tisdag 5 januari 2016

Rilton Cup – rond 9

Maxim Rodshtein i kommentatorsrummet med Martin Lokander och Nils Grandelius. Foto: Lars O A Hedlund

Slutronden i turneringar har inte sällan likheter med sista etappen i Tour de France, men slutronden i Rilton Cup påminde inte det minsta om defilering i mål. På de nio toppborden blev det åtta vinster och en remi, och i partiet som slutade med delad poäng missade Alexander Donchenko en möjligen avgörande kvalitetsvinst.

I striden om förstapriset gjorde Jon Ludvig Hammer vad han kunde för att komma ikapp och möjligen passera Maxim Rodshtein.

Jon Ludvig Hammer – Martin Zumsande 
Vit drar19.Lh3!?
En intressant diagonal för löparen. Springaren blickar mot både d6 och g7. Datorn vill hålla springaren borta från d6, till exempel 19...Tc6 20.Sxg7 Lxg7 21.Lxd7 Sxd7 22.Lxg7 f6 23.Lh6 Dxc5 med liten fördel för vit.
19...Sxc5? 20.Sxg7!
Nu är det ett avgörande inhugg.


20...Sd3
Eller 20...Lxg7 21.Lxc8 Lxc8 22.Lxf6 och vit är kvalitet över med klar fördel.
21.Sxe8!
Vit får överdådig kompensation för damen.
21...Sxb2 22.Sxf6+ Kg7 23.Lxc8 Lxc8 24.Lxb2Efter slagserien är vit pjäs över. Det är i praktiken slut.
24...Lh3 25.Tfe1 Kg6 26.Sf3 Ld6 27.Te827...uppg.
Svarts kung sprattlar i ett mattnät, till exempel 27...Db5 28.Sh4+ Kg5 29.Tg8+ Kh6 30.Lc1+ med matt.

Partiet mellan Hans Tikkanen och Rodshtein kom in i ett remiaktigt dubbelt tornslutspel, och då såg det ut som om både Hammer och Rodshtein skulle sluta på 7,5 poäng. Men balansen bröts och Rodshtein lyckades pressa fram en vinst och med den turneringssegern.

Erik Blomqvist hade en tuff uppgift framför sig: svart mot Jevgenij Aleksejev, men det slutade väl för Erik. Han satte tidigt press på ryssen och förstorade sin fördel efter hand. Erik vann partiet och kom glädjande nog på en odelad tredjeplats efter Rodshtein och Hammer. Ett annat svenskt glädjeämne var att Rauan Sagit tog sin slutgiltiga inteckning i IM-titeln.

Resultat rond 9
Slutställningen

Jag gick in på Rilton Cups webbplats för att se om Rodshtein vunnit turneringen förut och såg då i resultatlistan på historiska avdelningen att det har han inte. På samma sida ser jag att det finns en lista över sajter som skriver om turneringen. ”Inte bara schack” saknas på den listan, men det är ju inte lätt att hålla koll på allt som försiggår på internet. Kan någon av denna bloggs många läsarna upplysa de tydligen ovetande Riltonarrangörerna om att denna blogg finns till? Berätta för dem att Jon Ludvig Hammer i en twitter i fjol förklarade: "Nordens beste sjakkblogg er larsgrahn.blogspot.se – sånn hvis noen skulle være i tvil." Berätta för dem att denna blogg har rapporterat om Rilton Cup i många år och förmodligen ägnat turneringen mer spaltutrymme än vad någon annan har gjort.

* * * * * 

Efter prisutdelningen arrangerades snabbschacksmatchen mellan Nils Grandelius och Sam Sevian, direktsänd på Expressen-TV. Det mest positiva: själva initiativet och Magnus Carlsens medverkan med hans alltid mycket intressanta kommentarer i olika ämnen. Det mest negativa: att det inte fanns något digitalt direktsändningsbräde och att man hade placerat en av kamerorna rakt ovanför sensorbrädet, en kameravinkel som gjorde det omöjligt att urskilja vilka pjäser som stod på de olika fälten.

Nils vann matchen med 2-0 och det var en övertygande seger. Det får bli mer om matchen imorgon.