I senaste First Saturday-turneringarna i Budapest uppträdde den kände GM Ivan Farago i GM-gruppen och IM Sandor Farago i IM-gruppen. Släktskap? Vet inte. Anledningen till att de dyker upp här är att jag fann ett par kul partier med dessa båda inblandade. Resultat med turneringstabeller.
Först en kombinationsövning.
Ervin Toth – Sandor Farago, Budapest i november
Svart drar
Det finns bara ett drag som vinner. Lösningen sist i inlägget.
Dominik Csiba – Ivan Farago
Dambondespel (D 02)
1.Sf3 Sf6 2.g3 d5 3.Lg2 c6 4.0-0 Lg4 5.d4 e6 6.Sbd2 Le7 7.Te1 0-0 8.e4 Lh5 9.c3 Sbd7 10.Db3 Tb8 11.exd5 cxd5 12.c4 Da5 13.cxd5 Sxd5 14.Sc4 Db4 15.Dd3?
Med tanke på vad som händer verkar direkt 15.Ld2 vara ett förnuftigt alternativ.
15…Lxf3 16.Ld2
16…Lxg2!
Svart får tre lätta pjäser för damen och aktivt figurspel.
17.Lxb4 Sxb4 18.De2 Ld5 19.a3 Sc6 20.Tad1 Lf6 21.Se3 Sxd4 22.Txd4
Alternativen var ännu sämre.
22…Lxd4 23.Sxd5 exd5 24.Dg4 Se5 25.uppg.
Lösningen: 66…d3! 67.Tf6+ (67.Kxd3 Tg3) 67…Kg7 68.uppg.
måndag 30 november 2009
söndag 29 november 2009
Wesley So eliminerar världsstjärnorna
En gång har jag sett det filippinska stjärnskottet Wesley So i aktion och det var i Wijk aan Zee tidigare i år. Där vann han C-gruppen en poäng före Tiger Hillarp Persson. So var anmäld till junior-VM i Argentina men lämnade återbud. Mamman meddelade att hennes sextonårige son skulle koncentrera sig på sin skolexamen. Han kom i alla fall i väg till världscupen i Chantien-Mansien och där har han ställt till med ett par skrällar. I andra och tredje omgången eliminerade han Vasilij Ivantjuk respektive Gata Kamsky. Resultat tredje omgången.
Nolltoleransen skördade nya offer i dagens särspel. Kineserna Wang Yue och Li Chao kom båda för sent till andra särspelspartiet mot sina respektive motståndare. Ingen av dem lyckades reparera skadan, båda kineserna är utslagna.
Alexei Shirov gick vidare från tredje omgången med en läcker finess:
Alexei Shirov – Jevgenij Tomasjevskij
Vit drar
41.Ld6!! uppg.
Det hotar ju Df8 matt och på 41…Txd6 avgör 42.Tb7+ Kh6 43.Df8+ Kh5 44.Txh7 matt.
ALBOX. Evgenij Agrest kom tvåa i snabbschackturneringen i Albox, Spanien. Han öppnade med fem vinster och avslutade med tre remier. Det gav honom 6,5 poäng, en halv mindre än fransmannen Christian Bauer. Ulf Andersson kom på 27:e plats med 5 poäng.
Nolltoleransen skördade nya offer i dagens särspel. Kineserna Wang Yue och Li Chao kom båda för sent till andra särspelspartiet mot sina respektive motståndare. Ingen av dem lyckades reparera skadan, båda kineserna är utslagna.
Alexei Shirov gick vidare från tredje omgången med en läcker finess:
Alexei Shirov – Jevgenij Tomasjevskij
Vit drar
41.Ld6!! uppg.
Det hotar ju Df8 matt och på 41…Txd6 avgör 42.Tb7+ Kh6 43.Df8+ Kh5 44.Txh7 matt.
ALBOX. Evgenij Agrest kom tvåa i snabbschackturneringen i Albox, Spanien. Han öppnade med fem vinster och avslutade med tre remier. Det gav honom 6,5 poäng, en halv mindre än fransmannen Christian Bauer. Ulf Andersson kom på 27:e plats med 5 poäng.
lördag 28 november 2009
Palma de Mallorca – del 7
Drömmen om att få vara till nytta för duvorna finns kvar.
Turneringen i Palma är till ända och Per Ahlström kommer med en slutrapport. Nu väntar en ny turnering och en återvunnen förhoppning om det fulländade partiet.
Turneringen i Palma är till ända och Per Ahlström kommer med en slutrapport. Nu väntar en ny turnering och en återvunnen förhoppning om det fulländade partiet.
Så var det över. En vecka med drömmar och förhoppningar. En vecka med glädje och sorg. En vecka med schack.Sluresultat: Andrej Sumets från Ukraina tog hem förtstapriset på 7,5 (av 9). Svenskarnas placeringar: 29. Pontus Carlsson 6; 34. Stellan Brynell 5,5; 130. Per Ahlström 3; 140. Stellan Persson 2,5 poäng.
Det känns lite futtigt att nu planera för hemresan. Att så intensivt fokusera på att försöka skapa det fulländade, för att sedan återvända till vardagen, som om inget har hänt. Bobby Fischer fick en gång frågan: ”Vad skiljer schack från livet?” Svaret kom direkt: ”Inget, schack är livet.”
Ingen av oss svenskar lyckades särskilt bra. Det var en tuff turnering med cirka 30 GM och sammanlagt bortåt 80 med titlar. Mina motståndares elo-snitt blev cirka 2100, så mot den bakgrunden är mina två vunna poäng + en wo egentligen godkänt, med tanke på att mitt eget elo är 1920.
Pontus kommentar: ”Du försöker spela det fulländade partiet – det håller inte i en sådan här turnering – du kommer bara i tidsnöd – du måste spela ställningen, inte bara njuta av den.”
Men jag håller inte med. En dag ska jag vinna det fulländade partiet och få en staty i parken, där duvorna kan sitta och vila sig.
För att citera en stor amerikansk politiker: ”I´ll be back.”
Per Ahlström
fredag 27 november 2009
Palma de Mallorca - del 6
Per Ahlström har bestämt sig för att lyssna på Emanuel Lasker. Mer om det i hans sjätte rapport från Palma.
Jag tror att de flesta schackspelare bygger upp en bild av hur det kommande partiet ska utvecklas. Det finns förväntningar och förhoppningar som är mer eller mindre realistiska. Vi bär med oss erfarenheter och känslor från tidigare partier. En del är medvetna, ”min motståndare är inte så bra på slutspel”, andra är helt omedvetna, ”motståndaren spelar samma variant i Holländskt som min klubbkompis brukar göra.” Det är fascinerande att man vid efteranalyser ibland upptäcker att bägge spelarna har en liknande bild av partiet; vem som stod bra, vem som borde angripa och vem som borde försvara. En utomstående analytiker, som bara tittar på ställningen gör ofta en annan analys. Det finns en massa känslor som är viktiga under själva partiet, men som i efterhand helt saknar värde. Ta och titta på något av dina äldre glanspartier och förvånas över hur bra – eller dåligt - du egentligen spelade. Känslor är färskvara med ett bäst före-datum.Svenskarnas poängskörd efter sju ronder: Stellan Brynell 4,5; Pontus Carlsson 4; Stellan Persson 2,5; Per Ahlström 2 poäng.
Stefan Holm sa vi något tillfälle ungefär att ”om någon sagt att jag skulle kunna hoppa 235 cm, så hade jag skrattat. Jag är för kort. 235 cm är ju jättehögt”.
För att lyckas hittade han en teknik som gjorde att han kunde bortse från höjden och i stället helt fokusera på de tekniska detaljerna i hoppet. Min hustru föreslog mig att jag inte alltid ska försöka spela på vinst. Spela på remi ibland också. Men det kan jag ju inte bestämma före partiet. Det är ett beslut som måste växa fram under partiet baserat på hur det hela utvecklas. Stefan Holm måste, när han rivit två gånger på 231, ta med sig kunskapen om varför han rivit – vilken teknisk detalj som ska rättas till. Han måste samtidigt bibehålla en känsla av han glider över ribban och inte gräma sig över tidigare rivningar.
För att lyckas måste jag ta med mig historien om hur partiet utvecklades fram till det drag, som jag nu sitter och värker på. Vilka tekniska detaljer behöver justeras? Jag ska inte låta känslorna som är kopplade till tidigare drag och ställningar färga mitt beslut. Jag ska objektivt bedöma läget och fatta rätt beslut. Jag ska alltså göra som Emanuel Lasker sa: ”Spela bara det bästa draget.”
Gårdagens parti skänkte mig många sköna minuter och det var synd att jag sjabblade bort det i tidsnöden. Men jag är nöjd ändå. Jag tycker nog att jag har talang trots allt. Med lite träning kan det nog bli något. Jag tror jag tar och anmäler mig till Malmö Open också.
Per Ahlström – Jean-Marie Durendeau
Sicilianskt (B 33)
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e5 6.Sdb5 d6 7.Lg5 a6 8.Sa3 b5 9.Lxf6 gxf6 10.Sd5 Lg7 11.c3 0-0 12.Sc2 f5 13.exf5 Lxf5 14.Sce3 Le6 15.g3 f5 16.Lh3 Ta7 17.f4 b4 18.0-0 bxc3 19.bxc3 e4 20.Da4 Se7 21.Tad1 Sxd5 22.Sxd5 Da8 23.c4 Dc8 24.Tfe1 Dc5+ 25.Kh1 Ld4 26.Te2 Tc8 27.Txe4 Ld7
28.Dxd7 Txd7 29.Lxf5 Tb7 30.Lxc8 Dxc8 31.Tdxd4 Dh3 32.Te8+ Kg7
Nu är partiet inte så kul längre. Men efteranalysen blev trevlig. 0–1
Per Ahlström
Helgguiden
Det är i Spanien det händer. För det mesta. Jag talar om turneringar med svenskt deltagande. I morgon lördag avslutas den öppna turneringen i Palma de Mallorca med en morgonrond. Jag är mycket glad att Per Ahlström har ställt upp och bidragit med semesterrapporter till bloggen därifrån.
Samma dag som äventyret i Palma avslutas börjar två andra spanska turneringar med svenskt deltagande. Ulf Andersson ställer upp i en snabbschackturnering i Albox som spelas lördag-söndag. Inna Agrest är med i Aficionades (elo max 2300) i Benidorm. Mikael Helin, Alexis Duenas och Anton Agrest spelar med i en parallellturnering där kravet är elo max 2000. Det handlar om en större schackfestival i Benidorm. Evgenij Agrest går in i handlingen den 5-8/12 i Open Master. Där är han tredjerankad efter Sergei Tiviakov och Miguel Illescas. Om det blir direktsändning från Albox eller Benidorm så dyker länken upp i vänsterspalten!
Lördag klockan 11 arrangeras en blixtturnering i Oslo på hög nivå, åtminstone vad gäller de topprankade. Magnus Carlsen och Emanuel Berg finns med bland de sexton deltagarna. Läs mer om det hos Bergensjakk.
På hemmaplan spelas juniorallsvenskan i Stockholm, och när det gäller denna och andra inhemska turneringar hänvisar jag till www.schack.se.
VAD HADE DU SPELAT?
De fem partiställningarna är hämtade från världscupen och ungdoms-VM. Lösningarna finns sist i Helgguiden.
Ivan Morovic – Sergej Rublevskij, världscupen i Chantien-Mansien
Svart drar
Svarts tre pjäser samarbetar perfekt i slutangreppet.
Alexander Aresjtjenko – Fidel Corrales, världscupen i Chantien-Mansien
Vit drar
Den i särklass svåraste uppgiften. Svart hotar att placera ett av tornen på a-linjen med matt på a1. Dags att kontra! Det troliga är att Aresjtjenko jobbade intuitivt, för det får betraktas som nästan omöjligt för en mänsklig hjärna att i förväg se alla finesserna i slutkombination.
Varuzhan Akobian – Pavel Tregubov, världscupen i Chantien-Mansien
Vit drar
Vits alla pjäser är riktade mot målet, men det är viktigt att avlossa kanonerna i rätt ordning.
Bjarni Kristinsson – Vjatjeslav Kulakov, ungdoms-VM i Antalya (U18)
Vit drar
Islänningen Kristinsson hade stått på förlust genom mittspelet och i sådana lägen kan det vara svårt att tro på mirakel. Hans sista försök blev att iscensätta en bluffkombination, kanske i ömsesidig tidsnöd. I partiet följde:
23.Dg6+!??
Går det så går det. Efter 23…Kxg6? har vit remischackar med springaren.
23…hxg6 24.Sxg5
Och efter 24…fxg5?? sker ett under på h8.
24…Kxg5 25.h3
Sista hoppet är att få in 26.Ld2+ Kh4 27.Th8 matt.
25…Kf4 26.uppg.
Vit hade något mycket bättre i diagramställningen. Vad?
Abdelrahman Hesham – H L M Hapuarachchi, ungdoms-VM i Antalya (U18)
Vit drar
Katten bland hermelinerna. Vilket är vits sämsta drag? Det kom till utförande i partiet.
LÖSNINGARNA
Morovic–Rublevskij: 39…Txh3+! 40.uppg. Efter 40.gxh3 Sf3+ 41.Kh1 Sxe1 42.f3 Sxf3 43.Df2 De4 44.Lb8 a5 sitter vits kung fast i ett skruvstäd. Alternativet är 40.Kg1 Sf3+ 41.Kf1 Dd3+ jämte 42…Th1 matt.
Aresjtjenko–Corrales: 30.Lg7!! Lxg7 31.Txg7+! Kxg7 32.Tg1+ Lg4
33.Se6!! (Japp, det draget måste man också ha sett för att få hundra poäng på den här uppgiften. Efter 33.fxg4 e6!! har svarts kung en reträttväg.) 33…Kg6 (Efter 33…fxe6 34.fxg4 bildar svarts dubbelbonde en ogenomtränglig mur för svarts kung. Det dödliga 35.gxh5+ är på gång.) 34.fxg4 f6 35.Sxc5 dxc5 36.g5 (Efter 36.gxh5++ Kf7 37.e5 Ta8 måste vit finna 38.e6+! för att behålla fördelen. Fritz rekommenderar 36.Df5+ Kf7 37.Dd5+ e6 38.Dxh5+ Kf8 39.Dxc5+ o.s.v.) 36…Da3 (Frestande, men nu går det snabbt utför. Det hade förstås blivit svårt för svart även efter 36…Kf7 37.gxf6 Dxf6 38.Dg3.) 37.gxf6+ Kf7 38.fxe7+ uppg. Det är svart som blir matt.
