GM Frode Urkedal. Idag var han illa ute och det var mot en landsman:

Frode Urkedal – Trygve Dahl 
Svart drar

Efter 22...De7? 23.Dc3 förtvinade svarts initiativ. Vid första anblicken ser kanske 22...Txh2+ 23.Kg1 Dg6!! (damen hotar att gå vidare till h6) vådligt ur för svart med tanke på avdragsschacken

analys

men på 24.Tf8+ Txf8 25.Lxg6 följer 25...Th1+! 26.Kxh1 Tf1 matt. Lätt att missa i hastigheten, speciellt när det sitter en stormästare på andra sidan brädet.

Resultat och partier.
Lars O A Hedlunds bilder

* * * * *

Alejandro Franco mot Björn Ahlander, de två högst rankade spelarna i Mondragon Open möttes i rond 4. Foto: Petra Olsson 

MONDRAGON. Topprankade Björn Ahlander mötte andrerankade Alejandro Franco i rond 4 och det blev remi. Björn vann sedan i dagens andra rond, och inför morgondagens slutrond leder han en poäng före en förföljargrupp på fem spelare. Resultatservice.

KÖPENHAMN. Fem ronder avverkade i Øbro Nytår, två kvar och Jonny Hector är ensam i topp på 5 poäng. Ellinor Frisk har tätkänning med 3,5 poäng. Resultat och partier.