lördag 25 januari 2014

Wijk aan Zee – rond 10

Presskonferens med Garri Kasparov i Wijk aan Zee. Foto: Tata Steel Chess

Levon Aronian har säkrat förstapriset i Wijk aan Zee redan före morgondagens slutrond. Efter dagens vinst mot Leinier Dominguez har han två poängs marginal till Anish Giri och Sergej Karjakin. Aronian står nu på elo 2832,6 vilket är det högsta han har haft. Närmast får han bekänna färg i Zürich och sedan väntar kandidatturneringen i Chanty-Mansijsk i mars.

De senaste dagarna har Aronian nästan kommit i skymundan för en av åskådarna, Garri Kasparov. Han har hållit presskonferenser i Wijk aan Zee och idag var det han som startade ronden med ett gonggong-slag och han uppträdde i kommentatorstudion.

Det väntar ett presidentval på Fide-kongressen i Tromsö till hösten och Kasparov tänker utmana Kirsan Iljumsjinov. Bataljen är i full gång och alla medel tycks tillåtna. Den 5 september i fjol träffade Kasparov i största hemlighet ett avtal med Fides generalsekreterare Ignatius Leong, vars stöd skulle belönas och det angavs ett mål för hur många asiatiska röster han skulle ordna. Någon lyckades ta sig in olovligt på Leongs mejlkonto och skickade med anonym avsändare ut delar av avtalet till en del ledande schackjournalister på den internationella scenen. Där gavs intrycket att Leong personligen skulle få en halv miljon dollar för sina tjänster. Kasparovs advokat Morten Sand har påpekat att mejlkontot administreras av turkiska schackförbundet, och då är kopplingen till Iljumsinovs förtrogne Ali Nihat närliggande. Det senaste är att Iljumsjinov i ett öppet brev på Fides hemsida, som framstår som Iljumsjinovs egen kampanjhemsida, har uppmanat Leong att genast avgå som generalsekreterare.

Nu har Kasparov publicerat kontraktet mellan honom och Leong på sin kampanjhemsida. Där framgår att beloppet i fråga ska användas på annat sätt en det som den anonyma läckan angav. Men att ange röstkrav för stödet framstår ändå som något dubiöst. Kasparov har väl för länge sedan insett att det är omöjligt att lyfta bort Iljumsjinov med helt igenom schyssta metoder. Fide-presidentens roll förändrades i grunden när Florencio Campomanes dribblade bort Fridrik Olafsson i Luzern 1982, och Iljumsjinov har fortsatt i Campos anda. Posten som Fide-president har varit till salu sedan kongressen i Luzern. I det spelet finns inga nolltoleranser.

Rond 10
Anish Giri – Sergej Karjakin remi
Leinier Dominguez – Levon Aronian 0-1
Loek van Wely – Boris Gelfand 0-1
Pentala Harikrishna – Wesley So remi
Fabiano Caruana – Arkadij Naiditsch 0-1
Richard Rapport – Hikaru Nakamura 0-1

Partierna genomspelbara.
Poängställningen.

Rond 11 (söndag kl 12)
Hikaru Nakamura – Anish Giri
Arkadij Naiditsch – Richard Rapport
Wesley So – Fabiano Caruana
Boris Gelfand – Pentala Harikrishna
Levon Aronian – Loek van Wely
Sergej Karjakin – Leinier Dominguez