Akobian–Tregubov: 23.Sa6+! (23.Sc6+ Ka8 är däremot ett slag i luften.) 23…Ka8 (Det är lika lönlöst att slå springaren: 23…bxa6 24.Sc6+ Ka8 25.Dxd5 Txd5 26.bxa6 med matt.) 24.Sxc7+ Txc7 25.Dxc7 Td8 26.a6! Dd7 27.axb7+ uppg. På 27…Lxb7 följer 28.Txa7+! med matt.
Kristinsson–Kulakov: Efter 23.h4!! är svart förlorad, t.ex. 23…Sxf3 24.Ld2+ g5 (24…Sxd2 25.Dxd2+ g5 26.Txf6+ Kg7 27.Dxg5+ med matt) 25.Tg8 Sxh4 26.Txh4 matt.
Hesham–Hapuarachchi: Det finns fyra legala drag. Efter 58.Sxe2 Dxe2+ har svart remischackar. Vit vinner om han spelar 58.Kc2 eller 58.Kd2. Då finns inte remischackar. I partiet följde 58.Ke1?? Da5+ 59.Kf2 Dc5+ 60.uppg. Valet står mellan pest och kolera: 60.Ke1 Dxc1+ eller 60.Kg2 Lf1+ 61.Kh2 Dc2+, i båda fallen med matt.
Samma dag som äventyret i Palma avslutas börjar två andra spanska turneringar med svenskt deltagande. Ulf Andersson ställer upp i en snabbschackturnering i Albox som spelas lördag-söndag. Inna Agrest är med i Aficionades (elo max 2300) i Benidorm. Mikael Helin, Alexis Duenas och Anton Agrest spelar med i en parallellturnering där kravet är elo max 2000. Det handlar om en större schackfestival i Benidorm. Evgenij Agrest går in i handlingen den 5-8/12 i Open Master. Där är han tredjerankad efter Sergei Tiviakov och Miguel Illescas. Om det blir direktsändning från Albox eller Benidorm så dyker länken upp i vänsterspalten!
Lördag klockan 11 arrangeras en blixtturnering i Oslo på hög nivå, åtminstone vad gäller de topprankade. Magnus Carlsen och Emanuel Berg finns med bland de sexton deltagarna. Läs mer om det hos Bergensjakk.
På hemmaplan spelas juniorallsvenskan i Stockholm, och när det gäller denna och andra inhemska turneringar hänvisar jag till www.schack.se.
VAD HADE DU SPELAT?
De fem partiställningarna är hämtade från världscupen och ungdoms-VM. Lösningarna finns sist i Helgguiden.
Ivan Morovic – Sergej Rublevskij, världscupen i Chantien-Mansien
Svart drar
Svarts tre pjäser samarbetar perfekt i slutangreppet.
Alexander Aresjtjenko – Fidel Corrales, världscupen i Chantien-Mansien
Vit drar
Den i särklass svåraste uppgiften. Svart hotar att placera ett av tornen på a-linjen med matt på a1. Dags att kontra! Det troliga är att Aresjtjenko jobbade intuitivt, för det får betraktas som nästan omöjligt för en mänsklig hjärna att i förväg se alla finesserna i slutkombination.
Varuzhan Akobian – Pavel Tregubov, världscupen i Chantien-Mansien
Vit drar
Vits alla pjäser är riktade mot målet, men det är viktigt att avlossa kanonerna i rätt ordning.
Bjarni Kristinsson – Vjatjeslav Kulakov, ungdoms-VM i Antalya (U18)
Vit drar
Islänningen Kristinsson hade stått på förlust genom mittspelet och i sådana lägen kan det vara svårt att tro på mirakel. Hans sista försök blev att iscensätta en bluffkombination, kanske i ömsesidig tidsnöd. I partiet följde:
23.Dg6+!??
Går det så går det. Efter 23…Kxg6? har vit remischackar med springaren.
23…hxg6 24.Sxg5
Och efter 24…fxg5?? sker ett under på h8.
24…Kxg5 25.h3
Sista hoppet är att få in 26.Ld2+ Kh4 27.Th8 matt.
25…Kf4 26.uppg.
Vit hade något mycket bättre i diagramställningen. Vad?
Abdelrahman Hesham – H L M Hapuarachchi, ungdoms-VM i Antalya (U18)
Vit drar
Katten bland hermelinerna. Vilket är vits sämsta drag? Det kom till utförande i partiet.
LÖSNINGARNA
Morovic–Rublevskij: 39…Txh3+! 40.uppg. Efter 40.gxh3 Sf3+ 41.Kh1 Sxe1 42.f3 Sxf3 43.Df2 De4 44.Lb8 a5 sitter vits kung fast i ett skruvstäd. Alternativet är 40.Kg1 Sf3+ 41.Kf1 Dd3+ jämte 42…Th1 matt.
Aresjtjenko–Corrales: 30.Lg7!! Lxg7 31.Txg7+! Kxg7 32.Tg1+ Lg4
33.Se6!! (Japp, det draget måste man också ha sett för att få hundra poäng på den här uppgiften. Efter 33.fxg4 e6!! har svarts kung en reträttväg.) 33…Kg6 (Efter 33…fxe6 34.fxg4 bildar svarts dubbelbonde en ogenomtränglig mur för svarts kung. Det dödliga 35.gxh5+ är på gång.) 34.fxg4 f6 35.Sxc5 dxc5 36.g5 (Efter 36.gxh5++ Kf7 37.e5 Ta8 måste vit finna 38.e6+! för att behålla fördelen. Fritz rekommenderar 36.Df5+ Kf7 37.Dd5+ e6 38.Dxh5+ Kf8 39.Dxc5+ o.s.v.) 36…Da3 (Frestande, men nu går det snabbt utför. Det hade förstås blivit svårt för svart även efter 36…Kf7 37.gxf6 Dxf6 38.Dg3.) 37.gxf6+ Kf7 38.fxe7+ uppg. Det är svart som blir matt.
Akobian–Tregubov: 23.Sa6+! (23.Sc6+ Ka8 är däremot ett slag i luften.) 23…Ka8 (Det är lika lönlöst att slå springaren: 23…bxa6 24.Sc6+ Ka8 25.Dxd5 Txd5 26.bxa6 med matt.) 24.Sxc7+ Txc7 25.Dxc7 Td8 26.a6! Dd7 27.axb7+ uppg. På 27…Lxb7 följer 28.Txa7+! med matt.
Kristinsson–Kulakov: Efter 23.h4!! är svart förlorad, t.ex. 23…Sxf3 24.Ld2+ g5 (24…Sxd2 25.Dxd2+ g5 26.Txf6+ Kg7 27.Dxg5+ med matt) 25.Tg8 Sxh4 26.Txh4 matt.
Hesham–Hapuarachchi: Det finns fyra legala drag. Efter 58.Sxe2 Dxe2+ har svart remischackar. Vit vinner om han spelar 58.Kc2 eller 58.Kd2. Då finns inte remischackar. I partiet följde 58.Ke1?? Da5+ 59.Kf2 Dc5+ 60.uppg. Valet står mellan pest och kolera: 60.Ke1 Dxc1+ eller 60.Kg2 Lf1+ 61.Kh2 Dc2+, i båda fallen med matt.
torsdag 26 november 2009
Palma de Mallorca – del 5
Per Ahlströms femte rapport från Palma bjuder bland annat på visdomsord från Stellan Brynell.
Som förberedelse för kvällens rond blev det åter en härlig långpromenad in till Palma. Gångvägen följer kusten hela vägen. Söder om de mäktiga lågtrycken i norra Europa sveper en frisk sydlig vind in från havet. Vinden kommer från Afrika och bär mer sig en lätt fuktighet som den plockat upp över Medelhavet.Svenskarnas poängskörd efter sex ronder: Pontus Carlsson och Stellan Brynell 4; Stellan Persson 2,5; Per Ahlström 2 poäng.
När vi gick där med vinden in från vänster kom jag att tänka på den där gången, när vi lyckades köra vilse på Amager. Detta var innan det fanns bro och gps. Vi hade varit på bilsemester i Danmark och skulle ta färjan i Helsingör, på väg hem till Motala där vi då bodde.
När vi för tredje gången kom fram till samma motorvägskors insåg jag att vi behövde hjälp. Vi körde av motorvägen och in på en parkeringsficka, där det stod en man och rökte. Jag hälsade och berättade om vårt problem. Han noterade de svenska registreringsskyltarna och anpassade svarsnivån. ”Det er da ikke særlig svært, hvis I har vandet på højre hånd, så vil I helt sikkert finde vejen til Helsingør."
Denna klokskap valde jag naturligtvis att ta till mig och vi hittade hem.
Nåväl, vi promenerade på Palmas shoppinggator och konstaterade att priserna var ungefär som hemma. På vägen tillbaka stannade vi vid ett trevligt fik och beställde Bruchetta Toscana och Cortada (spanskt kaffe med kondenserad mjölk). Bruchettan var hel sagolik. Serranoskinkan var perfekt. Det stekta brödet, tomatröran och olivoljan superb, och som en extra finess några droppar balsamvinäger. Rikligt var det också. Mätta och belåtna fortsatte vi vår promenad hem. Vi hade nu vattnet på höger sida …
Gårdagskvällens parti blev en parallell till Danmarksresan. För tredje gången blev det långa varianten i Kungsindiskt. Denna gång spelade vit mer aktivt, med ett tidigt b4 och ett teoretiskt korrekt bondeoffer på c5. Plötsligt stämde inte geografin med min karta. Jag valde ett tveksamt drag och när jag insåg misstaget så försökte jag rättfärdiga det med ett osunt kvalitetsoffer. Bestraffningen var hård och skoningslös. Av ren artighet fick min motståndare sätta mig matt efter drygt 20 drag.
Till frukosten hade jag ett terapeutiskt samtal med Stellan Brynell: ”Du måste hitta en teknik att nollställa dig … Sitt inte bara och räkna varianter … Res dig upp och gå ifrån brädet en stund och försök titta med nya ögon … Spelar du mot datorn ser du att den utan att tveka flyttar tillbaka pjäsen, när den upptäcker att draget var fel. Den försöker inte rättfärdiga sina misstag med ännu ett …”
När ska jag lära mig att ”när kartan inte stämmer med geografin, så är det geografin som gäller”.
Per Ahlström
Palma de Mallorca - del 4
Översikt över spellokalen.
Partier som förloras när mobiler går i gång har blivit vardagsmat. Per Ahlström berättar om ett nytt offer för Nokiagambiten.
Pontus Carlsson
Stellan Brynell
Stellan Persson
Partier som förloras när mobiler går i gång har blivit vardagsmat. Per Ahlström berättar om ett nytt offer för Nokiagambiten.
Efter tre raka nollor med massor av mersmak var det dags att vinna ett parti. En motståndare med lägre rating. Nu borde mina franska nerver inte ställa till med problem. Vit dessutom! Fem minuter efter utsatt tid drogs ronden igång av tävlingsledaren, som själv kom och låste upp lokalen när ronden egentligen skulle ha startat. Hur var det nu med Fide och nolltoleransen? Men man vet ju hur det är i Spanien …Svenskarnas poängskörd efter fem ronder: Pontus Carlsson 3,5; Stellan Brynell 3; Stellan Persson 2,5; Per Ahlström 2 poäng.
Min motståndare var en jovialisk och trevlig spanjor. Vi kunde kommunicera på en rätt hyfsad engelska. Det är det inte så många som kan här nere. Tyska däremot är de bra på. På krogen dricker man bier. Kyparna säger bitte och bonne apetit. Nåväl, vi hann hälsa på varandra och utbyta några artighetsfraser innan ronden drogs igång.
Vi hann femton drag in i huvudsystemet i Caro-Kann med Lc8-f5-g6-h7xd3, när min motståndares mobiltelefon började prata, sådär spontant och ordrikt som bara en spansk mobiltelefon kan. Från ingenstans dök tävlingsledaren upp och meddelade att partiet var slut och att jag hade vunnit.
Nolltolerans var ordet, sa Bull.
Per Ahlström
Pontus Carlsson
Stellan Brynell
Stellan Persson
onsdag 25 november 2009
Tomi Nybäck fällde världsåttan
Norden har bara en representant i den pågående världscupen i Chantien-Mansien och det är finländaren Tomi Nybäck. Han har å andra sidan fått en utmärkt start. Efter att ha eliminerat ryssen Dmitri Andrejkin i första omgången har han världsåttan Peter Svidler nere för räkning efter följande parti.
Tomi Nybäck – Peter Svidler
Grünfeldindiskt (D 85)
Andra omgången, första matchpartiet
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.e4 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Lg5 c5 8.Tc1 0-0 9.Sf3 cxd4 10.cxd4 Lg4 11.d5 Sd7 12.Le2 Sf6 13.h3 Ld7 14.Ld3 Da5+
En nyhet. I partiet Ponomariov–Svidler, Moskva 2006 följde 14…h6 15.Lf4 e6 16.Lc7 De8 17.d6 och svart lyckades hålla balansen. Det kunde ha blivit svårare för honom efter 17.Ld6 exd5 18.e5. Det hade Nybäck säkert kollat närmare på i sina förberedelser.
15.Dd2 Da4 16.Tc4 Da3 17.0-0 Tac8 18.Tfc1 Txc4 19.Txc4 Lb5 20.Tc3 Da5 21.Lxf6 Lxf6 22.e5 Lg7 23.Lxb5 Dxb5 24.Tc7 Td8
Alternativet är 24…e6 med syftet att komma åt e5.
25.Txe7 Lf8
Det går inte att slå på d5 direkt på grund av 25…Txd5? 26.Df4 och 25…Dxd5? 26.Te8+.
26.Tc7 Txd5 27.Df4 Td1+ 28.Kh2 Td7 29.Tc8 Te7 30.e6?!
Det visar sig vara ett vinstdrag, men objektivt sett fanns det flera bättre drag. Problemet är att nu kunde svart ha neutraliserat vits offensiv rätt bra med 30…Df5!.
30…Txe6? 31.Sg5
Med trippelhot mot e6, f7 och h7.
31…Te7
På 31…Dd7 följer 32.Td8!.
32.Sxh7 Kxh7 33.Txf8 Kg7
34.Dh4!!
Svarts kung kan inte slingra sig ur greppet.
