måndag 27 januari 2014

Gubbar kan

Veteranen Jens Kølbæk vann igår. Foto: Dansk Skak Union

Brønshøj med Tiger Hillarp Persson på förstabordet leder danska elitserien efter sex ronder. Igår besegrades Århus/Skolerne med 5–3. Här är partierna. Rondens kanske mest uppseendeväckande individuella resultat: veteranen Jens Kølbæk vann snyggt mot artonårige jättetalangen Mads Andersen.

Jens Kølbæk, Nørresundby – Mads Andersen, Skanderborg
Vit drar


25.Lxg6! Tb8
Det går ju inte att slå löparen: 25...fxg6 (25...hxg6 26.Dxh8 matt) 26.f7+ Kf8 27.Dh6+ med promovering och matt.
26.Lf5 Td8 27.Dg3 h5 28.Txd8+ Kxd8 29.Td1+ Ke8 30.Te1 Kd8 31.Dg7 Te8 32.Td1+


32...uppg.

* * * * *

Nu är det dags för Magnus Carlsen att återuppta turneringsaktiviteten och det blir med Zürich Chess Challenge. På onsdag blir det en blixtturnering där placeringen avgör i vilken ordning spelarna får bestämma sitt startnummer. Med tanke på att det sedan är en enkelrondig turnering med sex deltagare gäller det att skaffa ett startnummer på övre halvan för att få tre vita partier och två svarta. Rond 1 på torsdag.

Arrangörerna gör en stor sak av att det är första gången i schackhistorien som vi har en turnering med ett rankingsnitt på över 2800. Men faktum är att det ”bara” är två av de sex deltagarna som har elo över 2800, och Magnus Carlsen drar upp snittet betydligt. Här är deltagarlistan med spelarnas placering i världsrankingen inom parentes:

Magnus Carlsen 2872 (1)
Levon Aronian 2812 (2)
Hikaru Nakamura 2789 (3)
Fabiano Caruana 2782 (6)
Boris Gelfand 2777 (8)
Vishy Anand 2773 (9)

* * * * *

Schackfestivalen i Gibraltar startade idag med första ronden i Challengers. I direktsändningen såg vi bland annat Mladen Gajic gå ur en dragupprepning mot en lägre rankad motståndare och förlora. Imorgon startar det hela på allvar med första ronden i Masters. Där finns det runt sjuttio stormästare i startlistan, bland dem Pia Cramling och Ralf Åkesson.

* * * * *

Så har jag bestämt mig för att spela schack igen. Den ändlösa jeremiaden måste naturligtvis underhållas. Jag har anmält mig till veteranernas lag-EM i Sibenik, Kroatien som arrangeras i början av april. Det tycks bli svenskt rekorddeltagande med hittills ett tjugotal anmälda spelare. De kommer att sorteras in i fyramannalag med eller utan reserver. Jag noterar med stor tillfredsställelse att min livmedikus dr Wademark finns med i truppen.

Fide har ruckat på åldersgränsen, nu kan man vara så ung som 50 för att få vara med i veteranklassen. Nu visar det sig att nästan alla svenskar som anmält sig är över 60. Var håller ni hus alla 50-åringar? Häng med! Anmäl er till Sven-Olof Andersson (soa.andersson@telia.com). Det här ska bli skoj.