Det spelas i den stora festsalen i Wiens rådhus. Foto: vienna-chess-open.at
MAX WAHLUND:
Så är vi då på plats i Wien! Fem svenskar finns här: utöver jag själv är det stormästaren Ralf Åkesson, de båda lovande juniorerna Milton Pantzar och Isak Storme, samt Uppsalas David Boersma som spelar i B-gruppen. Alla utom jag är rankade högt upp i sina grupper. Milton och Isak jagar IM-inteckningar, Ralf säger sig sikta på att bli bästa västeråsare, och David har goda chanser i sin grupp. För egen del kan detta bli roligt eller en total katastrof – med en undre gräns på elo 2000 i A-gruppen finns det ingen krockkudde neråt om det går dåligt, utan det kan bli hur mycket stryk som helst. Men det är väl inte så man ska tänka kanske ...
Som vanligt har jag försökt pressa boendekostnaderna med hjälp av Airbnb och har därför hamnat i vad som kanske inte är Wiens allra mest respektabla distrikt. Om vi säger såhär: när man går och handlar mat i den lokala billigbutiken så har själva varukorgarna sin egen fastknipsade stöldmärkning, så ingen tar dem med sig. Då förstår ni nivån.
Men det finns i alla fall service här av olika slag. Mitt hus har en inbyggd bensinmack och bara tvärs över gatan finns vad som beskrivs som ett helt kärlekshus, ”Haus d’Amour”. En förklarande text berättar att detta är ”Österreichs Sexführer für Insider”. Hm. Hur mycket jag än gillar och förespråkar kärlek så struntar jag nog i att gå in där. Jag tilltalas inte riktigt av österrikiska Führers av något slag, och vid Sexführers går definitivt gränsen. 1937 års gräns.
Jag måste ändå säga att jag tilltalas av det här lite ruffiga. Det är inget man är bortskämd med i Sverige där allt ska vara så säkert och antiseptiskt. Så fort något går en millimeter utanför det föreskrivna så blir det ett öronbedövande gnäll. Den senaste nojan är de så kallade ”No-go-zonerna”. Det påstås finnas 50 stycken i landet, så farliga att inte ens polisen vågar ge sig in i dem (därav namnet). Vet ni vad, jag bor själv i en av dem (Skäggetorp i Linköping) och kan berätta att det är totalt skitsnack. Jag hör polisens sirener där nästan varje dag! Det verkar nästan vara deras favoritområde, absolut ingen No-go-zon alltså.
Inte heller här i Wien bor jag i någon sådan zon, här är polisen igång redan vid åttatiden på lördagsmorgnarna. Känns tryggt. Just idag hade Svenska Dagbladet en väldigt intressant artikel om 90-talets Berlin – Wien är nog inte riktigt så, men lite åt det hållet.
Schacket då – jo, första rondens partier gick som förväntat. Alla svenskar vann utom jag. Jag mötte en österrikisk IM och höll emot bra, men så kom det där förargliga lilla misstaget som vanligt och det var kört. Av de övriga var det nog Milton som spelade det vildaste partiet:
Andras Bonk – Milton Pantzar
Skotsk gambit
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.d4 exd4 4.c3 dxc3 5.Lc4 cxb2 6.Lxb2 Lb4+ 7.Sc3 Sf6 8.0-0 Lxc3 9.Lxc3 d6 10.Sg5 0-0 11.f4 De7 12.Dc2 Sg4 13.Tf3 Le6 14.Th3 Lxc4 15.Lxg7
15...d5 16.Tf1 Lxf1 17.e5 Ld3 18.Txd3 Sb4 19.Lxf8 Txf8 20.De2 Dc5+ 21.Kf1 Dc1+ 22.uppg.
Turneringsupplägget är precis som i Xtracon i Helsingör, men en dag kortare. Alltså är det dubbelrond nu på söndag.
När man beställer Apfelstrudel i Wien ingår ett mindre ämbar vaniljsås.
Foto: Max Wahlund
Foto: Max Wahlund
Resultat
Partier
* * * * *
Göteborg Open – dag 2
Petro Golubka mot Michael Wiedenkeller slutade med delad poäng. Foto: Oskar Engdahl
Det är förståeligt att de som hållit i gång i tiomannaturneringarna i Manhems schackvecka kan behöva lite vila under Göteborg Open. Idag spelade Jung Min Seo remier i nio och nitton drag mot Ihor Vypchanjuk respektive Erik Blomqvist. Det gäller att ha krafter kvar till morgondagens två ronder.
