fredag 24 maj 2019

Veckans Allehanda nr 2

Magnus Carlsen efter att ha vunnit 26 partier av 26 möjliga
i Köpenhamn i onsdags. Foto: Claus Qvist Jessen 
Tävlingsspelare alltifrån amatörer till världseliten tar numera hjälp av Stockfish och hens kusiner – tack Krister Lagerborg för att du installerade Stockfish på min laptop! – i förberedelser och allmän förkovran. I det sammanhanget hade Magnus Carlsen en del synpunkter under besöket i Köpenhamn. Magnus menar att han tillhör den sista generationen som föredrar reella pjäser och bräde vid träning i stället för att flytta pjäser på datorskärmen. Hans råd till Jonas Bjerre och andra juniorer var att använda verkliga pjäser och bräden.

Har det nya digitala stjärnskottet Alpha Zero möjligen börjat med konsultverksamhet? Vid pressträffen på Hotel Skt Petri i tisdags ställde jag frågor kring detta till världsmästaren.

LG: Inför VM-matchen 2010 mellan Topalov och Anand avslöjades att Topalov hade fått hjälp av en superdator, Blue Gene. Har du haft hjälp av någon superdator i dina förberedelser?

MC: Det får du hellre fråga Peter Heine (Nielsen), för jag kan inte mycket mer än flytta pjäser på brädet. Jag är inte insatt i de tekniska detaljerna.

LG: Rent praktiskt, hur kommer man i kontakt med teamet bakom Alpha Zero? Tror du att det finns någon toppspelare som har konsulterat dem?

MC: Så vitt jag vet är det ingen som har fått hjälp av Alpha Zero. Jag har mött personer engagerade i projektet, men har inte vid något tillfälle fått intrycket att de önskar lägga tid på att assistera andra schackspelare. Men du har ju Leela Zero som spelar en match mot Stockfish och leder (i skrivande stund leder Leela med 41–36 – se här). Leela Zero finns som open source och används av alla på toppnivå. Det är det närmaste Alpha Zero du kommer.

LG: Har din spelstil påverkats av Alpha Zero?

MC: Jag tror att den redan har påverkats. Nu önskar ju alla offra bönder, kanske två eller tre för långsiktig kompensation. Som människa är det givetvis svårare att göra dessa värderingar än för en dator, som bara säger att det är bra. Mycket av datorschacket förstår vi inte, vi försöker bita oss fast vid det vi faktiskt förstår. Det jag främst tar till mig av Alpha Zero och försöker praktisera är den typen av långsiktiga offer.

Foton av Claus Qvist Jessen från en oförglömlig afton i Cirkusbygningen:









Ulf Andersson mötte Bobby Fischer i Siegen 1970, det enda partiet dem emellan. Det utkämpades på ett hotellrum efter schack-OS i den tyska staden. Expressens dåvarande schackskribent Kristian Sköld beställde partiet för publicering i tidningen som ett teleparti.

Ulf blev Sverigemästare året innan efter särspel mot Börje Jansson och Åke Olsson, hans enda start i SM-gruppen. Han erövrade GM-titeln 1971. Partiet i fråga spelades vid en tidpunkt då Ulf ännu inte fått sitt stora internationella genombrott, medan Bobby Fischer var två år från en VM-match.

Ulf var väldigt smickrad över att få chansen att spela mot Bobby, som vann partiet. Daniel King har det som ett av sina favoritpartier och han har kommenterat det här.

Bilden från Douglas Griffins Twitter: Bobby Fischer i Siegen 1970.

När avslutningsfesten efter Tepe/Sigemanturneringen var över hade speciellt en av deltagarna bråttom hem. Förstapristagaren Gawain Jones skulle tillbaka till England och väl hemma hade han tolv timmar på sig innan han skulle tillbaka till flygplatsen för avresa till nästa engagemang: IMSA World Masters i Hengshui, Kina. Där handlade det om snabbschack och blixt. Av de sexton deltagarna var Gawain en av de lägst rankade i båda disciplinerna och han slutade med få poäng i båda turneringarna. Men han skyllde inte på trötthet. Resultat i snabbschacksturneringen och blixtturneringen


Det är 110 år sedan den ryske stormästaren Vladimir Alatortsev föddes och det firades den 14 maj i Moskva. På bilden ovan två av dem som var med och firade: 97-årige Jurij Averbach och 82-årige Boris Spasskij. Foto: Boris Dolmatovskij

Daniil Yuffa arbetar som kommentator under den pågående GP-turneringen i Moskva. I detta program från en rysk tv-kanal spelar han som synes piano och samtidigt tre partier blint. Endast fantasin sätter gränser för nästa utmaning.

Cellavision Chess Cup – ingen annan turnering i Svenskt Grand Prix kommer i närheten av GM-numerären i Lund. Dagsnotering: arton stormästare med Alexei Shirov som topprankad.

Jag gläds åt att Skakforeningen Øbro vann division 1:1 i det danska klubblagsmästerskapet. Det innebär att det åter är möjligt att följa spel i högsta divisionen i centrala Köpenhamn. Jag träffade Søren Bech Hansen i Cirkusbygningen i onsdags och han berättade att Øbro planerar en omfattande renovering av sin källarlokal på Rosenvængets Alle 31 på Østerbro. Om jag minns rätt så var det en beräknad renoveringskostnad på omkring 600 000 danska kronor. Bland annat blir det en tredje toa, en damtoalett. De två tidigare kommer väl att gälla för öppen klass. Det blir en ny bardisk och så vidare. En presentation från klubbens sajt:
Skakforeningen ØBRO bor på adressen Rosenvængets Alle 31, 2100 København Ø, og det har vi gjort siden 1971, hvor vi købte vores nuværende lokaler. ØBRO har gennem sin eksistens boet på en cafe, i et folkekøkken, i privaten og meget andet godt, og der har som i alle livets sammenhænge været gode og mindre gode år. Der er grund til stolthed over ØBRO’s historie, hvor en lang række dygtige folk gennem årene har udført umådeligt meget frivilligt arbejde for at skabe turneringsaktiviteter og sociale aktiviteter – liv i klubben og et godt økonomisk fundament for klubben. Af alle de mange dygtige ledere skylder vi Gerda Andreasen en særlig tak. Gerda var med til at stifte klubben i 1936 og frem til sin død Juledag 1996 var hun i arbejde for klubben. En fænomenal indsats gennem 60 år af et elskeligt, dygtigt og beskedent menneske. Da jeg den 10. december 1996 sidste gang besøgte Gerda og udtrykte min dybeste respekt og tak for hendes arbejde gennem et langt og godt liv, sagde hun to ting, der stadig står fast prentet i min bevidsthed. Hun sagde “Det er godt, I har været tilfredse”, og “Nu får jeg det snart godt”. ØBRO holdt Gerdas 75-års og 80-års fødselsdage, begge på dagen i klubbens lokaler, og i klubben hænger der billeder på væggen fra 80-års festen.
Klubblokalen ligger tjugo minuters promenad från Østerport station, men snart finns det även en Metrostation i närheten. Hoppas att alla planer går i lås.