34…g5 35.Dh8+ Kg6 36.f4 Kf5 37.Td8 f6 38.Td6 Db2 39.Dh5 De2 40.Td5+ Kxf4 41.Dg6 uppg.
Till exempel 41…De6 42.Td4+ Ke3 43.Dd3+ Kf2 44.Df3+ med matt.
Uppdatering: I dag lyckades Peter Svidler utjämna till 1-1. Det blir särspel i morgon. Två uppseendeväckande resultat i andra omgången: Vasilij Ivantjuk och Alexander Morozevitj eliminerades av respektive Wesley So och Viktor Laznicka.
Tomi Nybäck – Peter Svidler
Grünfeldindiskt (D 85)
Andra omgången, första matchpartiet
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.e4 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Lg5 c5 8.Tc1 0-0 9.Sf3 cxd4 10.cxd4 Lg4 11.d5 Sd7 12.Le2 Sf6 13.h3 Ld7 14.Ld3 Da5+
En nyhet. I partiet Ponomariov–Svidler, Moskva 2006 följde 14…h6 15.Lf4 e6 16.Lc7 De8 17.d6 och svart lyckades hålla balansen. Det kunde ha blivit svårare för honom efter 17.Ld6 exd5 18.e5. Det hade Nybäck säkert kollat närmare på i sina förberedelser.
15.Dd2 Da4 16.Tc4 Da3 17.0-0 Tac8 18.Tfc1 Txc4 19.Txc4 Lb5 20.Tc3 Da5 21.Lxf6 Lxf6 22.e5 Lg7 23.Lxb5 Dxb5 24.Tc7 Td8
Alternativet är 24…e6 med syftet att komma åt e5.
25.Txe7 Lf8
Det går inte att slå på d5 direkt på grund av 25…Txd5? 26.Df4 och 25…Dxd5? 26.Te8+.
26.Tc7 Txd5 27.Df4 Td1+ 28.Kh2 Td7 29.Tc8 Te7 30.e6?!
Det visar sig vara ett vinstdrag, men objektivt sett fanns det flera bättre drag. Problemet är att nu kunde svart ha neutraliserat vits offensiv rätt bra med 30…Df5!.
30…Txe6? 31.Sg5
Med trippelhot mot e6, f7 och h7.
31…Te7
På 31…Dd7 följer 32.Td8!.
32.Sxh7 Kxh7 33.Txf8 Kg7
34.Dh4!!
Svarts kung kan inte slingra sig ur greppet.
34…g5 35.Dh8+ Kg6 36.f4 Kf5 37.Td8 f6 38.Td6 Db2 39.Dh5 De2 40.Td5+ Kxf4 41.Dg6 uppg.
Till exempel 41…De6 42.Td4+ Ke3 43.Dd3+ Kf2 44.Df3+ med matt.
Uppdatering: I dag lyckades Peter Svidler utjämna till 1-1. Det blir särspel i morgon. Två uppseendeväckande resultat i andra omgången: Vasilij Ivantjuk och Alexander Morozevitj eliminerades av respektive Wesley So och Viktor Laznicka.
tisdag 24 november 2009
Palma de Mallorca - del 3
Per Ahlström stärker sig inför kommande prövningar.
Per Ahlström har svårt att acceptera vad schacket går ut på. Det berättar han om i sin tredje rapport från ett somrigt Palma.
Per Ahlström har svårt att acceptera vad schacket går ut på. Det berättar han om i sin tredje rapport från ett somrigt Palma.
Så här på eftersäsongen är vädret i Palma ungefär som en bra, vanlig svensk sommardag. Det är ”bara” 18 grader i skuggan – i solen bortåt 30 – och i vattnet knappa 18. Ett fåtal barn badar. Längs strandpromenaden flanerar blekfeta pensionärer. I trädgården blommar hibiskusarna fortfarande.Svenskarnas poängskörd efter fyra ronder: Stellan Brynell och Pontus Carlsson 3; Stellan Persson 1,5; Per Ahlström 1 poäng.
Efter att ha inlett med en wo-seger och tre förluster har jag halkat ner till bottenskiktet med elo kring 2000. För botgöring blev det en promenad på drygt två mil in till Palma och katedralen. De obligatoriska semesterbilderna togs.
Katedralen och hustrun.
Fontänen.
Ett variantträd.
Tankarna kretsade kring förlusterna. Klar vinst i alla partierna efter gediget spel, sedan härdsmälta, tunnelseende, fingerfel, schackblindhet eller vad det nu är. Rybka 3, som inte har lika många förutfattade åsikter om spelet, verkar hålla med mig. Jag framkastade teorin för min hustru att jag nog är för mjuk och aggressionshämmad för att kunna avgöra i det kritiska skedet av partiet. ”Sure babe” sa hon med ett underfundigt leende.
Någon gång under min karriär som ungdomsledare inom schacket så stod jag framför ett gäng juniorer. Det var nog 79-orna. Jag tänkte visa lite olika mattsättningar. I alla partier jagade de runt brädet för att plocka material – ingen spelade på att sätta matt. Jag inledde: ”Har ni tänkt på vad schack egentligen går ut på?” Svaret kom raskt från en då cirka tioårig yngling: ”Det går ut på att vinna.”
Nu sådär tjugo år senare har jag fortfarande svårt att acceptera att han hade rätt. Jag vill att det ska vara vackert också. För mig är det vägen som är målet.
I partiet mot Jordi Vallas Casas hade jag än en gång förmånen att spela svart med Kungsindiskt. Han spelade rätt mycket på fällor med en krokig variant som inkluderade ett tidigt h3 och Sh2. Efter tematiskt spel med varierande angrepp på e- och g-linjen hade ställningen ovan uppstått. Ställningen kändes behaglig; ingen klar fördel men bra tryck. Svårt att hitta några bra idéer för vit. Jag njöt. Så kom 29.Sd2. Konstigt, det hade jag ju förhindrat. Men hur var det nu igen? Tunnelseendet kom direkt och för att slippa ångesten drog jag 29...Tge7 och förlorade sedan av bara farten ett lika slutspel. På balkongen, med en kall San Miguel i strupen kom det tillbaka. Efter 29…f3 kunde han ha spytt upp knäcken. 30.Sxf3 Dg6 och dagen hade varit räddad. Men vi har i alla fall tur med vädret.
Per Ahlström
Palma de Mallorca – del 2
Per Ahlström hamnade i hetluften i andra ronden. Där väntade en stormästare. Här hans andra rapport från den jordbundna motsvarigheten till schacknördarnas himmel:
Om arbetsinsatsen bakom den första poängen var liten, så var arbetsinsatserna bakom de följande nollorna desto mer intensiv. För första gången i min fyrtioåriga karriär fick jag möta en GM i ett långparti. Jag har spelat mot stormästare tidigare, men aldrig i ett långparti. Redan den ständigt lika lovande Harry Schüssler krossade mig i Limhamns B-KM 1969. Han nådde inte över hela brädet, utan fick resa sig när han rensade på min sida av brädet. Ungefär samma räckvidd hade Pontus Carlsson när han krossade mig i blixt många år senare.Svenskarnas poängskörd efter tre ronder: Stellan Brynell och Pontus Carlsson 2; Stellan Persson 1,5; Per Ahlström 1 poäng.
GM Ruslan Pogorelov hade vit. Det blev en av de långa varianterna i Kungsindiskt. Ett av de få system som jag förstår mig lite på. Låt vit angripa på damflygeln – streta emot lite lätt, medan du som svart laddar på kungsflygeln. Inga försvagningar på damflygeln innan det är absolut nödvändigt och inte öppna kungsflygeln för tidigt. Som en extra krydda ett eget recept med Se8 istället för Sd7 samt Tf7 istället för Tf6.
Precis allt följde planen. I ställningen har vit precis dragit 33.Te8. Handsvetten började läcka över pappret. Hjärtat slog så hårt att jag blev orolig att min syntetiska klaffprotes skulle lossna. Tog ett djupt andetag och slog 33…gxh3 (enda draget). Efter ett par minuter lyfte Ruslan handen och höll den över tornet. Så stelnade han till. (Han upptäckte sannolikt 34.Txe7 Sxf3+ 35.Kf1 hxg2+ 36.Ke2 Sd4+ och svart vinner. LG) Ansiktsfärgen steg snabbt. Han tog tillbaka handen och tänkte i över trettio minuter och hade bara tre kvar på klockan när han drog 34.Sxh3. Efter att ha suttit med svettningar och hjärtklappning i en halvtimme så pallade jag inte längre. Planen var ju att fortsätta med 34…Sxf3+ 35.Kh1 Txg2 36.Kxg2 Dh4 37.Kxf3 Dxh3+ 38.Ke2 Tg7 med förkrossande angrepp. Men så dök det plötsligt upp en schack med tornet på h8 och en damschack på h6 och min mentala styrka försvann. Drog i stället snabbt, med trettio minuter kvar på klockan, 34…Txg2+ och blev sedan elegant utmanövrerad.
Av bara farten lyckades jag sedan i nästa rond efter fyra timmars spel förlora ett slutspel med ren kvalitet över. Tur att Rybka III, som bara behövde tre sekunder för att hitta vinsten, inte skvallrar.
Men jag är lycklig. SÅ HÄR ÄR DET I SCHACKNÖRDARNAS HIMMEL.
Per Ahlström
måndag 23 november 2009
Barsimultan en gråmulen söndagseftermiddag
Barsimultan på Palæ Bar i Köpenhamn i går. Per Inge Helmertz drar och Peter Heine Nielsen är på väg att svara.
Jag la sista handen vid Korrschack nr 4/09 i lördags och i dag får tryckeriet ta över. I går kände jag för att koppla av. Så vad gör man en gråmulen söndagseftermiddag i november? Om man bor i Malmö så ligger ett Köpenhamnsbesök nära till hands, och den här gången var det ett enkelt val. Jan Løfberg hade bjudit in till The Peter Heine Nielsen Show på Palæ Bar. Det blev en förträfflig eftermiddag.
Det var dukat för tjugo simultanutmanare. Som framgår av bilden ovan fanns förutom den vanliga U-formationen också en sträng mitt i. Det var trångt men mysigt.
Före simultanföreställningen arrangerades en frågestund med PHN. Det var gott om intressanta ämnen. PHN är som bekant med i världsmästaren Viswanathan Anands sekundantlag och har även jobbat med Magnus Carlsen. Det berättade han om. Kan Anands sekundanter i den egna praktiken använda sig av de förberedelser som har gjorts gemensamt? Ja, med vissa begränsningar. Dessa förberedelser handlar för övrigt till 90 procent om spelöppningarna.
Anands sekundanter har en helhetssyn över världsmästarens repertoar, men så fungerar det inte alltid på andra håll. Vladimir Kramnik har sekundanter som var och en jobbar med sina speciellt avdelade öppningar. Om någon hoppar av från sekundantlaget så tar han inte med sig alla hemligheter. Den lösningen är kanske ett utslag av rysk misstänksamhet.
Aversionen mellan Kramnik och Garri Kasparov tar sig ibland lustiga uttryck. Som när Kramnik förklarar att Carlsen är en bra spelare, men att hans tränare borde jobba lite hårdare. Känn på den, Kasparov!
När det gällde svårigheterna att finna nya idéer i öppningen så citerades Peter Leko: ”Det tar två veckor att finna en ny idé, och två timmar att vederlägga den.”
Vad gäller Carlsen så förklarade PHN att det handlar inte så mycket om huruvida han kommer att bli världsmästare eller inte som om Magnus kommer att dominera helt. Och att Magnus inte har en chans att bli världsmästare innan han fyller tjugo skyller PHN på ett dåligt VM-system.
Anand ska spela mot Veselin Topalov på bulgarens hemmaplan och det är naturligtvis en stor nackdel – ”Det är inte vårt favoritställe” – men vad gör man när ingen annan lägger ett bud på VM-matchen? Det är bara att acceptera och hoppas på det bästa.
Det ställdes flera frågor om PHN:s kärva förhållande till Dansk Skak Union. Han är klar Danmarksetta men ställde inte upp för Danmark i senaste Lag-EM. Han var i stället kapten för det norska laget. I botten finns ett missnöje med hur det gick till när framtidsplanerna för elitschacket i Danmark drogs upp. Han tycker det hade varit rimligt att han fått en mer aktiv roll i processen, att han med sin erfarenhet borde kunna bidra med konstruktiva idéer. Rent allmänt menade han att det var naturligt att det uppstår kontroverser i en organisation som rymmer både amatörschack och professionellt schack. Det är inte första gången det har uppstått en konflikt mellan DSU och en Danmarksetta – Jens Enevoldsen, Bent Larsen … ”Jag har alltid varit god vän med DSU:s ordförande ’före’ och ’efter’, men sällan ’under’.”
PHN är klubblös i Danmark sedan Helsinge avslutade sin elitsatsning inför höstsäsongen. ”Jag har inte fått något nytt anbud.” PHN har seglat upp till elo 2697 på världsrankingen och fick frågan om vad som ligger bakom den framgången. Svaret var mycket koncist: ”Inflation.” Naturligtvis beror det på mer än elo-inflation, och när han utvecklade det hela så nämnde han att fem års arbete med Anand naturligtvis också har haft en positiv inverkan på hans spel. I samband med det fick vi en av många skojiga anekdoter denna eftermiddag. När Nikolaj Borge hade kommenterat partier tillsammans med Bent Larsen så förklarade Nikolaj att det hade haft en positiv inverkan på hans spel. Bents kommentar: ”Man ska vara rätt dum om man inte lär sig något av det.”
PHN berättade att han en gång hade anlitat en idrottspsykolog, men att det naturligtvis inte var något som passade alla. ”Ni kan ju ana vad Bent Larsen hade svarat om nån föreslagit honom att han kanske skulle anlita en idrottspsykolog.” Allmänt skratt.
Det var över huvud taget mycket skratt under denna frågestund. Det blev sisådär en halvtimme, och den kunde gärna ha varit längre. Men det skulle ju hinnas med simultanschack också. PHN hade vit vid vartannat bräde. Första gången jag var med om det var när jag anlitade Bent Larsen för en simultan i Malmö på 70-talet. Förslaget var hans, så jag förmodar att det handlar om Larsenvarianten.
Per-Inge Helmertz, en gång i tiden deltagare i SM-gruppen och allsvensk mästare i LASK, hade läst om evenemanget på den här bloggen och fanns med bland de tjugo simultanutmanarna. Hans parti var det först avslutade.
PHN håller på att avlägsna f2-bonden från brädet. Läget sekunden innan framgår av diagramställningen.
