tisdag 28 januari 2014

Gibraltar Chess Congress

Emilio Sanchez förlorade mot topprankade Michael Adams. Foto: Gibraltar Chess Congress

I söndags spelades sista ronden i Wijk aan Zee och idag var två av spelarna från Masters åter i elden: Pentala Harikrishna och Richard Rapport. De tog sig snabbt till Gibraltar för en ny Masters. Nu handlar det om en öppen turnering med 254 deltagare. Toppskiktet där är nästan lika starkt som i Wjk aan Zee.

Fem av de nio svenskarna noterade vinster i första ronden: Ulf Andersson, Pia Cramling, Ralf Åkesson, Samir Lejlic och Magnus Wahlbom.

Gata Kamsky fick till en mycket vacker avslutning:

Eric Sos Andreu – Gata Kamsky
Svart drar


Vit har som synes fått in en gaffel på svarts torn, men det finns en underbar ripost. Svarts springarpar rycker in och tar över föreställningen.
23...Sf2!!
Matthotet på g2 blir reellt och 24.Dxf2 faller på motgaffeln 24...Sxh3+.
24.g4 Dh4 25.Sxc8 Dg3+ 26.Kf1 S2xh3


27.uppg.
Matthotet på g1 avgör.

* * * * *

Idag kändes det som om tiden var mogen. Det är rätt tid på året, kan jag tycka, men det finns delade meningar om det. Objektet i fråga skapades i sin nuvarande form i mitten på 1800-talet. Det finns traditioner som denna som är värda att bevara, som inte känns betungande. Synintrycket kan förvilla men eventuell besvikelse under akten håller sig för det mesta inom rimliga gränser. Det krävs inga speciella förberedelser. Om jag haft ett instagramkonto och en smartphone hade jag tagit en bild, det finns mindre viktiga ting som har återgetts på bild och bevarats för eftervärlden för allmän beskådan. Nu är det ungefär sju timmar sen jag åt årets första fastlagsbulle. Den var rätt smarrig.