torsdag 21 februari 2019

Cannes Open – rond 5 och 6

Herr Frick (här utan Helga) fick sin revansch. Foto: Max Wahlund 

MAX WAHLUND:
Precis när jag trodde att jag fattat hur det funkar här i Cannes så ställs det på huvet. Det är som vanligt med andra ord.

Svart mot franska juniorer är problem, vit mot andra (äldre) demografiska skikt är bra. Trodde jag. Men vi tar det från början.

Jag vaknade med den där välbekanta känslan ni vet, att man inte kan ett dugg om schack och borde lägga av. För mig finns den alltid precis runt hörnet. (Jag lade en gång av med schack i 20 år på grund av ett dåligt kungsdrag ...)

Några drag in på första halvan av dagens dubbelrond kramade den tag ännu hårdare. Ytterligare en fransk junior hade tagit strupgrepp – ännu en gång i franska avbytesvarianten. Hallå, det är en remivariant om ni inte visste det! Som tur var var just denna unga talang bara aningen för girig. Istället för att behålla trycket tog han en bonde och avvecklade till slutspel, där hans svartfältslöpare blev klart sämre än min springare på d5. Ställningen var förmodligen remi, men min motståndare kunde inte riktigt acceptera att fördelen försvunnit utan gav sig in på en del ganska misslyckade bondemanövrar på kungsflygeln. Fortfarande med bonde under fick jag här sätta spiken i kistan med ett kvalitetsoffer:

Davit Baroyan – Max Wahlund 
Svart drar

40...Ke4! 41.Lxh4 f3+ 42.Kf1 Txh4 43.Tc2 Sxg4 44.d5 Kd3 45.Thh2 Sxh2+ 46.Txh2 cxd5 47.uppg.

Första segern! Och i nästa parti skulle jag ha vit. Underbart! Jag såg för min inre syn hur jag skulle lägga upp dagens bloggrapport och inleda med Frank Sinatra. Schack är kul, livet är gott, jäklar vilken smartskalle jag är, IM-titeln ligger och väntar runt hörnet!

Humöret steg ytterligare när jag såg min nästa motståndare: vit mot Christoph Frick, en tysk pensionär. Schackvärlden i Cannes är liten, efter Maurizzi och Papadiamandis är denne tyske FM den tredje spelare på sex ronder som jag redan mött tidigare under mina två tidigare år här. Herr Frick var en av de två spelare jag slog under min framgångsrika sejour i A-gruppen 2017. Då spelade han faktiskt fullständigt uruselt. Sedan dess har vi blivit lite kompisar och brukar hälsa och prata en del både i fjol och i år. Jag undviker som ni förstår alla taktlösa frågor om var Helga håller hus med Ze Gestapo Sausage och Ze Madonna wiz ze Big Boobies. Hur som helst, när jag såg lottningen tänkte jag ”detta ska jag vinna, eller åtminstone inte förlora.”

Jag lurade in honom via d4 i nån sorts Franskt som han inte brukar spela och när han började tänka som ingen tysk tänkt sedan Nietzsche och Schopenhauer noterade jag en mental etta i protokollet. Klassiskt misstag! Även Nimzowitsch var ju tysk(-språkig) och det var kanske hans hjälp vi båda två behövt. Jag hade svårt att komma igenom den låsta ställningen, men i begynnande tidsnöd för oss båda släppte jag loss.

Max Wahlund – Cristoph Frick 
Vit drar

23.f5! gxf5 24.h3?
Nej! Typiskt exempel på att trampa på gasen och bromsen samtidigt. Inte bra. Nu offrar svart pjäs med vinstspel. Mycket bättre hade varit att själv offra med 24.Lxf5! och efter 24...exf5 25.Sxd5 har vit kompensation för pjäsen enligt Stockfish (som dock bara snurrat ganska kort tid och varianterna verkar rätt svårbedömda). Efter partidraget är det ganska snart vorbei, som tyskarna säger, för min del – även om jag valde att hålla fast vid en del grundlösa illusioner.
24...Sxd4 25.hxg4 Sxf3 26.gxf3 hxg4+ 27.Kg2 Dd4 28.Lb1 Lb4



Haha, nu vänder jag på kuttingen! Kolla vilket smart drag:
29.Sxd5?! gxf3+ 30.Txf3 Tg8+
Ehhh ... det funkar visst inte. Han tar på d5 med schack, eller med hot på det ogarderade tornet på f3. Asch då. Vi drar lite till.
31.Tg3 Dxd5+ 32.Kh2 Th8+ 33.Th3 Txh3+ 34.Kxh3 Df3+ 35.Dg3



Haha! Han kan inte ta tornet, då blir han matt! Jag är bäst!!
35...Dh5+ 36.Dh4 Dxd1
Nämen vad trevligt – nu vinner ju jag!
37.Dh8+
Efter 36...Ke7 sätter jag matt ...
37...Lf8
Ajdå. Var det så enkelt? Snopet. Jaja.
38.uppg.

1–1 mot Herr Frick, och –2 i turneringen. Nåja, jag fick i alla fall en god kalvgryta till lunch.

De övriga svenskarna körde mestadels remier idag. Milton och Isak ligger båda och lurar strax bakom toppen, och Felix gör likadant i B-gruppen. Tre ronder kvar – allt kan hända.

Resultatservice
Partier