Per Inge Helmertz – Peter Heine Nielsen
Damgambit, Tarraschförsvaret (D 40)
1.c4 Sf6 2.Sc3 c5 3.Sf3 Sc6 4.e3 e6 5.d4 d5 6.a3 a6 7.dxc5 Lxc5 8.b4 La7 9.Lb2 0-0 10.Le2 dxc4 11.Lxc4 b5 12.Lb3 Lb7 13.0-0 Se7 14.Dxd8 Tfxd8 15.Tfd1 Sf5 16.Tac1 Tac8 17.Kf1 Sg4 18.Ke2?
18…Sxf2! 19.Kxf2 Lxe3+ 20.Ke1 Lxc1 21.Txc1 Se3 22.Kf2 Sxg2!
Mönstret går igen. De svarta springarna är uppenbarligen tvillingsjälar. Och bakom varje springare står en löpare.
23.Se2
På 23.Kxg2 följer 23…Td2+.
23…Txc1 24.uppg.
Inför valet mellan 24.Sxc1 Sh4! och 24.Lxc1 Td3 var det inte längre roligt.
Om Pinge hade spelat ett drag till så hade han inte blivit först expedierad. I samma runda gav den högst rankade danske simultanmotståndaren upp. Det var Finn Nøhr som hade fått nog.
På den här bilden sitter Finn Nøhr till vänster. Har han inte något jagat i blicken?
Finn Nøhr – Peter Heine Nielsen
Italienskt (C 50)
1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.Sf3 Sc6 4.d3 d6 5.Sg5 Sh6 6.0-0 0-0 7.a3 Kh8 8.Sc3 f5 9.Sa4 f4!
Det mullrar redan på kungsflygeln.
10.Sxc5 Dxg5 11.Se6 Lxe6 12.Lxe6 Tf6 13.Ld5 Se7!? 14.Lxb7 Tb8 15.La6 Dh4
PHN lovade att spela snabbt och här var han mer fokuserad på motståndarens kung än den malplacerade löparen på a6. 15…d5 med löparfångst.
16.f3
Om Nøhr hade upptäckt löparens belägenhet så kunde han ha räddat den med 16.Lc4, men då är förstås 16…f3 obehagligt. PHN fortsätter hur som helst sin mobilisering på andra flygeln.
16…Sf7 17.De1 Dh5 18.Df2 Sg5 19.Dxa7
Han gör rätt i att försöka skapa motspel.
19…Tbf8 20.Kh1
Kungen vill ha tillbaka damen vid sin sida, men det blir ingenting med det. Alternativet är 20.Dxc7 varefter det inte finns någon självklar angreppsfortsättning för svart.
20…d5 21.exd5?
21.Dxc7 är fortfarande bästa chansen.
21…Sf5 22.Lc4 Sg3+ 23.Kg1
23…Dxh2+! 24.Kf2
På 24.Kxh2 följer 24…Th6+ 25.Kg1 Th1+ 26.Kf2 Txf1 matt.
24…Sh3+ 25.Ke1 Dxg2 26.uppg.
Effektivitet. PHN drar med högran och kollar vänster.
Det ser kanske ut som om PHN håller på att öka trycket på h-linjen med en ölflaska. Jag försäkrar, det är en optisk villa.
På de tjugo partierna noterade PHN femton vinster, två remier och tre förluster. De tre som lyckades vinna mot honom – Peter Tjørnsted, Niels Peter Nielsen och Anders Hedegaard Sørensen – fick var sitt gåvokort på 300 danska kronor, de två som spelade remi halva det beloppet. Gåvokortet kan användas på Palæ Bar, en av stadens mysigaste barer.
Foton: Lars Grahn
Jag la sista handen vid Korrschack nr 4/09 i lördags och i dag får tryckeriet ta över. I går kände jag för att koppla av. Så vad gör man en gråmulen söndagseftermiddag i november? Om man bor i Malmö så ligger ett Köpenhamnsbesök nära till hands, och den här gången var det ett enkelt val. Jan Løfberg hade bjudit in till The Peter Heine Nielsen Show på Palæ Bar. Det blev en förträfflig eftermiddag.
Det var dukat för tjugo simultanutmanare. Som framgår av bilden ovan fanns förutom den vanliga U-formationen också en sträng mitt i. Det var trångt men mysigt.
Före simultanföreställningen arrangerades en frågestund med PHN. Det var gott om intressanta ämnen. PHN är som bekant med i världsmästaren Viswanathan Anands sekundantlag och har även jobbat med Magnus Carlsen. Det berättade han om. Kan Anands sekundanter i den egna praktiken använda sig av de förberedelser som har gjorts gemensamt? Ja, med vissa begränsningar. Dessa förberedelser handlar för övrigt till 90 procent om spelöppningarna.
Anands sekundanter har en helhetssyn över världsmästarens repertoar, men så fungerar det inte alltid på andra håll. Vladimir Kramnik har sekundanter som var och en jobbar med sina speciellt avdelade öppningar. Om någon hoppar av från sekundantlaget så tar han inte med sig alla hemligheter. Den lösningen är kanske ett utslag av rysk misstänksamhet.
Aversionen mellan Kramnik och Garri Kasparov tar sig ibland lustiga uttryck. Som när Kramnik förklarar att Carlsen är en bra spelare, men att hans tränare borde jobba lite hårdare. Känn på den, Kasparov!
När det gällde svårigheterna att finna nya idéer i öppningen så citerades Peter Leko: ”Det tar två veckor att finna en ny idé, och två timmar att vederlägga den.”
Vad gäller Carlsen så förklarade PHN att det handlar inte så mycket om huruvida han kommer att bli världsmästare eller inte som om Magnus kommer att dominera helt. Och att Magnus inte har en chans att bli världsmästare innan han fyller tjugo skyller PHN på ett dåligt VM-system.
Anand ska spela mot Veselin Topalov på bulgarens hemmaplan och det är naturligtvis en stor nackdel – ”Det är inte vårt favoritställe” – men vad gör man när ingen annan lägger ett bud på VM-matchen? Det är bara att acceptera och hoppas på det bästa.
Det ställdes flera frågor om PHN:s kärva förhållande till Dansk Skak Union. Han är klar Danmarksetta men ställde inte upp för Danmark i senaste Lag-EM. Han var i stället kapten för det norska laget. I botten finns ett missnöje med hur det gick till när framtidsplanerna för elitschacket i Danmark drogs upp. Han tycker det hade varit rimligt att han fått en mer aktiv roll i processen, att han med sin erfarenhet borde kunna bidra med konstruktiva idéer. Rent allmänt menade han att det var naturligt att det uppstår kontroverser i en organisation som rymmer både amatörschack och professionellt schack. Det är inte första gången det har uppstått en konflikt mellan DSU och en Danmarksetta – Jens Enevoldsen, Bent Larsen … ”Jag har alltid varit god vän med DSU:s ordförande ’före’ och ’efter’, men sällan ’under’.”
PHN är klubblös i Danmark sedan Helsinge avslutade sin elitsatsning inför höstsäsongen. ”Jag har inte fått något nytt anbud.” PHN har seglat upp till elo 2697 på världsrankingen och fick frågan om vad som ligger bakom den framgången. Svaret var mycket koncist: ”Inflation.” Naturligtvis beror det på mer än elo-inflation, och när han utvecklade det hela så nämnde han att fem års arbete med Anand naturligtvis också har haft en positiv inverkan på hans spel. I samband med det fick vi en av många skojiga anekdoter denna eftermiddag. När Nikolaj Borge hade kommenterat partier tillsammans med Bent Larsen så förklarade Nikolaj att det hade haft en positiv inverkan på hans spel. Bents kommentar: ”Man ska vara rätt dum om man inte lär sig något av det.”
PHN berättade att han en gång hade anlitat en idrottspsykolog, men att det naturligtvis inte var något som passade alla. ”Ni kan ju ana vad Bent Larsen hade svarat om nån föreslagit honom att han kanske skulle anlita en idrottspsykolog.” Allmänt skratt.
Det var över huvud taget mycket skratt under denna frågestund. Det blev sisådär en halvtimme, och den kunde gärna ha varit längre. Men det skulle ju hinnas med simultanschack också. PHN hade vit vid vartannat bräde. Första gången jag var med om det var när jag anlitade Bent Larsen för en simultan i Malmö på 70-talet. Förslaget var hans, så jag förmodar att det handlar om Larsenvarianten.
Per-Inge Helmertz, en gång i tiden deltagare i SM-gruppen och allsvensk mästare i LASK, hade läst om evenemanget på den här bloggen och fanns med bland de tjugo simultanutmanarna. Hans parti var det först avslutade.
PHN håller på att avlägsna f2-bonden från brädet. Läget sekunden innan framgår av diagramställningen.
Per Inge Helmertz – Peter Heine Nielsen
Damgambit, Tarraschförsvaret (D 40)
1.c4 Sf6 2.Sc3 c5 3.Sf3 Sc6 4.e3 e6 5.d4 d5 6.a3 a6 7.dxc5 Lxc5 8.b4 La7 9.Lb2 0-0 10.Le2 dxc4 11.Lxc4 b5 12.Lb3 Lb7 13.0-0 Se7 14.Dxd8 Tfxd8 15.Tfd1 Sf5 16.Tac1 Tac8 17.Kf1 Sg4 18.Ke2?
18…Sxf2! 19.Kxf2 Lxe3+ 20.Ke1 Lxc1 21.Txc1 Se3 22.Kf2 Sxg2!
Mönstret går igen. De svarta springarna är uppenbarligen tvillingsjälar. Och bakom varje springare står en löpare.
23.Se2
På 23.Kxg2 följer 23…Td2+.
23…Txc1 24.uppg.
Inför valet mellan 24.Sxc1 Sh4! och 24.Lxc1 Td3 var det inte längre roligt.
Om Pinge hade spelat ett drag till så hade han inte blivit först expedierad. I samma runda gav den högst rankade danske simultanmotståndaren upp. Det var Finn Nøhr som hade fått nog.
På den här bilden sitter Finn Nøhr till vänster. Har han inte något jagat i blicken?
Finn Nøhr – Peter Heine Nielsen
Italienskt (C 50)
1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.Sf3 Sc6 4.d3 d6 5.Sg5 Sh6 6.0-0 0-0 7.a3 Kh8 8.Sc3 f5 9.Sa4 f4!
Det mullrar redan på kungsflygeln.
10.Sxc5 Dxg5 11.Se6 Lxe6 12.Lxe6 Tf6 13.Ld5 Se7!? 14.Lxb7 Tb8 15.La6 Dh4
PHN lovade att spela snabbt och här var han mer fokuserad på motståndarens kung än den malplacerade löparen på a6. 15…d5 med löparfångst.
16.f3
Om Nøhr hade upptäckt löparens belägenhet så kunde han ha räddat den med 16.Lc4, men då är förstås 16…f3 obehagligt. PHN fortsätter hur som helst sin mobilisering på andra flygeln.
16…Sf7 17.De1 Dh5 18.Df2 Sg5 19.Dxa7
Han gör rätt i att försöka skapa motspel.
19…Tbf8 20.Kh1
Kungen vill ha tillbaka damen vid sin sida, men det blir ingenting med det. Alternativet är 20.Dxc7 varefter det inte finns någon självklar angreppsfortsättning för svart.
20…d5 21.exd5?
21.Dxc7 är fortfarande bästa chansen.
21…Sf5 22.Lc4 Sg3+ 23.Kg1
23…Dxh2+! 24.Kf2
På 24.Kxh2 följer 24…Th6+ 25.Kg1 Th1+ 26.Kf2 Txf1 matt.
24…Sh3+ 25.Ke1 Dxg2 26.uppg.
Effektivitet. PHN drar med högran och kollar vänster.
Det ser kanske ut som om PHN håller på att öka trycket på h-linjen med en ölflaska. Jag försäkrar, det är en optisk villa.
På de tjugo partierna noterade PHN femton vinster, två remier och tre förluster. De tre som lyckades vinna mot honom – Peter Tjørnsted, Niels Peter Nielsen och Anders Hedegaard Sørensen – fick var sitt gåvokort på 300 danska kronor, de två som spelade remi halva det beloppet. Gåvokortet kan användas på Palæ Bar, en av stadens mysigaste barer.
Foton: Lars Grahn
söndag 22 november 2009
Palma de Mallorca – del 1
Per Ahlström kommer med en första rapport från Palma de Mallorca. Efter omsorgsfulla förberedelser med strandpromenad och pennprovning blev det en oerhört enkel etta. Frågan är om man kan kalla det för en IM-skalp. Inför söndagens dubbelrond delar Per ledningen med bland andra Brynell & Carlsson.
Sommarens deltagande i Pula open gav mersmak. Schack i södra Europa är inte som i gamla Svedala. Bra lokaler, trevlig atmosfär och möjlighet att spela schack utvilad. Efter en tuff dag på jobbet så är det nästan omöjligt att leverera. Här är förutsättningarna hel annorlunda. Ledig, utvilad och laddad, vad mer kan man begära?
Det är drygt fyrtio år sedan jag började min schackbana på Kalkbrottsgatan i Limhamn. Från den källarlokalen har karriären gått vidare via oräkneliga källarförråd och skyddsrum. Man måste onekligen säga att schack i Sverige är en form av undergroundkultur.
Så jag anmälde mig till IV International Open Chess City of Palma, Iberostar Trophy. Efter femton timmars resa från Linköping via Arlanda och Barcelona anlände jag till lyxhotellet utanför Palma.
På morgonen en stadig bufféfrukost och sedan en härlig promenad längs playan. Förutsättningarna för vackert spel kunde inte vara bättre. Jag anlände till spellokalen i god tid, fyllde i protokollet och gjorde några förberedda töjningsövningar. Kollade att pennan gled lätt över protokollet. Allt var klart. Min motståndaren IM Oleg Spirin med elo 2249 skulle få smaka stål.
Knappt 30 minuter efter utsatt tid – så är det här i Spanien, sa Pontus - drog tävlingen i gång. Några snabba tal på spanska följdes av applåder. Det var nog kommunalrådet som informerade om kommunens kvalitetsarbete. Sedan startades klockorna.
Utan att hesitera utförde jag första draget e2-e4 och satte mig att vänta. Jag väntade på att det skulle komma en motståndare. Som jag väntade. Har man rest femton timmar från Linköping via Arlanda och Barcelona, så vill man ju ha en motståndare. Men så blev det inte.
