fredag 11 december 2015

London Chess Classic – rond 7

Maxime Vachier-Lagrave är i ensam ledning med två ronder kvar. Foto: John Saunders

Veselin Topalov kom till London som världstvåa och ledare i Grand Chess Tour. Nu är det fritt fall. I sjunde ronden blev det ännu en förlust och den tillfogades honom av Levon Aronian efter en originell kungsmanöver. Det var en resignerad Topalov som intervjuades av Jen Shahade efter partiet: ”Men det är som i en fotbollsmatch. Det spelar inte någon roll om man förlorar med 0–1 eller 0–5.” Efter att ha sett MFF:s match mot Real Madrid häromdan skulle jag vilja påstå: ”Jo, det spelar roll.”

I ett hopplöst läge försökte Vishy Anand rädda sig med ett desperat damoffer mot Maxime Vachier-Lagrave. Kompensationen var otillräcklig och fransmannen kunde avsluta med en gnutta elegans.

Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 
Svart drar



33...Txf2! 34.Sg5
34.Txd6 hotar förvisso matt på åttonde raden, men efter 34...Lxd6 35.Tg1 Tc2 36.La2 vinner svart enklast med 36...Lg3 och fram med e-bonden.
34...Lg3



35.uppg.
Till exempel 35.Tfe1 Dh6+ 36.Sh3 Td2 eller 35.Txd6 Txf1+ 36.Lxf1 Lxd6 och b-bonden promoveras.

Med två vinster och resten remier är Vachier-Lagrave ensam i topp med två ronder kvar.

Magnus Carlsen fick upp ett fördelaktigt slutspel och pressade Hikaru Nakamura. Efter sex och en halv timmes spel fick Carlsen in ett drag som fick lyriska beskrivningar av kommentatorerna:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura
Vit drar


67.Kxf6!! Sxf4 68.Ke5 Sfe2 69.f6 a5 70.a4 Kf7 71.Ld5+ Kf8 72.Ke4 Sc2 73.c6 Sc3+ 74.Ke5 Sxa4 75.Lb3 Sb6 76.Lxc2 a4 77.c7 Kf7 78.Lxa4 uppg.

Carlsen spelade som en världsmästare! Åtminstone i slutspelsfasen. Han vann äntligen ett parti.

Som redan framskymtat i min tidigare rapportering delar jag Gösta Svenns entusiasm för den direktsändning som har Yasser Seirawan, Alejandro Ramirez och Maurice Ashley som huvudaktörer. Där dominerar den mänskliga hjärnans syn på dragen och varianterna, varvid Ashley ibland bryter in och ger datorns syn på saken. Här har man funnit en utmärkt balans, och det känns självklart att den konstgjorda intelligensen också ska ha ett ord med i laget.

I kommentatorstudion är det intressanta schackhistoriska återblickar och diskussioner om schackfrågor bortom London. En randanmärkning: Yasser talade sig varm för Bent Larsens böcker och tidskriftsartiklar och nämnde att Bent skrev artiklar bland annat för en ”svensk schacktidskrift”. Jag anar varför han inte nämnde namnet på tidskriften i fråga. De gånger Yasser har bott hemma hos mig i Malmö har jag försökt trimma hans uttal av ”Schacknytt”. Jag har inte haft några framgångar på det området. På en restaurang i Amsterdam förklarade Yasser för sällskapet att det finns ett svenskt ord som är nästan omöjligt att uttala. Det blev ännu ett misslyckat försök att säga ”sju”. Ian Rogers fanns vid bordet och satte uttalet i första försöket ...

Yassers syn på fredagens kamprond: ”Om spelarna ger oss två ronder till som den idag är allt tidigare förlåtet.”

Rond 7
Fabiano Caruana – Anish Giri remi
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 0-1
Michael Adams – Alexander Grisjtjuk remi
Levon Aronian – Veselin Topalov 1-0
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1-0

Ställningen efter sju ronder:
Maxime Vachier-Lagrave 4,5; Magnus Carlsen, Anish Giri, Alexander Grisjtjuk och Levon Aronian 4; Hikaru Nakamura, Fabiano Crauana och Michael Adams 3,5; Vishy Anand 2,5; Veselin Topalov 1,5 poäng.

Rond 8 (lördag kl 15)
Anish Giri – Hikaru Nakamura 
Veselin Topalov – Magnus Carlsen 
Alexander Grisjtjuk – Levon Aronian 
Maxime Vachier-Lagrave – Michael Adams 
Fabiano Caruana – Vishy Anand

Benjamin Bok tog hem förstapriset i London Chess Open. Han slutade på 8 poäng. Tiger Hillarp Persson blev bäste svensk med 6,5 poäng på tretttonde plats.

Resultat rond 9.
Slutresultat.
Svenskarnas resultat.

* * * * *

Efter prisutdelningen i Rilton Cup (5 januari klockan 20.30) kommer det att arrangeras en snabbschacksduell mellan Nils Grandelius och amerikanen Sam Sevian, som fyller femton dagen före första ronden i Rilton Cup. Matchen kommer att sändas på Expressen TV och förhoppningsvis hämtas inspiration i studiosamtalet från det vi får avnjuta under London Chess Classic; schackanalyser serverade med kunskap, humor och entusiasm.