lördag 1 oktober 2016

Tal Memorial i Moskva – rond 5

Anish Giri är i ensam ledning efter fem ronder. Foto: Eteri Kublasjvili

Vishy Anand var rondens ende vinnare. I sina förberedelser hade han och hans datorer bland annat kollat närmare på partier som motståndaren Boris Gelfand spelat i en match mot Ernesto Inarkijev för två månader sedan. Nu följde man två sicilianare från den matchen i fjorton drag och sedan kom Anand med sin nyhet 15.Se4. Anand förvaltade sitt initiativ på ett bra sätt mot en Gelfand som inte fått mycket att stämma i den här turneringen. Här en kritisk ställning:

Vishy Anand – Boris Gelfand 
Vit drar


Anand tyckte inte om konsekvenserna av 37.fxe3 f3+ följt av Le4 och vit skulle tvingas ta hänsyn till f-bonden. Han bestämde sig i stället för 37.Lxe3!? fxe3 38.Kxe3 med fyra bönder för pjäsen. Han räknade med att f-bonden skulle ryka och satte sitt hopp till de tre förbundna fribönderna. Det var inte någon snörrät väg till vinsten.

Partierna genomspelbara
Rondreferat på Chessbase, Chess24, Chess.com och TWIC

Rond 5
Levon Aronian – Vladimir Kramnik remi 
Anish Giri – Jan Nepomnjasjtjij remi
Sjachrijar Mamedjarov – Peter Svidler remi 
Li Chao – Jevgenij Tomasjevskij remi 
Vishy Anand – Boris Gelfand 1-0

Ställningen efter rond 5
Anish Giri 4; Jan Nepomnjasjtjij 3,5; Vishy Anand och Li Chao 3; Vladimir Kramnik, Levon Aronian och Sjachrijar Mamedjarov 2,5; Peter Svidler 2; Jevgenij Tomasjevskij 1,5; Boris Gelfand 0,5 poäng.

Rond 6 (söndag kl 14)
Vladimir Kramnik – Boris Gelfand 
Jevgenij Tomasjevskij – Vishy Anand 
Peter Svidler – Li Chao 
Jan Nepomnjasjtjij – Sjachrijar Mamedjarov 
Levon Aronian – Anish Giri

* * * * *

Isle of Man – rond 1

Fabiano Caruana mot Jovanka Houska i rond 1. Foto: iominternationalchess.com

Det såg lite ut som en kreativ lottning i rond 1 där topprankade Fabiano Caruana, Wesley So och Hikaru Nakamura spelade mot tre kvinnor, Jovanka Houska, Marina Brunello respektive Ketevan Arakhamia-Grant, men det slumpade sig så att de tre kvinnorna stod rankningsmässigt efter varandra i startlistan. Nakamura twittrade något om att han stod på förlust efter femton drag, men i slutändan var det i alla fall 3–0 till USA-trion.

Nils Grandelius laverade i timme efter timme som Ulf Andersson brukade göra när han var som bäst. Det var svårt för Nils att ge merbonden en större betydelse. Efter dambyte offrade Nils sin merbonde med förhoppningen att hans springare och aktivare kung mot löpare skulle kunna uträtta något och efter sex timmars spel: 0–1. Även Tiger Hillarp Persson vann sitt parti.

Partierna genomspelbara
Resultat rond 1
Lottning rond 2


Nils Grandelius fick slita för vinsten i rond 1. Foto: iominternationalchess.com

* * * * *

Oslo Chess Festival – rond 2

Det finns nio stormästare bland de 153 deltagarna i Oslo och de har alla 2 poäng efter två ronder. Inga överraskningar där. I den stora skaran av fullpoängare finns också den andre svenske spelaren på plats, Daniel Ronneland. Även han har mött två lägre rankade spelare.

Erik Blomqvists slutforcering:

Gunnar Stray – Erik Blomqvist 
Svart drar24...Lh6! 25.f4
25.Dxh6 faller ju på 25...Se2 matt.
25...exf4 26.Sf2 fxe3 27.Sxh3 Se2+28.uppg.
Gaffel på c3 väntade.

Partierna genomspelbara
Poängställning efter rond 2

Och imorgon spelar Blomqvist mot - Ronneland. Så det kan bli.