lördag 24 mars 2018

Kandidatturneringen – rond 12

Sjachrijar Mamedjarov tog i så han sprack mot Ding Liren. Foto: fide.com

Liksom i förra kandidatturneringen har Sergej Karjakin svarat för en fenomenal upphämtning. Han var mer eller mindre uträknad när han stod på 1 poäng efter fyra ronder. Efter tolv ronder delar han ledningen med Fabiano Caruana sedan Karjakin vunnit deras inbördes möte idag. Grunden till vinsten lades med ett kvalitetsoffer som gav Karjakin en guldlöpare på d5. Det mesta cirklade sen kring denna gigant.

Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 
Svart drar

De analyserade partiet på presskonferensen efteråt – och efter 7.40 dyker brädet äntligen upp.

Ding Liren spelade åter upp en vinstställning och den här gången klantade han inte till det. På presskonferensen efteråt berättade förstagångskandidaten att han sovit dåligt efter gårdagens missade vinst, men att han lyckades få en blund i ögonen framåt morrontimmarna. Vid brädet mot Sjachrijar Mamedjarov fick han infallet att följa i Kramniks fotspår från partiet So–Kramnik i rond 5. Man följde stampartiet i sjutton drag.

Sjachrijar Mamedjarov – Ding Liren 
Vit drar

So spelade 18.De5 och det partiet slutade i remi. Mamedjarov ville ha ut mer av ställningen och valde en annan väg: 18.Dh2 h6 19.Se5 Sf6 20.Df4 b5Mamedjarov såg möjligheten 21.Sxf7 Kxf7 22.e5, men tyckte att det var alltför remiaktigt. I fortsättningen satsade han hårt på kungsflygeln och tillät en farlig kontring på damflygeln. Det uppstod en knivskarp ställning där Ding Liren menade att han hade ”tur i ställningen”. Efter elva remier lyckades han äntligen vinna ett parti och plötsligt är han med i striden om förstaplatsen.

Efter tolv av fjorton ronder finns fem av de åtta kandidaterna i topp inom en halv poängs marginal. I en eventuell särskiljning kommer inbördes möten i första hand, så där har Karjakin ett övertag på Caruana. Blir det återigen en VM-match mellan Magnus Carlsen och Sergej Karjakin?

Yasser Seirawan fyller 58 idag och han uppvaktades med tårta borta i Saint Louis. Efter Caruanas förlust konstaterade Yasser: ”Det här var inte den födelsedagspresent jag hade tänkt mig.” När jag välkomnade Yasser till Schacknytts jubileumsturnering i Malmö 1979 var han nybliven juniorvärldsmästare, och nu närmar sig lillgrabben alltså de 60. Oj.

Två ronder återstår och de två sista dagarna blir det annan musik på den här kanalen. Innan dess är det en vilodag och då måste jag komma ihåg att ordna kaffe.

Rond 12
Alexander Grisjtjuk – Levon Aronian remi 
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 1-0 
Vladimir Kramnik – Wesley So remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Ding Liren 0-1

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter tolv ronder:
Sergej Karjakin och Fabiano Caruana 7; Sjachrijar Mamedjarov, Ding Liren och Alexander Grisjtjuk 6,5; Vladimir Kramnik 5,5; Wesley So 5; Levon Aronian 4 poäng.

Rond 13, måndag klockan 15
Sjachrijar Mamedjarov – Alexander Grisjtjuk 
Ding Liren – Vladimir Kramnik 
Wesley So – Sergej Karjakin 
Fabiano Caruana – Levon Aronian

Rond 14, tisdag klockan 15
Alexander Grisjtjuk – Fabiano Caruana 
Levon Aronian – Wesley So 
Sergej Karjakin – Ding Liren 
Vladimir Kramnik – Sjachrijar Mamedjarov

* * * * *

EM i Batumi – rond 7

Nils Grandelius får ta ny ansats. Foto: e2e4.ge

Nils Grandelius är ute i kylan igen efter dagens förlust mot David Paravyan. I fjorårets EM krävdes +4 och flyt i särskiljningen för att komma bland de 23 utvalda. Nils återgår till +2 vilket betyder att han sannolikt måste vinna i två av de avslutande fyra ronderna för att nå pärleporten till världscupen. Tre vinster och han lär bli insläppt utan särskiljningsproblem. Imorgon möter han 16-årige ryssen Andrej Esipenko.

Gawain Jones är ensam i topp på 6 poäng efter vinst mot den skamlöse Ernesto Inarkijev.

Gawain Jones – Ernesto Inarkijev 
Vit drar

23.Lxe6!? fxe6 24.Dxe6+ Kf8?
Kungen borde ha sökt sig till h7 eller h8, för efter partidraget kan vit skapa ett räligt matthot.
25.Sh425...Dg5?!
Det var alltså nödvändigt att hålla vits springare borta från g6 och alternativet är 25...Se5. Då följer 26.Sf5 och vit behåller initiativet efter ett eller annat slag på d6. Efter partidraget blir det enklare för vit.
26.Dxd6+ Kg8 27.De6+ Kh7 28.Sf3 Df429.Dh3+!
Efter 29.Txd7 Sxd7 30.Dxd7 Tc7 har svart kommit alltför billigt undan.
29...Dh6
Det är lika hopplöst för svart efter till exempel 29...Kg8 30.e5 Lxf3 31.exf6 och 29...Kg6 30.Sh4+ Kg5 31.Td3.
30.Sg5+! Kg8 31.De6+ Kh8 32.Sf7+32...Kh7
Uppgivet är ett bra alternativ.
33.Sxh6 Sc5 34.Df5+ Kxh6 35.Te3 Lh8 36.Tg336...uppg.

Om Jones varit i höggradig tidsnöd kunde Inarkijev kanske ha fått för sig att spela 36...Sc5xf5 à la försöket mot Magnus Carlsen.

Partierna genomspelbara
Resultatservice