Inför söndagens dubbelrond är jag därför nu i delad ledning med t.ex. Pontus Carlsson och Stellan Brynell, som bägge vann sina partier lätt. Med inte lika lätt som jag. Är det någon som tycker att schack är svårt?
Per Ahlström
lördag 21 november 2009
Inna Agrest har tätkänning
I ungdoms-VM i Antalya återstår dagens och morgondagens rond. I den svenska kvartetten är det bara Inna Agrest som har tätkänning. I hennes grupp, flickor under 18, leder topprankade ryskan Anastasia Savina på 8/9. Hon har hela en och en halv poängs marginal till närmaste konkurrenter. Med 6 poäng har Inna en halv poäng upp till dem som delar andraplatsen.
Övriga svenskars poängplockning efter nio ronder: Nils Grandelius 5; Simon Hänninger 4; Anton Agrest 2,5 poäng.
Här ett parti från gårdagens rond, utkämpat i Nils grupp (U16). Det var torndraget i första diagramställningen som väckte mitt intresse.
Ilja Iljusjenok – Marcel Kanarek
Sicilianskt (B 76)
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Sc3 g6 4.d4 cxd4 5.Sxd4 Lg7 6.Le3 Sf6 7.Lc4 0–0 8.Lb3 d6 9.f3 Ld7 10.Dd2 Sxd4 11.Lxd4 b5 12.h4 a5 13.h5 a4 14.Ld5 Tc8 15.hxg6 hxg6 16.Lxf6 exf6
17.Th6!?
När jag kollade olika partifiler upptäckte jag att det här originella draget har spelats några gånger förut med växlande resultat. Men Kanareks utmärkta svarsdrag är förmodligen en nyhet. Efter 17…Lxh6? 18.Dxh6 tar det bara två drag för tornet att komma till h1, och efter 17…Le6 18.Txg6! faller 18…Lxd5? på 19.Tg3 med hotet Dh6.
17…f5! 18.Txg6 Dh4+ 19.Ke2 b4 20.Txg7+
Ett nödvändigt kvalitetsoffer för att komma vidare.
20…Kxg7 21.Dd4+ Df6 22.Dxb4 Tb8 23.Da3 Th8 24.Kd3 Th2 25.Tg1 De5 26.Sd1
Den deplacerade damen måste i spel via c3.
26…fxe4+ 27.fxe4 f5 28.Dc3 Lb5+ 29.Kd2
29…fxe4?
I tidsnöd beslutar sig Kanarek för att offra tillbaka kvaliteten, men det faller dåligt ut. Han borde ha bytt av damerna.
30.Dc7+ Kg6 31.Dxb8 Dxd5+ 32.Kc1
Vit har merbonde och ännu viktigare: en säkrare kung.
32…Dg5+ 33.Kb1 Dc5
33…Txg2 faller på 34.Txg2 Dxg2 35.Dg8+.
34.Se3
Det går ju inte att slå springaren för schacken på d6.
34…Kf7 35.Db7+ Ke8 36.Dxe4+ Kd8 37.Td1 Lc6 38.Df4 Th7 39.Txd6+ uppg.
Övriga svenskars poängplockning efter nio ronder: Nils Grandelius 5; Simon Hänninger 4; Anton Agrest 2,5 poäng.
Här ett parti från gårdagens rond, utkämpat i Nils grupp (U16). Det var torndraget i första diagramställningen som väckte mitt intresse.
Ilja Iljusjenok – Marcel Kanarek
Sicilianskt (B 76)
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Sc3 g6 4.d4 cxd4 5.Sxd4 Lg7 6.Le3 Sf6 7.Lc4 0–0 8.Lb3 d6 9.f3 Ld7 10.Dd2 Sxd4 11.Lxd4 b5 12.h4 a5 13.h5 a4 14.Ld5 Tc8 15.hxg6 hxg6 16.Lxf6 exf6
17.Th6!?
När jag kollade olika partifiler upptäckte jag att det här originella draget har spelats några gånger förut med växlande resultat. Men Kanareks utmärkta svarsdrag är förmodligen en nyhet. Efter 17…Lxh6? 18.Dxh6 tar det bara två drag för tornet att komma till h1, och efter 17…Le6 18.Txg6! faller 18…Lxd5? på 19.Tg3 med hotet Dh6.
17…f5! 18.Txg6 Dh4+ 19.Ke2 b4 20.Txg7+
Ett nödvändigt kvalitetsoffer för att komma vidare.
20…Kxg7 21.Dd4+ Df6 22.Dxb4 Tb8 23.Da3 Th8 24.Kd3 Th2 25.Tg1 De5 26.Sd1
Den deplacerade damen måste i spel via c3.
26…fxe4+ 27.fxe4 f5 28.Dc3 Lb5+ 29.Kd2
29…fxe4?
I tidsnöd beslutar sig Kanarek för att offra tillbaka kvaliteten, men det faller dåligt ut. Han borde ha bytt av damerna.
30.Dc7+ Kg6 31.Dxb8 Dxd5+ 32.Kc1
Vit har merbonde och ännu viktigare: en säkrare kung.
32…Dg5+ 33.Kb1 Dc5
33…Txg2 faller på 34.Txg2 Dxg2 35.Dg8+.
34.Se3
Det går ju inte att slå springaren för schacken på d6.
34…Kf7 35.Db7+ Ke8 36.Dxe4+ Kd8 37.Td1 Lc6 38.Df4 Th7 39.Txd6+ uppg.
fredag 20 november 2009
Helgguiden
På väg till onsdagslunchen förra veckan bekräftade grannen Stellan att han skulle dra i väg till en öppen turnering i Palma de Mallorca den här helgen. Det var Pontus Carlsson, med sina spanska kontakter, som hade ordnat en inbjudan. Min hy antog en grön nyans, avundsgrön. Den färgen stod sig bra mot det malmöitiska gråmelerade himlavalvet. Förutom Brynell & Carlsson finns ytterligare två svenskar i den turneringen: Per Ahlström, som var medlem i Limhamns SK i sin ungdom långt innan Stellan Brynell blev ordförande i den klubben, och Stellan Persson. Första ronden i morgon lördag klockan 16.30. Och då skiner den spanska solen förmodligen från en klarblå himmel.
En stor del av världseliten har sökt sig till Sibirien. I morgon lördag klockan 13 inleds Världscupen i Chantien-Mansien. Av de tio deltagarna i Tal Memorial ställer hälften upp i Världscupen. Här är lottningen för första omgången. Det är ett cupsystem med minimatcher om två ordinarie partier i de sex första omgångarna. Sedan är det dags för en final om fyra partier. Som framgick av min genomgång av VM-cykeln kommer vinnaren i Chantien-Mansien att utnämnas till en av åtta VM-kandidater.
Världscupens final överlappar London Chess Classic (med bland andra Magnus Carlsen och Vladimir Kramnik). Det kommer inte att saknas underhållning de närmaste veckorna.
Vad gäller inhemska turneringar denna helg hänvisar jag till www.schack.se.
VAD HADE DU SPELAT?
De fyra ställningarna är hämtade från veteran-VM i Condino. Lösningarna finns sist i Helgguiden.
Damir Vrhovnik – Lev Gutman
Svart drar
Vit har försökt ställa upp sig solitt, och med c3-c4 inbjöd han till ett avbyte av svartfältarna. Men det blev på svarts villkor.
Franco Giani – Vidar Taksrud
Svart drar
Det visar sig att svart har tillräckligt många pjäser med i angreppet.
Boris Gruzmann – Bernt Nordby
Svart drar
Finns det något bättre för svart än dambyte?
Jørn Sloth – Mihai Suba
Svart drar
Svart har bra press efter 33…Te8 34.Lf1, men det finns något ännu bättre.
Lösningarna
Vrhovnik–Gutman, Engelskt (A 16): 1.c4 Sf6 2.Sc3 g6 3.g3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.Lg2 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Sf3 0-0 8.0-0 Sd7 9.Dc2 Sb6 10.d3 Ld7 11.Tb1 La4 12.Dd2 Lc6 13.Lb2 Dd7 14.c4? (Diagramställningen) 14…Lxf3! 15.uppg. Efter 15.Lxf3 Sxc4 vinner svart kvalitet.
Giani–Taksrud: 13…Sf3+! 14.gxf3 Lxf3 15.Lxb6 Dg4+ 16.uppg. På 16.Sg3 följer 16…Dh3.
Gruzmann–Nordby: Svarts enda chans är att byta dam, men vits fördel är sedan odiskutabel. I partiet försökte Nordby med 26…Td8 men gav upp efter 27.Dxd8+! på grund av 27…Lxd8 28.Txd8+ Kh7 29.Sg5+.
Sloth–Suba: 33...Lxg2+! 34.Kxg2 De4+ 35.Kf2 och 0 – 1. Tidsförlust eller uppgivet, det kan kvitta lika med tanke på 35…Ld4+ 36.Kg3 De3+ 37.Kg2 Df2+ 38.Kh3 Df3+ 39.Kh4 Dg4 matt.
En stor del av världseliten har sökt sig till Sibirien. I morgon lördag klockan 13 inleds Världscupen i Chantien-Mansien. Av de tio deltagarna i Tal Memorial ställer hälften upp i Världscupen. Här är lottningen för första omgången. Det är ett cupsystem med minimatcher om två ordinarie partier i de sex första omgångarna. Sedan är det dags för en final om fyra partier. Som framgick av min genomgång av VM-cykeln kommer vinnaren i Chantien-Mansien att utnämnas till en av åtta VM-kandidater.
Världscupens final överlappar London Chess Classic (med bland andra Magnus Carlsen och Vladimir Kramnik). Det kommer inte att saknas underhållning de närmaste veckorna.
Vad gäller inhemska turneringar denna helg hänvisar jag till www.schack.se.
VAD HADE DU SPELAT?
De fyra ställningarna är hämtade från veteran-VM i Condino. Lösningarna finns sist i Helgguiden.
Damir Vrhovnik – Lev Gutman
Svart drar
Vit har försökt ställa upp sig solitt, och med c3-c4 inbjöd han till ett avbyte av svartfältarna. Men det blev på svarts villkor.
Franco Giani – Vidar Taksrud
Svart drar
Det visar sig att svart har tillräckligt många pjäser med i angreppet.
Boris Gruzmann – Bernt Nordby
Svart drar
Finns det något bättre för svart än dambyte?
Jørn Sloth – Mihai Suba
Svart drar
Svart har bra press efter 33…Te8 34.Lf1, men det finns något ännu bättre.
Lösningarna
Vrhovnik–Gutman, Engelskt (A 16): 1.c4 Sf6 2.Sc3 g6 3.g3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.Lg2 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Sf3 0-0 8.0-0 Sd7 9.Dc2 Sb6 10.d3 Ld7 11.Tb1 La4 12.Dd2 Lc6 13.Lb2 Dd7 14.c4? (Diagramställningen) 14…Lxf3! 15.uppg. Efter 15.Lxf3 Sxc4 vinner svart kvalitet.
Giani–Taksrud: 13…Sf3+! 14.gxf3 Lxf3 15.Lxb6 Dg4+ 16.uppg. På 16.Sg3 följer 16…Dh3.
Gruzmann–Nordby: Svarts enda chans är att byta dam, men vits fördel är sedan odiskutabel. I partiet försökte Nordby med 26…Td8 men gav upp efter 27.Dxd8+! på grund av 27…Lxd8 28.Txd8+ Kh7 29.Sg5+.
Sloth–Suba: 33...Lxg2+! 34.Kxg2 De4+ 35.Kf2 och 0 – 1. Tidsförlust eller uppgivet, det kan kvitta lika med tanke på 35…Ld4+ 36.Kg3 De3+ 37.Kg2 Df2+ 38.Kh3 Df3+ 39.Kh4 Dg4 matt.
torsdag 19 november 2009
Dagens Allehanda (torsdag)
Under blixt-VM i Moskva excellerade superstormästare med spelöppningar som de aldrig spelar i långpartier. Det satte extra piff på tillställningen. Här kunde man exempelvis se Vladimir Kramnik försvara sig med en udda variant i Skandinaviskt: 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Sc3 Dd6. Det spelade han konsekvent när motståndarna öppnade med 1.e4 och han noterade +3 =3 –7. Annars förknippar jag den varianten mest med Slavko Cicak, och då talar vi om långpartier.
Jag har tidigare plockat några russin ur blixtkakan och här kommer ett par till. Samtliga partier från blixt-VM finner du för övrigt genomspelningsbara under ”Aktuella partier” i vänsterspalten.
Sjachrijar Mamedjarov – Alexandra Kosteniuk
Vit drar
Varför är Sd5-f4 ett förlustdrag? Poängen kommer efter ett par lugna drag. Lösningen finns sist i inlägget.
Följande ställning hör strängt taget inte hemma bland kombinationsövningar, men här gör jag ett undantag.
Vladislav Tkachiev – Vasilij Ivantjuk
Svart drar
Vilket är svarts sämsta drag i ställningen? Det var det som Ivantjuk gjorde.
KRAMNIK. Efter segern i Tal Memorial publicerades en intervju med Vladimir Kramnik i ryska dagstidningen Izvetia. Chessbase bjuder på en översättning av intervjun till engelska. Kramnik har själv erfarenhet av en VM-match mot Veselin Topalov – toalettskandalen i Elista – och uttalar sig nu om vad han tror om VM-matchen i april nästa år i Bulgariens huvudstad Sofia mellan Viswanathan Anand och Topalov. Om matchen hade arrangerats på neutral mark, menar Kramnik att Anand hade varit favorit, men nu lutar det åt Topalov. ”För egen del hade jag vägrat att spela mot Topalov i Bulgarien.”
Lösningar
Mamedjarov–Kosteniuk: 19.Lxf4 Dxf4 20.Lxe6+ Lxe6 21.Dxe6+ Kf8 22.Sg6+! (Den avgörande linjeöppningen.) 22…hxg6 23.Th3 Dh6 24.Txh6 gxh6 25.Dxc6 Tac8 26.Df3 Tc7 27.Df4 uppg.
Tkachiev–Ivantjuk: 38…Lg8?? 39.Sg6 matt.
Jag har tidigare plockat några russin ur blixtkakan och här kommer ett par till. Samtliga partier från blixt-VM finner du för övrigt genomspelningsbara under ”Aktuella partier” i vänsterspalten.
Sjachrijar Mamedjarov – Alexandra Kosteniuk
Vit drar
Varför är Sd5-f4 ett förlustdrag? Poängen kommer efter ett par lugna drag. Lösningen finns sist i inlägget.
