söndag 25 mars 2018

EM i Batumi – rond 8

Baadur Jobava har gjort sitt förstadrag mot Andreas Kelires. Foto: e2e4.ge

Med remi mot ryske junioren Andrej Esipenko blev vägen till världscupen ännu lite längre för Nils Grandelius. I de tre sista ronderna måste han vinna två eller eventuellt tre partier. Om färgväxlingen fortsätter återstår två svarta och och vitt parti för Nils. Uppgiften att komma bland de utvalda 23 blir naturligtvis mycket svår. Imorgon har han svart mot ännu en ryss, Maksim Tjigajev.

Den andre spelaren från Norden, dansken Mads Andersen, står liksom Nils på 5 poäng. Gawain Jones leder på 6,5 poäng.

Europamästerskapet genomförs alltså i Georgien vilket är hemmaplan för Baadur Jobava. Säkert har man knutit stora förhoppningar till hans framfart i Batumi, men Baadur har haft det motigt. Efter två vinster och fyra remier har det blivit förluster i de två senaste ronderna. Idag öppnade han med 1.Sc3 d5 2.e3 mot greken Andreas Kelires och det blev mer originellt än bra. Vägen till världscupen tycks vara stängd för Baadurs del.

Michail Antipov var juniorvärldsmästare för tre år sen och kvalificerade sig senare till fjolårets världscup. Han är en av Rysslands stora hopp, men i Batumi har han inte haft mycket att glädjas åt. Möjligen finns det andra skäl än dagens katastrof mot ukrainaren Valerij Neverov för att Antipov sedan bröt turneringen.

Michail Antipov – Valerij Neverov 
Vit drar

Vit har kommit helt snett i öppningen och det enda rimliga räddningsförsöket är Lc1-d2-e1, vilket kan betecknas som konstgjord andning. Antipovs försök föll på en standardkombination.
19.Sxd5? cxd5 20.Dxd5?20...Dg3!!
Det smygardraget har vi sett många gånger förut och det är nästan lika vackert varje gång. Efter 21.Dxf7+ Kd8 22.Dd5+ Kc8 finns det bara fåniga hämndschackar.
21.uppg.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

Compo Cup i Stockholm

Ny förstaplats för Lars Karlsson. Foto: Lars O A Hedlund

MAX WAHLUND:
Lars Karlsson tog i helgen ännu en seger i Compo Cup att lägga till sina tidigare. 5,5/6 var samma resultat som stormästarkollegan Erik Blomqvist, men Karlssons särskiljning var bättre. Blomqvist hade behövt vinna det inbördes mötet, och visst fanns det goda chanser när de möttes i rond 4:

Erik Blomqvist – Lars Karlsson 
Vit drar

Med bara sekunder kvar på klockan tog Blomqvist bonden på e6. Det fanns ett bättre drag, med tydligt påsktema – död och uppståndelse efter tre drag. Svar sist i dagens inlägg.

Vit hade fortfarande fördel efter 1.Dxe6, men i den eviga tidsnöden gled vinsten allt längre bort. Här fanns den sista chansen:


Blomqvists drag 1.La1 ledde till remi: 1...Td1 2.e6 Txa1 3.e7 Tg1+ 4.Kh2 Th1+ 5.Kg2 Tg1+ remi

Den smala vägen var istället 1.e6! med den fascinerande datorvarianten 1...Txd4 2.e7 Tdd8 3.Ta5 Tf8 4.f7+ Kg7 5.Txa8 Txa8 6.e8D Txe8 7.fxe8D a1D

analys

Idel absurda drag, och enligt Nalimovs slutspelsbas är här det enda vinnande draget 8.De3! som tar bort svarts schackar.

Istället blev det alltså remi och turneringsseger för Karlsson.

Precis som i fjol kom Leo Crevatin trea i turneringen. Han mötte mig i sista ronden och partiet förlöpte ungefär så här:


Crevatin drog 32.Tf8 och jag stannade klockan.

Resultatservice

* * * * *

Svar på uppgiften:
1.Dg7+! Txg7 2.fxg7+ Kg8 3.Tf8+ Txf8 4.gxf8D matt.