lördag 26 oktober 2019

Lag-EM i Batumi – rond 3

Nordisk kvartett i Batumi: Danmarks Lars Schandorff, Mads Andersen och Sune Berg Hansen samt Gunnar Björnsson, ordförande i Islands schackförbund. Foto: euro2019.ge

På Twitter uttryckte Nigel Short viss besvikelse över att inte ha blivit tillfrågad när det engelska laget till Batumi togs ut. Det var reserven Nicholas Perts plats han suktade efter. Efter 2–2 mot Österrike har engelsmännen spottat upp sig och idag ställde man upp med sitt starkaste lag mot Sverige med veteranen Michael Adams i spetsen, och utöver det tre spelare som alla var med i Fide Grand Swiss. Där fick det svenska laget något att bita i.

Nils Grandelius väjer inte för komplikationer men idag tog han i så han sprack. Statistiken mot Adams i tidigare möten var tre förluster och tre remier.

Nils Grandelius – Michael Adams 
Vit drar

23.Dxe7!?!?
Det är sådana damoffer som säkrar skönhetspris – under förutsättning att de vinner. Förhoppningen är ett segertåg på sjunde raden. Det är onekligen ett djärvt val.
23...Txe7 24.Txe7 Dc8 25.Sh5 Lg6


Den löparen gör en heroisk insats i försvaret.
26.Txg7+ Kh8 27.Te1 c5
Alternativet till att avskärma löparen på a3 är 27...Lxh5 28.Tee7 Lg6 29.Txc7 med oklart spel.


28.Tee7?
Det naturliga draget men det förlorar. Det hade varit bättre att slå den där hjälten på g6: 28.Txg6! hxg6 29.Sxf6 Df5 30.Se8! Df7 31.Lb5 och vit kan kämpa på.
28...Ld6
Nu är det svårt för tornen att uträtta något på sjunde raden.
29.Tb7 Df5
När damen blandar sig i leken rinner vits offensiv ut i sanden.
30.Le2 Te8


De tre senaste dragen har aktiverat svarts alla pjäser.
31.Lg4
Ett sista räddningsförsök i en förlorad ställning.
31...Dxg4 32.Txh7+ Lxh7 33.Txh7+ Kxh7 34.Sxf6+ Kg6 35.Sxg4 Te2
Tornet kan rumstera efter behag på damflygeln medan vits kungsflygelbönder inte hinner skapa motspel.
36.Kg2 Txa2 37.Lc1 Tc2


38.uppg.

På bordet bredvid satt Tiger Hillarp Persson med bonde under i en risig ställning. Hoppet var nästan ute, men så uppenbarade sig en chans att kämpa vidare:

Luke McShane – Tiger Hillarp Persson 
Vit drar

35.Dd1? Lxc4
Oooops.
36.Sxc4 Txc4 37.bxc4 Tb1 38.Kh2 Txd1 39.Txd1


Men det visade sig att med kungen undanstoppad på ett säkert ställe kunde tornen börja jaga bönder, och damen kunde inte uträtta stort mycket på egen hand. Så vit vann trots missen. Hela partiet.

På bord 3 blev det ett tornslutspel där David Howell efter 36 drag hade fyra bönder mot Erik Blomqvists tre på kungsflygeln. Efter 71 drag var det tre bönder mot två och remin kom allt närmare. Efter 132 drag var det bara kungarna kvar på brädet. Sverige slapp en neslig förlust med 0–4.

På bord 4 rasade Pontus Carlssons ställning mot Gawain Jones ihop i den sedvanliga tidsnöden.

Gawain Jones – Pontus Carlsson 
Vit drar

35.Lxh6! e5
På 35...gxh6 följer 36.dxe6! med ett indirekt matthot mot f7.
36.g5 gxh6 37.gxf6 Sxf6 38.Dxh6+ Ke7 39.d6+


39...uppg.