Följande ställning hör strängt taget inte hemma bland kombinationsövningar, men här gör jag ett undantag.
Vladislav Tkachiev – Vasilij Ivantjuk
Svart drar
Vilket är svarts sämsta drag i ställningen? Det var det som Ivantjuk gjorde.
KRAMNIK. Efter segern i Tal Memorial publicerades en intervju med Vladimir Kramnik i ryska dagstidningen Izvetia. Chessbase bjuder på en översättning av intervjun till engelska. Kramnik har själv erfarenhet av en VM-match mot Veselin Topalov – toalettskandalen i Elista – och uttalar sig nu om vad han tror om VM-matchen i april nästa år i Bulgariens huvudstad Sofia mellan Viswanathan Anand och Topalov. Om matchen hade arrangerats på neutral mark, menar Kramnik att Anand hade varit favorit, men nu lutar det åt Topalov. ”För egen del hade jag vägrat att spela mot Topalov i Bulgarien.”
Lösningar
Mamedjarov–Kosteniuk: 19.Lxf4 Dxf4 20.Lxe6+ Lxe6 21.Dxe6+ Kf8 22.Sg6+! (Den avgörande linjeöppningen.) 22…hxg6 23.Th3 Dh6 24.Txh6 gxh6 25.Dxc6 Tac8 26.Df3 Tc7 27.Df4 uppg.
Tkachiev–Ivantjuk: 38…Lg8?? 39.Sg6 matt.
onsdag 18 november 2009
Ulf, korkeken och blixt-VM
Få har väl spelat så mycket blixt på ICC som Ulf Andersson, men det fanns en tid när han vägrade ägna sig åt sådant. Det var på 1970-talet. En gång kom han till schackborden på studentkaféet Ateneum i Lund. Det kan ha varit i samband med landskampen mellan Sverige och Polen på Hotell Lundia den 8-9 april 1972.
Till slut lyckades någon övertala Ulf att spela blixt, men det blev lite grann som med tjuren Ferdinand vid korkeken. Ulf fick upp en intressant ställning och struntade i tiden, han ville fördjupa sig i ställningen. Efter några minuter påpekade motståndaren halvhjärtat att kläppen hade fallit och sedan bjöds han in att analysera ställningen. Om jag minns rätt så blev det bara ett blixtparti den gången.
Det kom jag att tänka på när jag såg följande ställning från pågående blixt-VM i Moskva.
Dmitri Jakovenko – Vasilij Ivantjuk
Svart drar
Det var ungefär här som jag hade velat stoppa direktsändningen och fördjupa mig i ställningen. Det är ju ett mycket intressant slutspel. Lyckligtvis finns det en partifil med möjlighet att köra en repris i slow motion.
Vid första anblicken ser det väl ut som om svart har de bättre chanserna, men det finns flera fallgropar. Det är en mycket tempokänslig ställning. Efter 52…h3? 53.Lxh3 Sxh3 54.a5 vinner vit kapplöpningen. En rimlig fortsättning är 52…g5 53.a5 g4 54.a6 h3 55.Lxh3! gxh3 56.a7 h2 och vit håller remi.
52…Se6?
Ivantjuk lägger krut på att neutralisera vits sista bonde och det blir ödesdigert.
53.a5 Ke7 54.Kb6 Kd6 55.a6 Sc7 56.a7 g5 57.Lh3 Sd5+ 58.Kb7 Sc7 59.Lg4
Ett förkrossande tempodrag. Svart har hamnat i ett ödesdigert dragtvång, där springaren tvingas överge sitt bevakningsuppdrag av a8.
59…Sa8 60.Kxa8 Kc7 61.Lh3
Ett nytt dragtvång. Svarts kung tvingas släppa ut vits kung.
61…uppg.
Uppdatering: Magnus Carlsen är blixtvärldsmästare! Slutställningen.
Till slut lyckades någon övertala Ulf att spela blixt, men det blev lite grann som med tjuren Ferdinand vid korkeken. Ulf fick upp en intressant ställning och struntade i tiden, han ville fördjupa sig i ställningen. Efter några minuter påpekade motståndaren halvhjärtat att kläppen hade fallit och sedan bjöds han in att analysera ställningen. Om jag minns rätt så blev det bara ett blixtparti den gången.
Det kom jag att tänka på när jag såg följande ställning från pågående blixt-VM i Moskva.
Dmitri Jakovenko – Vasilij Ivantjuk
Svart drar
Det var ungefär här som jag hade velat stoppa direktsändningen och fördjupa mig i ställningen. Det är ju ett mycket intressant slutspel. Lyckligtvis finns det en partifil med möjlighet att köra en repris i slow motion.
Vid första anblicken ser det väl ut som om svart har de bättre chanserna, men det finns flera fallgropar. Det är en mycket tempokänslig ställning. Efter 52…h3? 53.Lxh3 Sxh3 54.a5 vinner vit kapplöpningen. En rimlig fortsättning är 52…g5 53.a5 g4 54.a6 h3 55.Lxh3! gxh3 56.a7 h2 och vit håller remi.
52…Se6?
Ivantjuk lägger krut på att neutralisera vits sista bonde och det blir ödesdigert.
53.a5 Ke7 54.Kb6 Kd6 55.a6 Sc7 56.a7 g5 57.Lh3 Sd5+ 58.Kb7 Sc7 59.Lg4
Ett förkrossande tempodrag. Svart har hamnat i ett ödesdigert dragtvång, där springaren tvingas överge sitt bevakningsuppdrag av a8.
59…Sa8 60.Kxa8 Kc7 61.Lh3
Ett nytt dragtvång. Svarts kung tvingas släppa ut vits kung.
61…uppg.
Uppdatering: Magnus Carlsen är blixtvärldsmästare! Slutställningen.
tisdag 17 november 2009
Dagens Allehanda (tisdag)
När världseliten spelar blixt kan man räkna med en och annan vacker kombination. Som i partiet Vasilij Ivantjuk–Judit Polgar från pågående blixt-VM i Moskva. Följande ställning uppstod efter trettio drag med Ivantjuk vid draget:
Vilket är vits bästa drag? Lösningen kommer sist i inlägget.
Här är ställningen efter första dagens spel. Att Viswanathan Anand leder närmast före Magnus Carlsen är knappast oväntat, men att Anatolij Karpov ligger på tredje plats är mycket överraskande. Dagens direktsändning startar klockan 13 – se vänsterspalten!
UNGDOMS-VM. I går kopplades Nils Grandelius bort från tätstriden i U16. Han förlorade i båda måndagsronderna. Det var lika illa för Simon Hänninger. Inna Agrest är nu ensam om att ha mer än 50 vinstprocent i den svenska kvartetten. Poängplockningen efter sex ronder: Inna Agrest 3,5; Nils Grandelius 3; Simon Hänninger och Anton Agrest 2,5 poäng. I dag är det vilodag i Antalya.
PETER HEINE NIELSEN SHOW. När Jan Løfberg tog mig med på en runda bland hans favoritkrogar i Köpenhamn, besökte vi bland annat Palæ Bar. Dit återvänder jag gärna, närmast förhoppningsvis nu på söndag. Då vankas det Peter Heine Nielsen Show på den mysiga krogen. Om du har lust att vara med så slå en signal till Jan. Telefonnumret nedan, och om du befinner dig på den här sidan om Sundet så är det landsnummer 0045 som gäller. Det är en gratisföreställning.
Vilket är vits bästa drag? Lösningen kommer sist i inlägget.
Här är ställningen efter första dagens spel. Att Viswanathan Anand leder närmast före Magnus Carlsen är knappast oväntat, men att Anatolij Karpov ligger på tredje plats är mycket överraskande. Dagens direktsändning startar klockan 13 – se vänsterspalten!
UNGDOMS-VM. I går kopplades Nils Grandelius bort från tätstriden i U16. Han förlorade i båda måndagsronderna. Det var lika illa för Simon Hänninger. Inna Agrest är nu ensam om att ha mer än 50 vinstprocent i den svenska kvartetten. Poängplockningen efter sex ronder: Inna Agrest 3,5; Nils Grandelius 3; Simon Hänninger och Anton Agrest 2,5 poäng. I dag är det vilodag i Antalya.
PETER HEINE NIELSEN SHOW. När Jan Løfberg tog mig med på en runda bland hans favoritkrogar i Köpenhamn, besökte vi bland annat Palæ Bar. Dit återvänder jag gärna, närmast förhoppningsvis nu på söndag. Då vankas det Peter Heine Nielsen Show på den mysiga krogen. Om du har lust att vara med så slå en signal till Jan. Telefonnumret nedan, och om du befinner dig på den här sidan om Sundet så är det landsnummer 0045 som gäller. Det är en gratisföreställning.
Peter Heine svarar på frågor och spelar simultan på Palæ BarLösningen: 31.Lxg6+! uppg. Poängen är att efter 31…Kxg6 32.Dxc2 är tornet på e4 spikat. Finurligt.
Kommer du att spela i landslaget igen?
Vilken är din syn på duon Magnus Carlsen/Garri Kasparov?
Kan du berätta om ditt sekundantjobb för världsmästaren Anand?
Peter Heine Nielsen besvarar frågor från publiken och ger sedan en simultan mot 20 spelare på Palæ Bar, Ny Adelgade 5, Köpenhamn K (nära Kongens Nytorv) söndagen den 22 november från klockan 12.30.
Ovan några förslag till frågor, men Peter Heine besvarar gärna frågor även i andra ämnen. Han är beredd att ge deltagarna en upplevelse.
Eftersom det är ont om plats på den populära krogen har simultandeltagarna förtur. Om du vill vara säker på en sittplats så ordnar du det lättast genom att anmäla dig till simultanen. Ring Jan Løfberg på telefon 20 74 18 30 och anmäl dig. De tjugo snabbaste får plats enligt principen först till kvarn. Alla simultandeltagare får ett gratis exemplar av den antikvariska men mycket intressanta "Buenos Aires OL 1978" skriven av Jens Kristiansen.
Dörrarna till Palæ Bar öppnas kl. 12. Arrangemanget beräknas vara avslutat före kl. 16.
Jan Løfberg
måndag 16 november 2009
Miniatyr från Bundesliga
Jonny Hector har fått en helt okej säsongsstart i Bundesliga i sin tyska klubb SK Turm Emsdetten med en vinst och fyra remier på andrabordet. Pia Cramling finns också med i klubbens laguppställning, men har ännu inte spelat något parti den här säsongen.
Följande snygga minatyr är hämtad från den match som Emsdetten vann i går. På bordet sidan om spelade Jonny en kampremi, vilket väl är den enda form av remi som han kan tänkas spela.
Michael Feygin, SK Turm Emsdetten – Mladen Muse, SK König Tegel
Jugoslaviskt (B 07)
1.e4 d6 2.d4 Sf6 3.Sc3 Sbd7 4.f4 e5 5.Sf3 exd4 6.Dxd4 Sc5 7.Le3 Le7 8.0-0-0 0-0 9.e5 Sfd7 10.Sd5 dxe5 11.Sxe5 Ld6 12.Sc4 Se6 13.Dc3 Lc5 14.f5 Lxe3+ 15.Dxe3 Sec5 16.Se7+ Kh8 17.Se5 De8
18.S5g6+!! fxg6 19.Sxg6+ hxg6 20.Dh3+ Kg8 21.Lc4+ Tf7 22.fxg6 Se5 23.gxf7+ Sxf7 24.Lxf7+ uppg.
Till exempel 24…Kxf7 25.Dh5+ g6 26.Dh7+ Kf8 27.Thf1+ Lf5 28.g4 med avgörande angrepp.
ELITSERIEN. Lunds ASK har gått upp i serieledning och på klubbens hemsida kan du läsa mer om lördagens storseger mot Farsta SK.
UNGDOMS-VM. I dag är det hårda bud i Antalya med dubbelrond. Direktsändning – se vänsterspalten! Nils Grandelius vann i fjärde ronden och har bra häng på täten med sina 3 poäng. I morgonronden möts de enda spelarna i U16 med maximal poäng, indierna Vidit Santosh Gujrathi och Sethuraman Panay. Världens säkraste remi. Nils möter samtidigt vietnamesen Nguyen Van Hai.
Övriga svenskars poängskörd: Simon Hänninger 2,5, Inna Agrest 2 och Anton Agrest 1,5 poäng.
BLIXT-VM. Efter Tal Memorial spelas blixt-VM i Moskva måndag-onsdag med bland annat de tio spelarna från minnesturneringen. Startfältet. Direktsändning – se vänsterspalten!
Följande snygga minatyr är hämtad från den match som Emsdetten vann i går. På bordet sidan om spelade Jonny en kampremi, vilket väl är den enda form av remi som han kan tänkas spela.
Michael Feygin, SK Turm Emsdetten – Mladen Muse, SK König Tegel
Jugoslaviskt (B 07)
1.e4 d6 2.d4 Sf6 3.Sc3 Sbd7 4.f4 e5 5.Sf3 exd4 6.Dxd4 Sc5 7.Le3 Le7 8.0-0-0 0-0 9.e5 Sfd7 10.Sd5 dxe5 11.Sxe5 Ld6 12.Sc4 Se6 13.Dc3 Lc5 14.f5 Lxe3+ 15.Dxe3 Sec5 16.Se7+ Kh8 17.Se5 De8
18.S5g6+!! fxg6 19.Sxg6+ hxg6 20.Dh3+ Kg8 21.Lc4+ Tf7 22.fxg6 Se5 23.gxf7+ Sxf7 24.Lxf7+ uppg.
Till exempel 24…Kxf7 25.Dh5+ g6 26.Dh7+ Kf8 27.Thf1+ Lf5 28.g4 med avgörande angrepp.
ELITSERIEN. Lunds ASK har gått upp i serieledning och på klubbens hemsida kan du läsa mer om lördagens storseger mot Farsta SK.
UNGDOMS-VM. I dag är det hårda bud i Antalya med dubbelrond. Direktsändning – se vänsterspalten! Nils Grandelius vann i fjärde ronden och har bra häng på täten med sina 3 poäng. I morgonronden möts de enda spelarna i U16 med maximal poäng, indierna Vidit Santosh Gujrathi och Sethuraman Panay. Världens säkraste remi. Nils möter samtidigt vietnamesen Nguyen Van Hai.
Övriga svenskars poängskörd: Simon Hänninger 2,5, Inna Agrest 2 och Anton Agrest 1,5 poäng.