Efter sex ronder är Michael Wiedenkeller i fortsatt ledning, nu på 5,5 poäng, en halv före Björn Ahlander. I den stora gruppen på 4,5 poäng finns Quang Long Le, som representerar Vietnam men som inte kommit hela vägen därifrån för att vara med i Göteborg Open. Hans fru Bich Ngoc Pham var med i GM-turneringen och deltar även i Göteborg Open. Sören Svensson: ”Bich Ngoc Pham bor sedan fyra veckor i Göteborg tillsammans med sin man IM Quang Long Le. Hon beräknar att stanna knappt ett halvår för att därefter utvärdera och eventuellt stanna eller återvända till Vietnam. Det är maken Le som arbetar på Chalmers och när jag frågade vad hon jobbar med blev svaret: schackspelare.”
I den stora gruppen på 4,5 poäng finns också Anton Frisk Kockum efter följande:
Anton Frisk Kockum – Josef Ask
Svart drar
Ett guldkantat springarpar. Vit kan ladda upp för ett offer på a6 och svart kan ingenting göra annat än invänta nådastöten. Det finns inget motspel och inget hållbart försvar. Ett grymt skådespel.
25...Kb8 26.Ld3 Ka8 27.Kc2 Kb8 28.Kc3 Lg5 29.Ta1 Lf6
30.Lxa6!
Det är dags att fatta tag i tampen för ridåhalning.
30...bxa6 31.Txa6 h4 32.Ta7
32...uppg.
Det är matt i 4, till exempel 32...Tde8 33.Sa6+ Kc8 34.Sd6+ Kd8 35.Sxf7+ Kc8 36.Tc7 matt. I den mattbilden deltar båda springarna vilket inte är mer än rätt.
En miniatyr från rond 6:
Daniel Johnson – Love Troberg Eskola
Holländskt
1.d4 f5 2.Sc3 Sf6 3.Lg5 e6?!
Det anses dåligt på grund av det som nu följer. Det vanliga är 3...d5.
4.e4 fxe4 5.Sxe4 Le7 6.Lxf6 Lxf6 7.Dh5+ g6 8.Dh6
8...Lxd4?
Det ger vit chansen att rockera med tempo. Svart kommer lång efter i utvecklingen.
9.0-0-0 Lf6 10.h4 Kf7?!
Konstgjord andning men vit står bra även efter 10...De7 11.Sxf6+ Dxf6 12.h5.
11.Sf3 Lg7 12.Df4+ Ke8 13.Sfg5 Tf8 14.Dg3 Lh6 15.Kb1 Lxg5 16.hxg5
16...Th8
Svarts grundproblem är oerhört tydligt: bristande utveckling. Bonden kan även garderas från f7 men det är lika illa: 16...Tf7 17.Sf6+ Ke7 18.Sd5+! (på väg mot c7) 18...exd5 19.De5+ Kf8 20.Dh8+ Ke7 21.Te1+ och damen ryker.
17.De5 uppg.
Resultat
Partier
* * * * *
Fördelen med att vara stormästare
Stormästarduon Yrjö Rantanen och Heikki Westerinen är i delad ledning i
veteranturneringen i Helsingfors. Foto: Toivo Pudas
När stormästaren bjuder remi efter ett tiotal drag kan det vara svårt för en lägre rankad motståndare att tacka nej. Som när Yrjö Rantanen bjöd remi i rond 7 mot Nikolaj Misjukov. Det var i det här läget:
Yrjö Rantanen – Nikolaj Misjukov
Svart drar
Senaste draget var 14.d3. Om Yrjö haft svart hade han förmodligen nobbat ett remianbud och spelat 14...Le7 med hotet Lxh4. Det är svårt att se ett bra svarsdrag för vit. Misjukov tackade emellertid ja till anbudet.
Efter fyra remier har Heikki Westerinen fyllt på med fyra vinster och nu är han ikapp Rantanen inför morgondagens slutrond. Bengt Hammar har inte haft mycket att glädjas åt i den här turneringen. Nu får han börja ladda om till veteranernas lag-EM som drar i gång om några veckor i Kroatien.
Resultat
Partier
* * * * *
■ I kadettallsvenskan förlorade Täbyklubben Trojanska Hästen i rond 4 mot Lunds ASK, som i sin tur förlorade mot SK Rockaden i rond 1 då lundensarna fick klara sig utan Kaan Kücüksari. Inför sista ronden leder Trojanska Hästen 1 partipoäng före LASK. Resultat.