Alexander Grisjtjuk la en timme och tjugo minuter på ett av sina drag. Foto: John Saunders
MATTI SVENN:
”Ich bin ein Berliner”, president John F Kennedys berömda tal i rådhuset i Berlin 1963 – det kunde sex av spelarna utropa i dagens rond. Men kanske sa Hikaru Nakamuras intervjusvar mer om vad spelarna egentligen tycker om den här varianten. Jennifer Shahade frågade honom: ”Vilken öppning skulle du välja om du fick spela en och samma öppning med vit och svart mot det här motståndet?” Svaret blev: ”Absolut inte Berlinförsvaret ...” och så la han till: ”Men det är ju så här det är i modernt schack.”
Något som kan glädja en glad amatör är att även förlorade ställningar kan räddas beroende på att motståndaren inte hittar den bästa fortsättningen. Nakamura följde en minst sagt tveksam plan och blev av med bonde utan någon som helst kompensation.
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Vit drar
Här skulle Caruana ha spelat ett torn till c1 och sedan slagit på c6 i stället för 19.Dc2. Då hade han som Roman Dzindzichashvili uttryckt det "haft både merbonde och kompensationen för den". Nu rann det hela ut i en relativt odramatisk remi trots den vita merbonden.
Alexander Grisjtjuk skapade dramatik på ett annat sätt i mötet med Anish Giri genom tänka i över en timme på ett till synes enkelt drag. ”En timme klarade jag av att hålla koncentrationen, men när han hade tänkt en timme och tjugo minuter knockades jag”, kommenterade Giri efteråt. Giri spelade direkt några mindre bra drag, blev utspelad, men räddade en halva tack vare Grisjtjuks tidsnöd. Ännu ett parti där en klar fördel förflyktigades till remi.
Ännu värre var det i partiet mellan Vishy Anand och Magnus Carlsen. Anand fick klar fördel i öppningen sedan Carlsen hade lanserat den tvivelaktiga nyheten 11...Lc5.
Vishy Anand – Magnus Carlsen
Vit drar
Efter 12.g4 Se7 13.Sg5 Ld5 fortsatte Anand inte på bästa sätt – 14.Sxd5 cxd5 15.e6!, till exempel 15...f6 16.Sf7 Tf8 17.Lf4 – utan med 14.Sge4 varpå partiet så småningom vände och Carlsen fick fördel. Även han spelade bort sin fördelaktiga ställning och till slut var nog remi ett rättvist resultat.
Båda spelarna var missnöjda med partiet och nog väntar vi oss bättre spel av världsmästaren och hans företrädare. Ingen av dem verkar vara i bästa form. Vi ska förstås lägga till att Carlsen har en märklig förmåga att återhämta sig efter tröga starter och sedan rada upp ett antal vinster. Vi får väl se hur det blir med det den här gången. Så här långt har dock världsmästarens spel varit både färglöst och i vissa delar mot Anand direkt dåligt.
Dagens hjälte blev MVL (Maxime Vachier-Lagrave) som utnyttjade Veselin Topalovs mindre goda spel i tidsnöden. Kolla in den här fina manövern:
Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov
Vit drar
25.Tac1! Txb2 26.Tb1! Ta2 27.Dxb4 La6 28.Db3 Lxf1 29.Dxa2 Lxg2 30.Kxg2
Vit får ett fördelaktigt slutspel tack vare a-bonden. Svart måste spela precist för att klara sig.
30...Ta8?
Aktivitet var nödvändigt. Efter 30...e4 31.Tb3 De5 32.Dd2 f5 håller svart balansen.
31.a5 e4 32.Tb3 f5 33.Dd2 Dc7
34.Db2! Txa5
Vit vinner även efter 34...Dxa5 35.Tb7 Da1 36.Txg7+ Kf8 37.Dxa1 Txa1 38.Tg5.
35.Tb7 Ta2 36.Db5
36...Txf2+
Desperation men 36...Dc1 37.De8+ Kh7 38.Dxh5+ Dh6 39.Dxf5+ är inte heller mycket att hoppas på.
37.Kxf2 Dc2+ 38.De2 uppg.
En välpreparerad Levon Aronian höll enkelt remi med svart i Anti-Marshall mot Michael Adams. Det var snarare så att Adams fick kämpa för remin.
Klicka på respektive parti i rondresultatet nedan för att få partiet genomspelbart.
Rond 3
Alexander Grisjtjuk – Anish Giri remi
Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov 1-0
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura remi
Vishy Anand – Magnus Carlsen remi
Michael Adams – Levon Aronian remi
Ställningen efter tre ronder:
Anish Giri och Maxime Vachier-Lagrave 2; Magnus Carlsen, Fabiano Crauana, Levon Aronian, Vishy Anand, Hikaru Nakamura, Alexander Grisjtjuk och Michael Adams 1,5; Veselin Topalov 0,5 poäng.
Rond 4 (måndag kl 17)
Anish Giri – Levon Aronian
Magnus Carlsen – Michael Adams
Hikaru Nakamura – Vishy Anand
Veselin Topalov – Fabiano Caruana
Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave
I London Chess Open ligger Jonathan Westerberg, Erik Blomqvist och Carl Cederstam Barsk bäst till av svenskarna med 3 poäng efter fyra ronder.
Resultat rond 4.
Svenskarnas resultat.
* * * * *
Jonny Hector missar mycket sällan en match för Nordkalotten i danska elitserien. I fjol missade han en match på grund av deltagande i London Chess Open, och idag var orsaken densamma. Nu fick Stellan Brynell ta hand om förstabordet i matchen mot Hillerød och han hamnade i ett bekymmersamt slutspel med ett par bönder under mot Lars Schandorff. Genom att hålla remi i det partiet blev grannen Stellan något av en matchhjälte; det var matchens sista parti och det säkrade segern för Nordkalotten med 4,5–3,5. På andrabordet spelade Björn Ahlander remi med Martin Percivaldi. Partierna.
Philidor med Nils Grandelius och Emanuel Berg på toppborden vann med 7–1 mot Århus/Skolerne och leder serien. Skanderborg, med Daniel Semcesen på förstabordet, vann matchen mot Bov med 7,5–0,5. Klicka på respektive matchresultat här och du får de individuella resultaten.