BLIXT-VM. Efter Tal Memorial spelas blixt-VM i Moskva måndag-onsdag med bland annat de tio spelarna från minnesturneringen. Startfältet. Direktsändning – se vänsterspalten!
Bilden berättar – i annan form?
”Du skulle ju kunna göra som Chess Vibes, komma med bonusmaterial en gång i veckan, fyra sidor i pdf.” Det var Anton Åberg, på besök i Malmö i lördags i samband med SK Kamraternas match mot Limhamns SK, som kom med den idén. Jag tycker att det är ett mycket intressant förslag. Det skulle ge mig chansen att syssla med något som bloggen inte skapar möjlighet till i någon större utsträckning: layoutarbete. ”Bilden berättar” skulle bli ett stående inslag i en sådan avknoppning. Jag låter serien vila tills jag har bestämt mig för hur jag ska ha det med en eventuell pdf-tidning. Det är en sympatisk tanke att slippa dryga distributionskostnader.
Chess Vibes har en årsavgift på 20 euro, det vill säga ungefär 200 kronor. De som verkligen är intresserade av exempelvis ”Bilden berättar”, större intervjuer och veckosammanfattningar skulle väl inte backa inför det beloppet? Eller? Jag skulle vara nöjd om en tiondel av dagens besökare nappar på det hela. Hör gärna av dig med synpunkter.
Chess Vibes har en årsavgift på 20 euro, det vill säga ungefär 200 kronor. De som verkligen är intresserade av exempelvis ”Bilden berättar”, större intervjuer och veckosammanfattningar skulle väl inte backa inför det beloppet? Eller? Jag skulle vara nöjd om en tiondel av dagens besökare nappar på det hela. Hör gärna av dig med synpunkter.
söndag 15 november 2009
En tröst till pjäsbortsättare
Satte du bort en pjäs i dag i allsvenskan trots att du inte var i tidsnöd eller drabbad av svininfluensan? Det har sagts förut och tål att upprepas: det kan hända den bäste. Se bara följande parti från gårdagens rond i tyska Bundesliga.
Michael Bezold, FC Bayern München – Alexei Shirov, OSG Baden-Baden
Katalanskt (E 05)
1.c4 e6 2.Sf3 d5 3.g3 Sf6 4.Lg2 Le7 5.0-0 0-0 6.d4 dxc4 7.Dc2 a6 8.a4 Ld7 9.Dxc4 Lc6 10.Lg5 Ld5 11.Dc2 a5 12.Sc3 Sa6 13.e4 Sb4 14.De2 Lc6 15.Tfd1
15…Sd7?? 16.d5 uppg.
Poängen är att efter 16…Lxg5 17.dxc6 är svarts dam överbelastad.
Jonny Hector är den ende svenske spelaren i högsta divisionen i Bundesliga den här helgen. Ni som följde direktsändningen – se vänsterspalten! – vet att han vann i går.
MAGNUS CARLSEN avslutade som sagt med två vinster i Moskva och det förde upp honom till första plats på den inofficiella världsrankingen. Närmast väntar London Chess Classic 8-15 december. Ett bra resultat där också och han kan ligga överst på den officiella Fide-listan den 1 januari 2010.
Ett tag övervägde jag att kommentera Carlsens vinst mot Ponomariov. Nu känns det överflödigt, Sjakkfantomet har redan gjort jobbet.
Michael Bezold, FC Bayern München – Alexei Shirov, OSG Baden-Baden
Katalanskt (E 05)
1.c4 e6 2.Sf3 d5 3.g3 Sf6 4.Lg2 Le7 5.0-0 0-0 6.d4 dxc4 7.Dc2 a6 8.a4 Ld7 9.Dxc4 Lc6 10.Lg5 Ld5 11.Dc2 a5 12.Sc3 Sa6 13.e4 Sb4 14.De2 Lc6 15.Tfd1
15…Sd7?? 16.d5 uppg.
Poängen är att efter 16…Lxg5 17.dxc6 är svarts dam överbelastad.
Jonny Hector är den ende svenske spelaren i högsta divisionen i Bundesliga den här helgen. Ni som följde direktsändningen – se vänsterspalten! – vet att han vann i går.
MAGNUS CARLSEN avslutade som sagt med två vinster i Moskva och det förde upp honom till första plats på den inofficiella världsrankingen. Närmast väntar London Chess Classic 8-15 december. Ett bra resultat där också och han kan ligga överst på den officiella Fide-listan den 1 januari 2010.
Ett tag övervägde jag att kommentera Carlsens vinst mot Ponomariov. Nu känns det överflödigt, Sjakkfantomet har redan gjort jobbet.
lördag 14 november 2009
Nils Grandelius missbedömde en orkanvarning
Lunds ASK fick klara sig utan Nils Grandelius i dag i elitserien, för han har ju fullt upp borta i Turkiet. Efter två vinster i ungdoms-VM väntade indiern Aditya Udeshi i tredje ronden. Nils kom in i mittspelet med en liten fördel, men när Aditya började samla sina tunga klossar på kungsflygeln utvecklades en måttlig vind till full orkan.
Aditya Udeshi – Nils Grandelius
Italienskt (C 54)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 4.c3 Sf6 5.d3 a6 6.Sbd2 0-0 7.Lb3 La7 8.h3 d6 9.Sf1 d5 10.De2 Le6 11.Sg3 h6 12.0-0 dxe4 13.dxe4 Lxb3 14.axb3 Dd7 15.Sh4 Tad8 16.Sh5 Sxh5 17.Dxh5 De6 18.b4 Lb6 19.Te1 Se7 20.Sf5 Sxf5 21.exf5 Df6 22.c4 Ld4 23.Ta3 e4 24.Tg3 Le5
24…Db6 är ett starkt alternativ.
25.Tg4 Kh7 26.Tgxe4 Lxb2 27.Lxb2 Dxb2 28.Te7 Dxb4
29.T1e6!?
Vits tunga pjäser börjar uppträda väldigt hotfullt. Det är något med h6 och det måste neutraliseras med 29…Td6 eller 29…Dd2.
29…Db2? 30.Txh6+! gxh6 31.Dg6+ Kh8 32.Dxh6+ Kg8 33.Te3 Td1+?
Svarts enda räddningschans är att bita i sura äpplet med 33…Dg7 34.Tg3 Dxg3 35.fxg3 f6.
34.Kh2 Dxf2 35.f6
Nu är det raka spåret för vit.
35…Dg1+ 36.Kg3 Dxe3+ 37.Dxe3 Tfd8 38.Dh6 T8d3+ 39.Kh2 Tf1 40.Dg7 matt
Klubbkompisarna i LASK klarade sig bättre: 7,5-0,5 mot Farsta SK. Samtliga resultat i dagens rond i elitserien. Och i Moskva avslutade Magnus Carlsen med två vinster efter sju inledande remier. Han slutade en halv poäng efter turneringsvinnaren Vladimir Kramnik. Sluttabell.
Aditya Udeshi – Nils Grandelius
Italienskt (C 54)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 4.c3 Sf6 5.d3 a6 6.Sbd2 0-0 7.Lb3 La7 8.h3 d6 9.Sf1 d5 10.De2 Le6 11.Sg3 h6 12.0-0 dxe4 13.dxe4 Lxb3 14.axb3 Dd7 15.Sh4 Tad8 16.Sh5 Sxh5 17.Dxh5 De6 18.b4 Lb6 19.Te1 Se7 20.Sf5 Sxf5 21.exf5 Df6 22.c4 Ld4 23.Ta3 e4 24.Tg3 Le5
24…Db6 är ett starkt alternativ.
25.Tg4 Kh7 26.Tgxe4 Lxb2 27.Lxb2 Dxb2 28.Te7 Dxb4
29.T1e6!?
Vits tunga pjäser börjar uppträda väldigt hotfullt. Det är något med h6 och det måste neutraliseras med 29…Td6 eller 29…Dd2.
29…Db2? 30.Txh6+! gxh6 31.Dg6+ Kh8 32.Dxh6+ Kg8 33.Te3 Td1+?
Svarts enda räddningschans är att bita i sura äpplet med 33…Dg7 34.Tg3 Dxg3 35.fxg3 f6.
34.Kh2 Dxf2 35.f6
Nu är det raka spåret för vit.
35…Dg1+ 36.Kg3 Dxe3+ 37.Dxe3 Tfd8 38.Dh6 T8d3+ 39.Kh2 Tf1 40.Dg7 matt
Klubbkompisarna i LASK klarade sig bättre: 7,5-0,5 mot Farsta SK. Samtliga resultat i dagens rond i elitserien. Och i Moskva avslutade Magnus Carlsen med två vinster efter sju inledande remier. Han slutade en halv poäng efter turneringsvinnaren Vladimir Kramnik. Sluttabell.
fredag 13 november 2009
Helgguiden
Det här är en helg när de flesta aktiva klubbspelare landet runt sitter vid brädena. Det är full omgång i allsvenskan. Resultatredovisningen dyker upp efter hand på www.schack.se.
På lördag (med ett undantag) spelas följande matcher i elitserien, rond 4:
SK Rockaden, Stockholm – Västerås SK
Farsta SK – Lunds ASK
Eksjö-Aneby-Alliansen – SS Manhem
Wasa SK – Team Viking
Limhamns SK – SK Kamraterna
SK Rockaden Umeå – Upsala ASS (söndag)
Möjligen kan en och annan elitseriespelare utebli på grund av att tyska Bundesliga spelar rond 3 och 4 lördag och söndag. Ronderna genomförs med exemplarisk direktsändning: samtliga 64 partier i varje rond visas. Det blir en liten försmak fredag kväll då sjunde rondens match mellan Werder Bremen och Hamburger SK spelas i förväg i businesslogerna på Weserstadion. Stjärnspäckade OSG Baden-Baden får klara sig utan Carlsen, Anand och Svidler den här helgen på grund av superturneringen i Moskva, men lär ändå vinna sina båda matcher. Direktsändningslänkar – se vänsterspalten!
Som jag tipsade om i går har ungdoms-VM i Antalya dragit i gång. I första ronden vann Nils Grandelius mot dansken Kristian Seegert:
Kristian Seegert – Nils Grandelius
Sicilianskt (B 85)
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e6 6.Le2 Le7 7.0-0 a6 8.a4 Sc6 9.Le3 0-0 10.f4 Dc7 11.Lf3 Sa5 12.Kh1 Te8 13.Sde2 e5 14.b3 Ld7 15.Dd2 Tac8 16.De1 Ld8 17.Dg3 Kh8 18.Tad1 b5 19.axb5 axb5 20.fxe5 dxe5
När vit lite längre fram tvingas flytta springaren från c3 är partiet i praktiken förlorat. Här var det läge att genast spela 21.Sd5. Bonden på c2 går ju inte att slå: 21…Dxc2?? 22.Sxf6 Lxf6 23.Txd7.
21.Lg5 Lc6 22.Td2 Sb7 23.Tfd1 b4 24.Lxf6 Lxf6 25.Sd5
Avbytet på d5 är mycket bra för svart. 25.Sa2 är enda chansen.
25…Lxd5 26.exd5 Sd6
Den blockadspringaren kunde Nimzowitsch ha varit stolt över.
27.Lg4 Ta8 28.De3 h6
Med Lg5 på gång är c2-bonden till råttorna.
29.c4 Lg5 30.Dd3 Lxd2 31.Dxd2 Dc5 32.Ld7 Se4 33.uppg.
Danskarna coachas för övrigt av Grandelius klubbkompis i LASK, Silas Lund.
Nedan en videofilm från Tals minnesturnering i Moskva. Magnus Carlsen ler stort en och en halv minut in i filmen. Varför? Svaret kommer efter 1.55. Vi lever i tider när svininfluensan härjar, och Vasilij Ivantjuk praktiserar uppenbarligen profylax.
VAD HADE DU SPELAT?
I den ständiga jakten på schacklig skönhet har jag funnit några intressanta partiställningar där det vackra inte nödvändigtvis kom till utförande. Försök själv finna de bästa dragen i följande tre nyligen uppkomna partiställningar. Lösningarna finns sist i Helgguiden.
Sebastien Feller – Bojan Vuckovic, Lag-EM i Novi Sad, rond 9
Svart drar
Här handlar det om en elegant pjäsvinst. Det är lite för svårt för att jag skulle kunna använda exemplet i Fredagsdraget.
Maria Manakova – Tatiana Stepovaia, Ryska Cupen i Sankt Petersburg.
Vit drar
Manakova spelade 38.Dc7?. Varför är det dåligt och vad borde hon ha spelat i stället?
Trond Gabrielsen, Oslo Vest – Jovanka Houska, Bergens Schakklub, eliteserien i Norge, rond 1
Vit drar
Det är okej att skapa en bindning av springaren på c2. Ska det göras med Tc1 eller Dc1?
Lösningar:
Feller–Vuckovic: 22...Sb6!! 23.uppg. Den snyggaste poängen är att efter 23.Lxb6 Dxb6+ 24.Kh1 Sf2+ 25.Txf2 Dxf2 26.Tg1 Dh4 finns det inte något hållbart försvar mot hotet Le5 med matt, t.ex. 27.Da3 Le5 28.h3 Df4 29.g3 Dxe4+. Om vit inte slår springaren på b6 så går löparen på c4 förlorad. (Uppdatering: Bengt Hammar ger den enklare lösningen 24...Txb1 med den berömda kvävmatten på gång.)
Manakova–Stepovaia: I partiet följde 38.Dc7? Te1! 39.Df4 Dh1+!! 40.uppg. Manakova borde ha parerat hoten på första raden med 38.Da1. Då ligger remi nära till hands.
Gabrielsen–Houska: I partiet följde 26.Tc1? Td1+! 27.Txd1 Sxe3 28.fxe3 Dc4 29.Ld3 Dc5 30.Kf2 De5 31.uppg. Efter alternativet 26.Dc1 Tc7 27.Td1 finns det inte någon smart avdragare för svart. Då är 27…Sd4 28.De3 med remiaktigt spel en rimlig fortsättning. Försöket 27…Sxa3 visar sig vara mindre lyckat efter 28.Dg5!, t.ex. 28…Td7 29.Tc1 Tc7 30.Txc7 Dxc7 31.bxa3 Dc3 32.Dd8+ Kg7 33.Ld3 o.s.v.
