måndag 29 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 9

Magnus Carlsen, turneringsvinnare med 1,5 poängs marginal.
Foto: Grenke Chess

Det blev en utomordentligt lyckad flytt till Baden-Baden för Magnus Carlsens del. Där vann han sina fyra partier. Världsmästaren vann turneringen med en prestationsrankning på fantastiska 2990. Ändå tyckte Carlsen att han spelade lite bättre i Sjamkir. Hans framträdanden efter VM-matchen har hur som helst varit strålande. Han håller inte längre för omöjligt att nå det magiska 2900-strecket på elolistan. Efter Grenke Chess Classic ligger han på 2875.

Dagens vinst grundlades redan i tionde draget:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 
Svart drar

MVL spelade 10...b5? och Carlsen tog bonden utan att försöka klura ut vad motståndaren hade i tankarna: 11.cxb5 axb5 12.Sxb5. Det visade sig att svart inte hade kompensation för bonden. Carlsen om partiet.

Carlsen uttalade sig positivt om de nya bestämmelserna för VM-matchen nästa år och verkade speciellt nöjd med att särspelet är kvar i samma form som tidigare. Han hade hellre sett sexton ordinarie partier men framhöll att fjorton i alla fall är en förbättring.

Fabiano Caruana hade en teoretisk möjlighet att komma ifatt Carlsen, men Fabis spelöppning antydde starkt att han inte trodde på den möjligheten. Levon Aronian tilläts plocka fram sitt välkända remivapen, Marshallangreppet i Spanskt, och de följde ett tidigare spelat Aronian-parti lång väg.

Fabiano Caruana – Levon Aronian 
Svart drar

Den här ställningen uppkom efter 32.Lc4-d3. Samma ställning uppkom i partiet Radjabov–Aronian, Wijk aan Zee 2015. Då spelade Aronian 32...Sb4, nu 32...Se7. Resultatet blev detsamma: en grundmurad remi. Caruana var uppenbarligen nöjd med andraplatsen, och Aronian satte sig inte på tvären.

Carlsens nästa framträdande blir i Elfenbenskusten, och det lär vara första gången en världsmästare spelar en turnering i Afrika. Det är en Grand Chess Tour-turnering, snabbschack och blixt den 8–12 maj. Av de tio i Baden-Baden är det bara MVL som hänger med.

Rond 9
Vincent Keymer – Paco Vallejo 0-1 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 
Vishy Anand – Peter Svidler remi 
Fabiano Caruana – Levon Aronian remi 
Arkadij Naiditsch – Georg Meier 1-0

Partierna

Slutställningen:
Magnus Carlsen 7,5; Fabiano Caruana 6; Arkadij Naiditsch och Maxime Vachier-Lagrave 5; Vishy Anand, Levon Aronian och Peter Svidler 4,5; Paco Vallejo 4; Georg Meier och Vincent Keymer 2 poäng.