Nils Grandelius vann sina båda partier i helgen. Foto: Alina L'Ami
Christian Jepson, Nordkalotten – Jan Sørensen, Århus/Skolerne
Vit drar
Vilken är den snabbaste vinstvägen för vit? Lösningen finns sist i inlägget.
Idag kunde Nils Grandelius och Jasmin Bejtovic återvända från Skanderborg till hemstaden Malmö som Danmarksmästare. Efter två säkra matchsegrar i helgen försvarade Philidor titeln som Danmarksmästare för klubblag.
Arne Matthiesen, SK 68, har haft en tuff helg. Igår dribblades han bort av Jonny Hector och idag nöttes han ner av Nils Grandelius i 116 drag. För Jonnys del blev det en skakig uppföljning av lördagens glansnummer: han norpade en förgiftad bonde mot Bjørn Møller Ochsner och det kostade pjäs. Sedan fick Jonny slita hårt för att rädda en halva. Efter 110 drag var remin säkrad. I samma match blev det remi även för grannen Stellan, som accepterade ett remianbud som svart i en ställning där han hade lite sämre utveckling.
Danska elitserien
Rond 9, bord 3
Skanderborg den 19 mars 2017 klockan 10 nånting
Rasmus Skytte, Århus/Skolerne – Stellan Brynell, Nordkalotten
Engelskt
1.Sf3
Ett intressant alternativ till det vanligare 1.d4, 1.e4 och 1.c4. Partidraget har förekommit i flera VM-matcher. Det är för övrigt ett drag som jag själv överväger att spela vid världsmästerskapet på Kreta i nästa månad. Det här partiet kan vara en inspirationskälla: det kan räcka för att ordna remi mot en stormästare.
1...Sf6
Stellan går i Karjakins fotspår. Vi fick se samma svarsdrag i partiet Carlsen–Karjakin, blixt-VM 2016.
2.c4
En avvikelse från ovan nämnda parti där Carlsen styrde in i Retis öppning med 2.g3. Men efter en dragomkastning har spelet länkats in i ett annat av världsmästarens partier, nämligen Carlsen–Yuffa, Qatar Masters Open 2016. I det partiet gick det raskt utför för svart efter 2...g6 och så vidare. Stellan väljer en alternativ fianchettering som har prövats förut på hög nivå i den här ställningstypen.
2...b6
Det bryter symmetrin. Det är likväl ett spelsätt präglat av den hypermoderna skolan, där vi talar om en strävan att fjärrkontrollera centrum. Och då kan vi naturligtvis inte vara överraskade av att vi finner precis samma ställning i ett parti spelat av Nimzowitsch, en av förgrundsgestalterna inom den hypermoderna skolan: Kmoch–Nimzowitsch, San Remi 1930. Schackhistorien väcks åter till liv. Vi kan fortfarande lära av de gamla mästarna.
3.g3
Hans Kmoch, som bland annat skrev boken ”Pawn Power in Chess” (1959), hade inte någon framgång med det här bondedraget mot Nimzowitsch i ovan nämnda parti. Det slutade med att Kmoch gav upp efter 61 drag. Det är möjligt att Skytte snabbt ångrade sitt öppningsspel, för bara ett par sekunder efter att bonden hade placerats på g3 bjöd han remi. Det finns inte någon uppgift om hur många sekunder det tog innan Stellan accepterade anbudet. Jonny Hector satt sidan om och ett par timmar senare gick det snett för honom. Det kan ha varit en fördröjd chockverkan efter en tidigare upplevelse i spellokalen.
Svenskarnas resultat i danska elitserien och i tyska Bundesliga:
Philidor – SK 68 5–3
1 Nils Grandelius – Arne Matthiesen 1-0
Nordkalotten – Århus/Skolerne 4,5–3,5
1 Jonny Hector – Bjørn Møller Ochsner remi
2 Christian Jepson – Jan Sørensen 1-0
3 Stellan Brynell – Rasmus Skytte remi
Brønshøj – Nordre 4–4
1 Tiger Hillarp Persson – Igor Teplyi remi
Skanderborg – K41 4–4
1 Daniel Semcesen – Henrik Andreasen 1-0
Partierna genomspelbara
Tabellen
Bundesliga
FC Bayern München – USV TU Dresden 2,5–5,5
4 Linus Johansson – Bartosz Socko remi
5 Philip Lindgren – Elisabeth Pähtz 0-1
Partierna genomspelbara
Tabellen
* * * * *
Jepson–Sørensen
46.Ld7! uppg.