På lördag (med ett undantag) spelas följande matcher i elitserien, rond 4:
SK Rockaden, Stockholm – Västerås SK
Farsta SK – Lunds ASK
Eksjö-Aneby-Alliansen – SS Manhem
Wasa SK – Team Viking
Limhamns SK – SK Kamraterna
SK Rockaden Umeå – Upsala ASS (söndag)
Möjligen kan en och annan elitseriespelare utebli på grund av att tyska Bundesliga spelar rond 3 och 4 lördag och söndag. Ronderna genomförs med exemplarisk direktsändning: samtliga 64 partier i varje rond visas. Det blir en liten försmak fredag kväll då sjunde rondens match mellan Werder Bremen och Hamburger SK spelas i förväg i businesslogerna på Weserstadion. Stjärnspäckade OSG Baden-Baden får klara sig utan Carlsen, Anand och Svidler den här helgen på grund av superturneringen i Moskva, men lär ändå vinna sina båda matcher. Direktsändningslänkar – se vänsterspalten!
Som jag tipsade om i går har ungdoms-VM i Antalya dragit i gång. I första ronden vann Nils Grandelius mot dansken Kristian Seegert:
Kristian Seegert – Nils Grandelius
Sicilianskt (B 85)
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e6 6.Le2 Le7 7.0-0 a6 8.a4 Sc6 9.Le3 0-0 10.f4 Dc7 11.Lf3 Sa5 12.Kh1 Te8 13.Sde2 e5 14.b3 Ld7 15.Dd2 Tac8 16.De1 Ld8 17.Dg3 Kh8 18.Tad1 b5 19.axb5 axb5 20.fxe5 dxe5
När vit lite längre fram tvingas flytta springaren från c3 är partiet i praktiken förlorat. Här var det läge att genast spela 21.Sd5. Bonden på c2 går ju inte att slå: 21…Dxc2?? 22.Sxf6 Lxf6 23.Txd7.
21.Lg5 Lc6 22.Td2 Sb7 23.Tfd1 b4 24.Lxf6 Lxf6 25.Sd5
Avbytet på d5 är mycket bra för svart. 25.Sa2 är enda chansen.
25…Lxd5 26.exd5 Sd6
Den blockadspringaren kunde Nimzowitsch ha varit stolt över.
27.Lg4 Ta8 28.De3 h6
Med Lg5 på gång är c2-bonden till råttorna.
29.c4 Lg5 30.Dd3 Lxd2 31.Dxd2 Dc5 32.Ld7 Se4 33.uppg.
Danskarna coachas för övrigt av Grandelius klubbkompis i LASK, Silas Lund.
Nedan en videofilm från Tals minnesturnering i Moskva. Magnus Carlsen ler stort en och en halv minut in i filmen. Varför? Svaret kommer efter 1.55. Vi lever i tider när svininfluensan härjar, och Vasilij Ivantjuk praktiserar uppenbarligen profylax.
VAD HADE DU SPELAT?
I den ständiga jakten på schacklig skönhet har jag funnit några intressanta partiställningar där det vackra inte nödvändigtvis kom till utförande. Försök själv finna de bästa dragen i följande tre nyligen uppkomna partiställningar. Lösningarna finns sist i Helgguiden.
Sebastien Feller – Bojan Vuckovic, Lag-EM i Novi Sad, rond 9
Svart drar
Här handlar det om en elegant pjäsvinst. Det är lite för svårt för att jag skulle kunna använda exemplet i Fredagsdraget.
Maria Manakova – Tatiana Stepovaia, Ryska Cupen i Sankt Petersburg.
Vit drar
Manakova spelade 38.Dc7?. Varför är det dåligt och vad borde hon ha spelat i stället?
Trond Gabrielsen, Oslo Vest – Jovanka Houska, Bergens Schakklub, eliteserien i Norge, rond 1
Vit drar
Det är okej att skapa en bindning av springaren på c2. Ska det göras med Tc1 eller Dc1?
Lösningar:
Feller–Vuckovic: 22...Sb6!! 23.uppg. Den snyggaste poängen är att efter 23.Lxb6 Dxb6+ 24.Kh1 Sf2+ 25.Txf2 Dxf2 26.Tg1 Dh4 finns det inte något hållbart försvar mot hotet Le5 med matt, t.ex. 27.Da3 Le5 28.h3 Df4 29.g3 Dxe4+. Om vit inte slår springaren på b6 så går löparen på c4 förlorad. (Uppdatering: Bengt Hammar ger den enklare lösningen 24...Txb1 med den berömda kvävmatten på gång.)
Manakova–Stepovaia: I partiet följde 38.Dc7? Te1! 39.Df4 Dh1+!! 40.uppg. Manakova borde ha parerat hoten på första raden med 38.Da1. Då ligger remi nära till hands.
Gabrielsen–Houska: I partiet följde 26.Tc1? Td1+! 27.Txd1 Sxe3 28.fxe3 Dc4 29.Ld3 Dc5 30.Kf2 De5 31.uppg. Efter alternativet 26.Dc1 Tc7 27.Td1 finns det inte någon smart avdragare för svart. Då är 27…Sd4 28.De3 med remiaktigt spel en rimlig fortsättning. Försöket 27…Sxa3 visar sig vara mindre lyckat efter 28.Dg5!, t.ex. 28…Td7 29.Tc1 Tc7 30.Txc7 Dxc7 31.bxa3 Dc3 32.Dd8+ Kg7 33.Ld3 o.s.v.
torsdag 12 november 2009
Ungdoms-VM i Antalya
Idag startar ungdoms-VM i Antalya, Turkiet. Arrangörerna räknar med omkring 2 000 deltagare och 1 500 medföljande. Det känns mycket ovant att en svensk spelare är högst rankad i en grupp, men det är vad som gäller i öppen klass under 16. Följande lista över topprankade i den gruppen är preliminär och ser kanske lite annorlunda ut i eftermiddag:
IM Nils Grandelius, Sverige 2540
IM Ilja Nyzjnyk, Ukraina 2494
GM Dariuz Swiercz, Polen 2493
IM Robin van Kampen, Holland 2470
Angel Arribas, Spanien 2461
IM Gujarathi Vidit Santosh, Indien 2459
IM Sethuraman Panay, Indien 2447
Vladimir Belous, Ryssland 2418
Ilja Iljusjenok, Ryssland 2414
Frode Urkedal, Norge 2409
Marcel Kanarek, Polen 2405
Tidigare i år kom Nils sjua vid ungdoms-EM i Fermo. En del av konkurrenterna därifrån återkommer förstås.
Övriga svenska spelare i Antalya är Simon Hänninger U18, Anton Agrest U12 och Inna Agrest flickor U18. Vad gäller Inna så är hon rankad på sextonde plats i sin klass.
Direktsändning är utlovad och resultaten dyker upp på turneringshemsidan – se länkar i vänsterspalten!
IM Nils Grandelius, Sverige 2540
IM Ilja Nyzjnyk, Ukraina 2494
GM Dariuz Swiercz, Polen 2493
IM Robin van Kampen, Holland 2470
Angel Arribas, Spanien 2461
IM Gujarathi Vidit Santosh, Indien 2459
IM Sethuraman Panay, Indien 2447
Vladimir Belous, Ryssland 2418
Ilja Iljusjenok, Ryssland 2414
Frode Urkedal, Norge 2409
Marcel Kanarek, Polen 2405
Tidigare i år kom Nils sjua vid ungdoms-EM i Fermo. En del av konkurrenterna därifrån återkommer förstås.
Övriga svenska spelare i Antalya är Simon Hänninger U18, Anton Agrest U12 och Inna Agrest flickor U18. Vad gäller Inna så är hon rankad på sextonde plats i sin klass.
Direktsändning är utlovad och resultaten dyker upp på turneringshemsidan – se länkar i vänsterspalten!
onsdag 11 november 2009
Dagens Allehanda (onsdag)
Under onsdagslunchen avslöjade Stellan Brynell att han ska spela i Trelleborg i kväll. I Söderslättsserien, lägsta divisionen. Stellan går in som reserv, han är tydligen lägst rankad i fyramannalaget. Här krävs kanske ett förtydligande. Det handlar om bridge, och han spelar för Kortlekarna. Stellan är den ende i laget som inte är lekare/läkare.
I helgen som gick spelade Stellan schack. Det var säsongsupptakt i danska elitserien och ett halvdussin svenskar var i elden. Samtidigt var det säsongspremiär i Norge med en svenskkvartett på plats. Länkarna till dessa båda ligor finns längre ned i den oumbärliga vänsterspalten under ”Nationella lagmästerskap”.
MAGNUS CARLSEN bloggar från Moskva. Det är på hemsidan hos en av hans sponsorer. Och vill du ha rejäla partianalyser från den superturneringen så är det Sjakkfantomet som gäller.
BARCELONA. Ulf Andersson var bra med efter fem ronder, men efter den snöpliga förlusten i sjätte ronden blev det klent med poängplockningen: på de fyra sista ronderna blev det bara en halva. Sluttabell. En snygg avslutning från sista ronden:
Fernando Peralta – Omar Almeida
Kungsindiskt (A 67)
1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 e6 4.Sc3 exd5 5.cxd5 d6 6.e4 g6 7.f4 Lg7 8.Lb5+ Sfd7 9.Sf3 a6 10.Ld3 b5 11.0-0 0-0 12.Kh1 Te8 13.f5 Sf6 14.Lg5 Sbd7 15.Dd2 b4 16.Se2 c4 17.Lc2 Sc5 18.Sg3 Dc7 19.Tae1 Sfd7 20.e5 dxe5 21.d6 Dc6 22.Le7 b3 23.axb3 cxb3 24.Lb1 Lb7 25.Se4 Tac8 26.f6 Lh8 27.Dh6 Se6 28.Tc1 Dd5 29.Tcd1 Dc6 30.Tc1 Dd5 31.Tcd1 Dc6 32.Tf2 Db6 33.Sfg5 Sef8
34.Sxf7 Lxe4 35.Dxf8+ uppg.
Japp, springaren har gjort sig klar för avfärd till h6.
I helgen som gick spelade Stellan schack. Det var säsongsupptakt i danska elitserien och ett halvdussin svenskar var i elden. Samtidigt var det säsongspremiär i Norge med en svenskkvartett på plats. Länkarna till dessa båda ligor finns längre ned i den oumbärliga vänsterspalten under ”Nationella lagmästerskap”.
MAGNUS CARLSEN bloggar från Moskva. Det är på hemsidan hos en av hans sponsorer. Och vill du ha rejäla partianalyser från den superturneringen så är det Sjakkfantomet som gäller.
BARCELONA. Ulf Andersson var bra med efter fem ronder, men efter den snöpliga förlusten i sjätte ronden blev det klent med poängplockningen: på de fyra sista ronderna blev det bara en halva. Sluttabell. En snygg avslutning från sista ronden:
Fernando Peralta – Omar Almeida
Kungsindiskt (A 67)
1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 e6 4.Sc3 exd5 5.cxd5 d6 6.e4 g6 7.f4 Lg7 8.Lb5+ Sfd7 9.Sf3 a6 10.Ld3 b5 11.0-0 0-0 12.Kh1 Te8 13.f5 Sf6 14.Lg5 Sbd7 15.Dd2 b4 16.Se2 c4 17.Lc2 Sc5 18.Sg3 Dc7 19.Tae1 Sfd7 20.e5 dxe5 21.d6 Dc6 22.Le7 b3 23.axb3 cxb3 24.Lb1 Lb7 25.Se4 Tac8 26.f6 Lh8 27.Dh6 Se6 28.Tc1 Dd5 29.Tcd1 Dc6 30.Tc1 Dd5 31.Tcd1 Dc6 32.Tf2 Db6 33.Sfg5 Sef8
34.Sxf7 Lxe4 35.Dxf8+ uppg.
Japp, springaren har gjort sig klar för avfärd till h6.
tisdag 10 november 2009
Dagens Allehanda (tisdag)
Fredrik Ekelund har gjort en höstresa till Sydamerika och skickade över den möjligen vackraste vyn han kunde finna i Santiago, Chile. Se ovan. Fredrik har vit i ett blixtparti mot författarkollegan Jorge Calvo och det är ju en rätt pikant matt. Nästan allt spel tycks ha försiggått på kungsflygeln.
Jorge var medlem i SK Tidsnöd, schackklubben som jag berättade om i TfS nr 8/07 (sidan 45), men flyttade tillbaka från Malmö till Chile för en del år sedan. Hans son Pablo satt också med under blixtseansen. Han är rankad tjugosjua i Chile med elo-talet 2304.
ZLATAN. Min tv gick sönder och ett tag övervägde jag att inte skaffa en ny. Men när jag missade Zlatans genialiska klackpassning i Barcelonas match mot Mallorca i direktsändning insåg jag att jag inte klarade mig utan en tv. Här en repris och på köpet får du en kommentator som blir underbart lyrisk när hans ska beskriva sin känsla efter att ha sett Zlatans mästerverk: ”Som om två vackra fåglar sjunger i min bröstkorg!”
VETERAN-VM. Det såg bra ut för topprankade Vitalij Tsesjkovskij i Condino tills han drabbade samman med Janis Klovans i näst sista ronden.
Vitalij Tsesjkovskij – Janis Klovans
Spanskt (C 91)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.La4 Sf6 5.0-0 Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 d6 8.c3 0-0 9.d4 Lg4 10.d5 Sa5 11.Lc2 c6 12.h3 Lc8 13.dxc6 Dc7 14.Sbd2 Dxc6 15.Sf1 Sc4 16.a4 Sb6 17.Lg5 Sxa4 18.Lxa4 bxa4 19.Se3? Dxe4 20.Lxf6 Lxf6 21.Dxd6 Lxh3! 22.c4 Tfd8 23.Dc7 Td3 24.Sf1 Dg4 25.Sg3 Lxg2! 26.Sxe5 Lxe5 27.Txe5 Lf3 28.Tae1 h6 29.Dc5
Det finns olika vinstvägar för svart, men jag tycker att Klovans valde den vackraste och mest praktiska.
29…Td5!?
29…Dh3 30.Te8+ Txe8 31.Txe8+ Kh7 32.Df5+ räddar knappast vit, men det eliminerar det omedelbara matthotet. Efter partidraget kostar det ännu mer för vit. Dyrast är det efter 29…Td1! med idén 30.De3 Tad8 31.Dc3 T8d3.
30.Dxd5 Lxd5 31.cxd5 Td8 32.Kg2 Dd4 33.Sf5 Dxb2 34.d6 a3 35.T1e2 Db1 36.Ta5 Db4 37.Tee5 g6 38.Sxh6+ Kg7 39.Sxf7 Kxf7 40.Te7+ Kf6 41.uppg.