fredag 15 augusti 2008

Schackåskådarens helgguide

Tidigare kunde man beklaga sig över att unga svenska schackspelare sällan kom ut och mätte sina krafter i internationell konkurrens. I fjol tog ett gäng ungdomar i Lund initiativet till en sommarturné och på den vägen är det. Den här sommaren har ännu fler anslutit sig till sällskapets tour. Efter tre evenemang i Tjeckien – i dag avslutas turneringen i Ceska Trebova – drar det spelsugna gänget vidare till ”den österrikiska kurorten Schwarzach med badsjöar, gröna ängar och inbjudande alpberg.” Jag har citerat Axel Smiths presentation av turnén i Tidskrift för Schack nr 4/08. Men innan de gröna ängarna ska man alltså utkämpa sista ronden i Ceska Trebova:
Fredag kl 9, rond 9

Här finns resultatredovisning. Inför sista ronden leder Robert Cvek en halv poäng före bl a Nils Grandelius. Hur sista ronden än slutar så kan Erik Blomqvist vara nöjd med sin insats. Han tog sin avgörande IM-inteckning i Pardubice och efter sju ronder i Ceska Trebova hade han också uppfyllt kravet på att ha passerat 2400-strecket. Erik kommer att utnämnas till internationell mästare (IM). Mer om det på Axel Smiths blogg. Detta är ett av de friskaste initiativen i svenskt schack på senare år och förtjänar allt upptänkligt stöd.

Ingen ro och ingen vila, den öppna turneringen i Schwarzach börjar lördag kväll:
Lördag kl 18, rond 1
Söndag kl 18, rond 2

Måndag kl 18, rond 3
Tisdag kl 18, rond 4
Onsdag kl 18, rond 5
Torsdag kl 18, rond 6
Fredag kl 18, rond 7
Lördag kl 18, rond 8
Söndag kl 10, rond 9

Indien, Indien och åter Indien. Det är ingen tvekan om vilken nation som dominerar junior-VM i Gaziantep, Turkiet. Inför sista ronden delar indierna Abhijeet Gupta och Parimarjan Negi förstaplatsen med engelsmannen David Howell på 10/12. Någon av dem lär bli juniorvärldsmästare. I flickklassen ligger indiskan Dronavalli Harika i topp en poäng före närmaste konkurrenter.

Drazen Dragicevic står på femtio vinstprocent, vilket är helt okej med tanke på motståndet. Flera georgiska spelare sitter vid brädena med text på armarna: ”STOP RUSSIA!” och ”NO WAR!”.
Slutronden i junior-VM med direktsändning på toppborden:
Fredag kl 9, rond 13

Flera georgiska deltagare i dam-VM, som inleds om två veckor, har uppmanat Fide att av säkerhetsskäl inte genomföra mästerskapet i ryska Naltjik, som ligger nära gränsen till Georgien. Flera andra spelare har också framfört sin oro. (Pia Cramling har lottats mot Sarai Sanchez, Venezuela i första omgången.)

Håkan Åkvist är ende svensk i veteran-EM i Davos, Schweiz. Han fick en utmärkt start med 2,5 poäng på de tre första ronderna, men sedan kom det grus i maskineriet med tre förluster i följd. Stormästarna Vitalij Tsesjkovskij och Mark Tseitlin delar ledningen på 5,5/6. De tre sista ronderna spelas den här helgen:
Fredag kl 9.30, rond 7
Lördag kl 9.30, rond 8
Söndag kl 9.30, rond 9


Vad gäller svenska turneringar hänvisar jag till www.schack.se.

Eventuellt ändringar och kompletteringar under helgen.