Det får bli nya tag mot Österrike imorgon. Det lagets bästa prestation så här långt: 2–2 mot England i rond 1.

Sverige – England 0,5–3,5 
Nils Grandelius – Michael Adams 0–1 
Tiger Hillarp Persson – Luke McShane 0–1
Erik Blomqvist – David Howell remi 
Pontus Carlsson – Gawain Jones 0–1

* * *

Det gick däremot bra för damlaget. Pia Cramling och Ellinor Frisk tog åter poäng på toppborden och den här gången blev det remi på bord 3. Det var Siv Bengtsson som ordnade den och hon hade mer på gång i sitt parti. Matchseger fanns inom räckhåll mot högre rankade Tjeckien.

Sverige – Tjeckien 2–2 
Pia Cramling – Joanna Worek 1–0 
Ellinor Frisk – Karolina Olsarova remi 
Siv Bengtsson – Kristyna Petrova remi 
Borislava Borisova – Magdalena Miturova 0–1


Rond 4
Öppen klass: Sverige–Österrike
Damklassen: Sverige–Belgien

Resultat
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

GM-turneringen i Uppsala – rond 2 och 3

Normvillkor. 

MAX WAHLUND:
Såg ni den charmiga kortfilmen ”Dumb ways to die” när den kom för några år sen? Det var ett australiskt försök att hindra folk från att bli överkörda av tåg. Tyvärr glömde de varna för att ställa upp i starka schackturneringar.

Det känns som att jag deltar i en ny inspelning av filmen – olika sätt att dö ska prövas. Gårdagens förlust mot Egor Bogdanov var som att få ett stort stenblock rakt på sig. Smack! Bara blodiga slamsor kvar. I rond 2 i morse mötte jag ännu en ukrainsk IM, Sergej Pavlov, vilket var mer i stil med att ha en strypsnara på sig som sakta tar bort allt syre. Och i rond 3 mötte jag Theodor Kenneskog vilket var som ett riktigt rejält slagsmål. Det retar mig att jag missade att få in en ordentlig pärla:

Theodor Kenneskog – Max Wahlund 
Svart drar

Här har svart 22...Sxf2!. Jag såg det men missade uppföljningen 23.Kxf2 Ld6! och det är väldigt dragigt kring vits kung, samtidigt som springaren på h7 hänger lite löst. Istället drog jag 22...Le2? och Theodor avslutade snyggt.
23.Lc1 De4 24.Lxf7+ Kxh7 25.Sg5+ Lxg5 26.hxg5+ Sh6 27.g6+ Kh8 28.Lxh6 gxh6 29.Dc1 uppg.

Dagens behållning för min del var när Carla satte upp lappen (se bild) med normvillkor på väggen. Det är inte varje dag man har chansen att ta en stormästarnorm! Idag har jag till exempel inte den chansen längre. IM-normen är fortfarande i högsta grad möjlig, fram tills jag möter topprankade Andrej Kovaljev i morgon, och då är den inte heller möjlig längre. Vi får se på vilket sätt jag ska dö mot honom.

Turneringen leds av Bogdanov som har Thomas Ernst hack i häl. Ernst tog två raka på lördagen och kanske har klubbytet till Luleå inspirerat honom?

Samtidigt pågår förstås den stora ungdomsturneringen. Bäste svensk där än så länge är Leo Crevatin som i morgon möter min klubbkamrat Gabriel Nguyen. Kan bli spännande!

Se även Julia Östenssons fina kombination mot Axel Berglind här.

Resultat
Partier

* * * * *

VM i Fischer Random

Idag fick jag ett fylligt mejl från vännen Yasser Seirawan, en fläkt från den stora schackvärlden. Han berättade bland annat att han var på väg till Oslo för uppdraget som kommentator vid VM i Fischer Random, som börjar imorgon. Ledsamt att han inte återvänder till Malmö till våren i samband med Tepe/Sigemanturneringen.

I kväll lottade man fram semifinalparen i Oslo:
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So